Niinistöllä 17 000, Väyrysellä 60 vapaaehtoista kaatamassa kahvia ja jakamassa esitteitä

Osa presidenttiehdokkaista on yrittänyt häivyttää puolueen taka-alalle. Lähes kaikkien presidenttiehdokkaiden kampanjatiimiin rungon muodostavat kuitenkin puoluetoimiston, eduskuntaryhmän tai puoluehallituksen ihmiset. Tämä koskee myös valitsijayhdistysten ehdokkaita eli Sauli Niinistöä ja Paavo Väyrystä.

Niinistön kampanjatiimin neljästä palkollisesta ihmisestä kolmella on vahva kokoomustausta. Väyrysen kampanjatiimin ydinjoukko koostuu kansalaispuolueen puheenjohtajistosta.

Kampanjatiimin ohella vapaaehtoisilla työmyyrillä on suuri merkitys. Työmyyrien lukumäärissä on suuria eroja ehdokkaiden kesken.

"Tämä menee kulupuolelle"

Väyrystä lukuun ottamatta kaikilla ehdokkailla on kampanjatoimisto, jonka työntekijöille maksetaan palkkaa.

– Mitään ei makseta, tämä menee kulupuolelle, kertoo Paavo presidentiksi -kampanjan kampanjapäällikkö, yrittäjä Seppo Hauta-aho.

Hauta-ahon mukaan Väyrystä kampanjatilaisuuksiin kuljettaneille talkoolaisille saatetaan maksaa kulukorvauksia, mutta kaikki pyörii vapaaehtoisvoimin lukuun ottamatta yhtä työllistämistuella palkattua ihmistä.

– Vapaaehtoisia on 50-60, joista superaktiivisia on 10-15 ihmistä, jotka osallistuvat tilaisuuksien järjestämiseen, julisteiden kiinnittämisen ja lehtien jakamiseen, Hauta-aho kertoo.

Vapaaehtoiset tekevät vaalit

Toisessa ääripäässä on Niinistön kampanja, jossa on mukana reilut 17 000 vapaaehtoista. Kampanjapäällikkö, Niinistön erityisavustaja Pete Pokkinen kertoo, että mukana on paljon ihmisiä erilaisilla poliittisilla taustoilla sitoutumattomista kokoomuslaisiin ja kristillisdemokraatteihin.

– Heillä on erittäin tärkeä rooli. He tekevät käytännössä vaalit. He jakavat esitteitä, järjestävät tilaisuuksia ja ovat aktiivisia sosiaalisessa mediassa, Pokkinen sanoo.

Vapaaehtoisten joukkoa vetävät aluevastaavat, joiden johdossa on tunnettuja kokoomusvaikuttajia. Esimerkiksi Helsingin tiimiä vetää kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz.

Puoluetoimisto johtaa

Niinistöä ja vihreiden Pekka Haavistoa lukuun ottamatta ehdokkaiden kampanjatoimistot on rakennettu puoluetoimiston ympärille, jonka tahtipuikkoa heiluttaa puoluesihteeri.

– Me tehdään enemmän puolueen kampanjaa kuin monet muut, Merja Kyllösen kampanjapäällikkö, vasemmistoliiton puoluesihteeri Joonas Leppänen sanoo.

Leppäsen mukaan koko puoluetoimiston väki eli noin kymmenen ihmistä keskittyy nyt Kyllösen kampanjaan. Myös 13 piirissä tehdään vaalityötä.

– Konkreettisessa vaalityössä on mukana satoja aktiiveja, jotka kampanjoivat Merjan puolesta. Aktiivit tekevät kaikkea teltan pystyttämisestä, lennäkkien ja vaalilehtien jakamisesta sosiaalisen median kampanjointiin, Leppänen sanoo.

"Turha heittää mitään lukua"

Keskustan Matti Vanhasen kampanjapäällikkö, puoluesihteeri Jouni Ovaska sanoo, että kampanjatiimin pöydän ympärillä istuu vajaa kymmenen ihmistä, joista suurin osa on puolueen väkeä, mutta mukana on ihmisiä myös yksityiseltä sektorilta. Kampanjatilaisuuksissa on aina mukana Vanhasen avustaja Niina Nurkkala.

Ovaska ei lähde arvioimaan vapaaehtoisten määrää, mutta huomauttaa, että keskustalla on yli 100 000 jäsentä, 20 piirijärjestöä ja jokaisessa kunnassa on kunnallisjärjestö ja paikallisosastoja, joissa on kymmeniä jäseniä.

