Niinistö perusteli Ukraina-toiveikkuuttaan avoimilla keskusteluilla

Presidentti Sauli Niinistö perustelee Ukraina-toiveikkuuttaan avoimilla keskusteluilla, joita on käyty venäläisestä avustussaattueesta. Hyvä merkki on hänen mukaansa myös huominen ulkoministerikokous, jossa Ukrainan, Venäjän, Ranskan ja Saksan ulkoministerit tapaavat.

- Avoin keskusteluyhteys näyttää auenneen tai olevan edes raollaan, hän sanoo.

Niinistön mukaan eri tahot Suomessa ja muualla Euroopassa olivat esittäneet toiveita, että Suomi toimisi Ukrainan tilanteessa. Niinistö korosti, ettei ole hakemassa itselleen erityistä roolia rauhanvälittäjänä tilanteessa.

Viime päivien uutisia sotilaallisen voiman siirtymisestä Ukrainan rajan yli Niinistö ei pidä ihmeellisinä.

- Mitä tulee uutisiin sotilaallisen voiman siirtymiseen Ukrainan rajan ylitse, niitä olemme kesän mittaan jatkuvasti nähneet.

Niinistö puhui suomalaismedialle Helsinki-Vantaalla tiedotustilaisuudessa. Hän tapasi Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon aiemmin tänään Kiovassa. Venäjän presidentin Vladimir Putinin Niinistö tapasi eilen Sotshissa.

Presidentti Niinistön mukaan Ukraina arvostaa EU:n yhtenäisyyttä ja roolia kriisin ratkaisemisessa. Niinistön mukaan EU ei ole suoraan osallinen kriisissä, mutta esimerkiksi "suuri kysymys" Venäjän johtaman tulliliiton ja Ukrainan EU:n kanssa solmiman assosiaatiosopimuksen yhteensovittamisesta sivuaa EU:n asiaa.

- Kiinnitämme eniten huomiota sotimiseen, koska siinä kuolee ihmisiä. Sen takia aselepo on ensimmäinen tavoite, Niinistö sanoi Helsingissä.

Toisin kuin presidentti Putin eilen, presidentti Poroshenko mielsi Niinistön ja Suomen EU:n edustajaksi. Kremlistä korostettiin eilen julkisuuteen presidenttien keskustelujen kahdenvälistä luonnetta.

Poroshenko puolestaan kertoi keskustelleensa Niinistön kanssa EU-asioista kuten assosiaatiosopimuksesta ja siitä, minkälaisia hyötyjä Ukraina voisi saada EU:n vapaakauppa-alueeseen liittymisestä.

Poroshenko kertoi saaneensa Niinistöltä kutsun Suomeen sitten, kun Ukrainassa on rauha.

- Toivokaamme, että vierailunne Suomeen tapahtuu nopeammin kuin kukaan osaa odottaa, Niinistö sanoi.

Tutkijat: Niinistön tapaamiset eivät muuta Suomen asemaa

Punainen Risti: Venäjä ja Ukraina sopuun Venäjän apusaattueesta

Merkel: Asetoimitusten separatisteille loputtava

Stubb: On vaikea tietää, mitä Itä-Ukrainassa tapahtuu juuri nyt

Niinistö: Ukrainan humanitaarisen avun jakamisesta sopu

Putin: Monet eurooppalaisjohtajat haluavat lopettaa pakotteet

Asiantuntija: Niinistön matkaan liittyy riskejä

Punainen Risti: Ukrainan avustussaattueesta neuvotellaan yhä

Presidentti Niinistö pakotteista: Keskityn kotimaiseen ruokaan

Stubb: Venäjä-pakotteet välttämättömiä, erillistä Nato-selvitystä ei tarvita