Niinistö otti Rinteen eronpyynnön vastaan Mäntyniemessä – Marin ja Lindtman kertoivat olevansa valmiita pääministeriksi tarvittaessa

Pääministeri Antti Rinne (sd.) on jättänyt hallituksen eronpyynnön presidentti Sauli Niinistölle. Niinistö otti eronpyynnön vastaan virka-asunnollaan Mäntyniemessä. Rinteen hallitus toimi noin puoli vuotta.

Niinistö pyysi, että nykyinen hallitus jatkaa toimitusministeristönä, kunnes uusi hallitus on nimitetty.

Kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja nyt-liikkeen välikysymys todennäköisesti poistetaan eduskunnan päiväjärjestyksestä. Alun perin siitä oli tarkoitus keskustella tänään ja äänestää huomenna.

Valtioneuvoston linnassa pidetään tiedotustilaisuus kello 13. Rinne ei vastannut toimittajien kysymyksiin muutoin.

Rinteen seuraajaksi on uumoiltu erityisesti liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marinia (sd.). Iltalehden mukaan Marin olisi hallitustunnustelija.

Marin on valmis tarvittaessa toimimaan pääministerinä. Suomeen Brysselistä kesken EU-kokouksen saapunut Marin kertoi asiasta toimittajille Helsinki-Vantaan lentokentällä puoli kahdentoista aikaan tänään.

– Jos tilanne menee siihen, että pääministeri joutuu pyytämään eroa, ja mikäli meillä tietenkin puoluevaltuusto ja puolue on sitä mieltä, en väistä vastuuta tässä vaikeassa tilanteessa.

Marin lähti kentältä SDP:n eduskuntaryhmän kokoukseen. Hän arvioi, että sosiaalidemokraattien näkökulmasta tilanne on valitettava.

Myös eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman on käytettävissä pääministeriksi, jos puolue niin haluaa. Lindtman kertoi asiasta tänään kello 12:n jälkeen eduskunnassa.

 

Keskusta: Rinteelle kerrottu kolmesti, että emme luota häneen

SDP:n ja keskustan eduskuntaryhmät ovat olleet koolla tilanteeseen liittyen.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni sanoi tänään suoraan, että keskustalla ei ole luottamusta nimenomaan pääministeri Rinteeseen. Kulmunin mukaan viestiä on kerrottu Rinteelle kolmen päivän ajan.

– Pääministerinä on henkilö, johon eduskuntaryhmä ja puoluehallitus ei luota, Kulmuni sanoi Valtioneuvoston linnan edessä.

Rinne tapasi keskustan johtoa aamulla Valtioneuvoston linnassa.

Keskusta ei ole vieläkään kertonut, mikä tarkalleen luottamuksessa Rinteeseen mättää. Keskusta on halukas jatkamaan viiden puolueen hallituksessa ja pitäytymään hallitusohjelmassa.

Kun Rinne jättää eronpyynnön presidentille, hallituksen tilalle astuu toimitusministeristö.

 

Iltalehti: Pääministeriehdokas valitaan vasta ensi viikolla

Iltalehden mukaan SDP:n puoluehallitus on päättänyt, että uusi pääministeriehdokas valitaan puoluevaltuuston kokouksessa vasta ensi viikolla, todennäköisesti torstaina 12. joulukuuta.

Lue myös: Päätoimittajalta: Presidentille on ollut asiaa

Vasemmistoliitto on valmis jatkamaan nykyisellä hallituspohjalla, kertoi puolueen puheenjohtaja Li Andersson Twitterissä. Vihreiden Maria Ohisalo kertoi tiedotteessa, että järjestely sopii myös vihreille.

SDP:n 1. varapuheenjohtaja Marin, 34, nousi liikenne- ja viestintäministeriksi Antti Rinteen hallitukseen toisen kauden kansanedustajana. Marin nousi kaiken kansan tietoisuuteen viimeistään, kun hän sijaisti Rinnettä SDP:n puheenjohtajana Rinteen pitkäksi venyneen sairausloman aikana alkuvuodesta. Marin sai laajalti kehuja suoriutumisestaan vaalipaneeleissa- ja tilaisuuksissa.

Marin on kotoisin Tampereelta, ja hän toimi Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtajana vuosina 2013–2017. Puheenjohtajana Marin muistetaan jämäkkyydestään. Hän luotsasi muun muassa monipolvista ja tuntikausia kestävää pitkää väittelyä vuonna 2016 siitä, tuleeko Tampereelle ratikka. Marinia kehuttiin siitä, että hän pani asiasta eksyvät valtuutetut kuriin.

Kello 14 hallituksen on määrä vastata kokoomuksen, nyt-liikkeen ja kristillisdemokraattien välikysymykseen. Välikysymys koskee samaa Posti-sotkua ja omistajaohjausjupakkaa, joka syöksi Rinteen hallituksen kriisiin. Jos Rinne jättää eronpyynnön, välikysymykseen vastaaminen kuitenkin peruuntuu.

Hallituskriisi otti uusia kierroksia jo eilen, kun Kulmuni ilmoitti, että keskusta on tyytyväinen hallituspohjaan, mutta puolueessa on "henkilöön liittyvää epäluottamusta". Keskusta kehotti hallituskumppaniaan SDP:tä vetämään tarvittavat johtopäätökset hallituksen toimintakyvyn palauttamiseksi.

Kulmuni ei suoraan vaatinut pääministeri Rinteen eroa, mutta käytännössä viesti tarkoitti tätä.

SDP:n puoluehallitus oli koolla keskustan ilmoituksen jälkeen eilen ja ilmoitti, että Rinteeseen on täysi luottamus. Rinne ei väistynyt, vaan sanoi, että haluaa keskustalta tiistaina selvän vastauksen siitä, onko heillä valmiuksia jatkaa hallitusyhteistyötä pääministerin kanssa vai ei.

Hallituskumppani keskustan epäily kumpuaa voimakkaasti kuohuneesta Posti-kiistasta, jossa on edelleen avoimia kysymyksiä. Keskustan mielestä viikonloppuna Rinteeltä saadut selvitykset eivät ole riittäviä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Onko joku heistä Suomen seuraava pääministeri? – Nähdäänkö lopulta Sanna Marinin ja Antti Lindtmanin kaksintaistelu?

Päätoimittajalta: Presidentille on ollut asiaa

Näin hallituskriisi etenee: Kuka saa lähtöpassit vai saako kukaan?

SK:n tietojen mukaan Rinne valmis eroamaan, jos pakko – eduskunta keskustelee välikysymyksestä

Uutisanalyysi: Keskusta pelaa kovaa peliä – Hallitustilanne on sekava, yhtä sekava kuin Rinteen Posti-lausunnot