– Piirit tekevät vaalityötä täysillä. Kampanjakoneisto on niin iso, että on turha heittää mitään lukua, Ovaska sanoo.

Valokuvat vapaaehtoisvoimin

Haaviston kampanjapäällikkö, viestintäyrittäjä Riikka Kämppi kertoo, että tiimiin kuuluu neljä palkattua työntekijää ja vapaaehtoisesti mukana oleva Lotta Hietaniemi-Sipakko, joka vastaa digitaalisesta viestinnästä. Lisäksi vihreiden toiminnanjohtajat ovat mukana vaalityössä.

– Valtakunnallisesti olemme organisoitu vaalipiireittäin. Lisäksi ovat valtakunnalliset ja alueelliset ryhmät, Kämppi kertoo.

Kämpin mukaan mukana on useita vapaaehtoistyöntekijöitä. He hoitavat muun muassa valokuvat, graafiset työt ja käännöstyöt.

– Vapaaehtoisissa ryhmissä on noin 1 000- 2 000 ihmistä, Kämppi arvioi. Heistä noin puolet on puolueen ihmisiä ja toinen puoli muita.

SDP:n Tuula Haataisen kampanjapäällikkönä ei ole puoluesihteeri vaan puolueen järjestöpäällikkö Jenny Suominen. Kampanjatiimissä on seitsemän palkattua ihmistä, joista puoluetoimiston ulkopuolelta on palkattu viestintäpäällikkö ja kiertuekoordinaattori.

– Lisäksi kampanjassa on keskeisesti mukana puoluetoimiston poliittisen osaston päällikkö, puoluesihteeri ja viestinnästä yksi ihminen. Lisäksi koko puoluetoimisto keskittyy kampanjatyöhön.

Piirien toiminnanjohtajat koordinoivat vaalityötä ja kuntiin on nimetty vastuuhenkilö, joita on noin sata. Kampanjaan on ilmoittautunut mukaan yli 2 000 vapaaehtoista.

Puoluetoimiston sakkia

Perussuomalaisten poliittinen suunnittelija ja Laura Huhtasaaren ”autokuski” Riikka Purra kertoo, että Huhtasaaren ydintiimissä on kuusi ihmistä, jotka ovat puoluetoimiston sakkia. Puoluesihteeri on kampanjan puikoissa ja operatiivinen puoli on jaettu muille, Purra kertoo.

Lisäksi kampanjaan osallistuvat 16 piiriä ja paikallisyhdistykset, joissa aktiivit tekevät pitkää päivää

– Kentällä kaikki tapahtuu kulkemisesta lähtien vapaaehtoisten voimin. Teltat ja tarjoilut pyörivät vapaaehtoisin voimin. Puolue hoitaa ainoastaan mainonnan, Purra sanoo.

Uusia ihmisiä kummallisista paikoista

RKP:n Nils Torvaldsin kampanjapäällikkönä toimii EU-avustaja Elisabet Rantschukoff . Hän vetää kampanjaa kahdeksan puoluetoimiston henkilön kanssa.

– Kampanjatiimiin kuulu 400 ihmistä, joille uutiskirje menee. Uusia ihmisiä on tullut kummallisista paikkakunnista, Rantschukoff kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Yläkouluun menevistä tytöistä 70 prosenttia saanut papilloomarokotteen – paikalliset erot suuria

Uutisanalyysi: Aktiivimallin leikkuri poistuu, mutta moni muu vaalilupaus jäi puolitiehen – Opintorahan satanen kuihtui, poliisien ja pakolaisten määrät kaukana luvatusta

Poliisia karanneen auton pakomatka päättyi betoniesteisiin Vaasassa, kaksi loukkaantui

Viikko alkaa poutaisena, tiistaina luvassa sateita etenkin pohjoisessa

Sekä tavallista että sähkötupakkaa käyttäville tulee enemmän terveyshaittoja kuin vain toista suosiville

Silja Europan matkustajille ei tiedotettu kuolemantapauksista – "Sain tiedon uutisista"

Postin työriitaa ratkoo seuraavaksi valtakunnansovittelija

Valiokunnassa on halukkuutta uudistaa lähestymiskiellon lainsäädäntö: Ainakin maksuttomuuden poisto ja sähköinen valvonta pitäisi selvittää

Sisäministeri Ohisalo pyytää poliisilta selvitystä viime päivien mielenosoituksista

Myös autottomat voivat joutua maksajiksi, kun hallitus on vaatimassa latausmahdollisuutta pihoihin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.