Niinistön haastajat valoivat uskoa kakkoskierrokseen viimeisenä kampanjapäivänä

Presidenttiehdokkaista suurin osa keskittyi haalimaan ääniä pääkaupunkiseudulta ensimmäisen kierroksen viimeisenä kampanjapäivänä. Vain perussuomalaisten ehdokas Laura Huhtasaari otti loppukiriä Huittisissa ja vasemmistoliiton Merja Kyllönen Oulussa.

Huhtasaaren kojulle Helsingin Narinkkatorilla riitti silti jonoa – se taisi olla ainoa, jossa vaalikansalle tarjottiin makkaroita. Muissa kojuissa äänestäjiä houkuteltiin lähinnä kahvilla ja pullalla.

Lauantai oli Helsingissä harmaa, ja taivaalta tuli vuorotellen vettä ja räntää. Vihreiden ehdokas Pekka Haavisto hytisi ja hyppeli ohuen näköisessä takissaan.

– Kukahan keksi panna presidentinvaalit juuri tähän ajankohtaan, hän ihmetteli väkijoukolle.

Haavisto oli tavannut lauantaina myös muun muassa venäläisiä toimittajia. Kiinnostavin kysymys tuli Haaviston mielestä moskovalaiselta Echo-radiolta: "Luuletko, että presidentti Vladimir Putin tapaisi sinut, koska kuulut seksuaaliseen vähemmistöön?"

– Sanoin, että olen tottunut kohteliaaseen kanssakäymiseen kaikissa kansainvälisissä suhteissa ja olen tavannut paljon esimerkiksi arabimaiden johtajia. Heille ei ainakaan ole tuottanut mitään vaikeuksia tavata, Haavisto kertoi STT:lle.

Haavisto arvioi toisen kierroksen olevan erittäin lähellä. Se kuitenkin vaatisi, että kaikkien muidenkin ehdokkaiden kannattajat lähtevät vaaliuurnille, Haavisto korosti.

– Minkälainen on ollut Paavo Väyrysen nousu, ovatko gallupit ehtineet sen oikealla tavalla ennustaa? Se on aidosti varmaan suuri kysymysmerkki sunnuntai-iltana, hän pohti.

 

Vanhanen: Kaikki on vielä mahdollista

 

Valitsijayhdistyksen ehdokas Väyrynen sai kuulla kunniansa kampanjamukinsa kovasta hinnasta.

– Ei tuollaisesta kolmeakymppiä viitsi maksaa, nurisi yksi jos toinenkin.

Väyrynen ei antanut pihien kansalaisten tai surkean kelin synkentää mielialaansa. Hän myi muutaman mukin ja kirjan itsekin kojussa ja kirjoitti niihin kaupan päälle nimikirjoituksensa.

– Näyttää erittäin hyvältä. Minulle tulee paljon kannatusta ihan uudentyyppisiltä ihmisiltä. Sen takia uskon, että tulee toinen kierros ja olen siinä mukana, Väyrynen luonnehti vaalitunnelmiaan STT:lle.

Vastapäisellä kojulla keskustan ehdokas Matti Vanhanen vakuutteli myös kuulijoilleen kaiken olevan vielä mahdollista.

– Viime vuosina presidentinvaaleissa on aina viimeisen viikon, kahden aikana tullut jopa 5–10 prosentin muutoksia ehdokkaiden tulokseen. Ihmiset hakevat sitä aallonharjaa, ja itselläni on tunne, että aallonharja osuu meidän kohdalle.

 

"Hän on tuossa kosketusetäisyydellä"

 

Päivän suurimman väkijoukon Narinkkatorille keräsi istuva presidentti Sauli Niinistö. Hän ilmaisi huolensa suomalaisen yhteiskunnan eriytymisestä, mutta korosti, että Suomi on edelleen maailman vakaimpia valtioita.

– Ja onnellisimpia kansoja, eikö näin olekin, Niinistö kysyi ja kirvoitti naurut räntäsateessa hytisevältä väkijoukolta.

Onnentoivotusten lisäksi moni halusi lähettää terveisiä Jenni Haukiolle, joka odottaa pariskunnan ensimmäistä lasta. Vaalikansan lisäksi myös ohikulkevat turistit kuvasivat presidenttiä.

– Ajatella, että hän – presidentti – on tuossa ihan ihmisten keskellä, kosketusetäisyydellä, päivitteli eräs amerikkalaisnainen.

Niinistöllä oli toki mukanaan turvamiehet, jotka hoputtivat presidentin nopeasti pois paikalta tilaisuuden lopuksi.