Nopeimmat keräävät parhaimmat alennusmyynneistä

Yllättävän rauhalliselta täällä näyttää, tuumaili oululainen Ulla Kärkkäinen sunnuntaina iltapäivällä tavaratalo Anttilassa Kuopiossa.

Kärkkäinen ja kuopiolainen Ellinoora Mönkkönen olivat lähteneet kaupungille kesken Star Wars-elokuvasession. Kuusi elokuvaa oli jo katsottu videolta, seitsemäs oli tarkoitus käydä katsomassa päivän päätteeksi elokuvateatterissa.

Siinä välissä ennätti hyvin poiketa alennusmyynnissä, joka oli alkanut puoliltapäivin.

– Ovatkohan ihmiset menneet Matkuksen kauppakeskukseen? Mönkkönen pohti sovittaessaan kaikessa rauhassa jalkaansa uusia talvikenkiä.

Kengille oli luvattu 40 prosentin alennus. Mönkkönen vakuutti, että hänen ostohalujaan eivät sanele alennusmyynnit vaikka kengille oli luvattukin 40 prosentin alennus.

– Silloin ostan, kun on rahaa.

Kärkkäinen tunnusti olevansa rationalisti.

– Ostan vain, kun tarvitsen jotakin.

Jyväskyläläiselle Tuulia ja Sami Kärkkäisen perheelle osuivat sekä tarpeet että alennusmyynnit yhtä aikaa.

– Heti ampaistiin tänne ostamaan lasketteluvälineitä. Parhaat ja sopivat koot menevät kuitenkin ensimmäisenä, Tuulia Kärkkäinen kertoi, kun Mimmi Kärkkäinen sovitteli tuliterää toppatakkia päälleen isä-Samin avustuksella keskustan Intersportissa.

Kärkkäiset olivat lähteneet ale-ostoksille joululoman vietosta mökiltä Syvänniemeltä Karttulasta. Sinne oli tarkoitus vielä palatakin viikoksi.

– Pyhät oltu sisällä. Piti päästä välillä ihmisten ilmoille, Tuulia Kärkkäinen kertoi.

Lasketteluvälineiden ja takin lisäksi matkaan lähti vielä Lilli Kärkkäiselle kengät. Lasketteluvälineet olivat erikoistarjouksessa, muista tuli 30 prosentin alennus.

– Ihan kohtuullinen, Sami Kärkkäinen arvioi.

Kelin muuttuminen pakkasen puolelle näkyi heti myynnissä, kertoi Intersportin myymäläpäällikkö Petteri Savolainen.

– Sukset ja lasketteluvälineet alkoivat käydä kaupaksi.

Savolainen on seurannut parikymmentä vuotta alennusmyyntejä.

– Iso osa joulukuussa myytävistä tavaroista myydään edelleen alennusmyynnissä.

– Nyt ihmiset ostavat tarpeeseen. Ennen ostettiin enemmän sen perusteella, että tavara on alennusmyynnissä, Savolainen vertaili.

Edunvalvontapäällikkö Tuula Loikkanen Kaupan liitosta arvioi vilkkaimpien myyntipäivien osuvan alkuviikkoon.

Vaikka venäläisturistien määrä onkin pudonnut rajusti muutaman vuoden takaisesta, he ovat edelleen kaupan kannalta tärkeä vuodenvaihteen matkailijaryhmä. Loikkasen mukaan toiveissa on, että venäläisten määrä ei viime vuodesta enää putoaisi.

Loikkasen mukaan joulun jälkeisen alennusmyynnin perinne on jonkin verran karsiutunut, sillä erilaisia alennuskampanjoita on jo pitkin vuotta. Sesonki on silti edelleen tärkeä kaupoille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.