Niinistö ja muut EU-tasavaltojen presidentit kannustavat äänestämään

Presidentti Sauli Niinistö ja muut EU-maiden presidentit kannustavat kansalaisia käyttämään äänioikeuttaan tulevissa EU-parlamentin vaaleissa. Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeierin aloitteesta laaditun vetoomuksen ovat allekirjoittaneet 21 EU-maan valtionpäämiehet.

Allekirjoittajien joukossa ovat Niinistön ja Steinmeierin lisäksi valtionpäämiehet kaikista muistakin EU:hun kuuluvista tasavaltalaisista maista. Vetoomuksessa todetaan, että EU:lla on näinä kuukausina edessään vaikeampia haasteita kuin koskaan ennen. Niihin vastaaminen vaatii EU:lta yhtenäisyyttä.

–    Vain vahva yhteisö pystyy kohtaamaan aikamme globaalit haasteet, presidentit toteavat.

Allekirjoittajien mukaan tämä edellyttää EU:n kansalaisilta vahvaa äänestystulosta.

Suomessa ja muualla EU:ssa vietetään tänään Eurooppa-päivää

Suomessa ja muualla Euroopan unionissa vietetään tänään Eurooppa-päivää.

Eurooppa-päivä on Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivä, jota vietetään niin sanotun Schumanin julistuksen vuosipäivänä. Ranskan ulkoministeri Robert Schuman ehdotti Pariisissa vuonna 1950 pitämässään puheessa Euroopalle uudenlaista poliittista yhteistyötä, joka tekisi Euroopan maiden väliset sodat mahdottomiksi. Schumanin ehdotusta pidetään nykyisen Euroopan unionin alkuna.

Suomessa Eurooppa-päivää juhlitaan muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Seinäjoella. Helsingin Narinkkatorilla järjestettävässä, koko päivän kestävässä tapahtumassa on tarjolla muun muassa keskusteluja, Yle Radio Suomen EU-vaalipaneeli sekä Retuperän WBK:n, Palefacen ja Diandran musiikkiesityksiä.

Suomessa on vietetty Eurooppa-päivää Suomen EU-jäsenyyden alkamisesta eli vuodesta 1995 alkaen.

EU-maiden päämiehet sopivat vuonna 1985, että toukokuun 9. päivää juhlitaan Euroopan päivänä. Nykyään Eurooppa-päivä symboloi Euroopan unionia yhdessä unionin lipun, hymnin, tunnuslauseen ja yhteisen rahayksikön kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.