Norovirus jyllää Kuopiossa

Kuopiossa jyllää noroviruksen aiheuttama oksennus- ja ripulitautiepidemia. Talvioksennustautiin on sairastunut mm. useiden koulujen ja päiväkotien oppilaita. Noroepidemia vaikeuttaa myös KYSin ja muiden hoitolaitosten toimintaa.

Varsinkin pikkulapset sekä vanhukset saattavat tarvita sairaalahoitoa taudin aiheuttaman nestevajauksen tai yleiskunnon romahtamisen vuoksi. Sairaalaolosuhteissa virus leviää erittäin helposti.

Noroviruksen aiheuttamaan infektioon sairastuneita potilaita on jo useilla KYSin osastoilla, henkilökuntaa on sairastunut ja päivystysalue on ajoittain ruuhkautunut.

Vaikka epidemia ei ole edellisvuosia laajempi, tilanteen tekee vaikeaksi KYSissä parhaillaan menossa oleva päivystysosaston remontti. KYS suosittaakin nyt asioimaan päivystyksessä vain, kun se on ehdottaman välttämätöntä.

Myös lääkäreitä pyydetään huomioimaan epidemiatilanne ja lähettämään vain välitöntä erikoissairaanhoitoa tarvitsevat potilaat KYSiin. KYS hoitaa ennalta suunnitellut toimenpiteet toistaiseksi sovitusti, mutta voi joutua siirtämään ei-kiireellistä hoitoa tuonnemmaksi. Vierailuja noro-osastoilla on rajoitettu.

Norovirus tarttuu käsien välityksellä suoraan sairastuneesta tai kosketuspintojen kautta, hengitysilman kautta sekä saastuneiden elintarvikkeiden välityksellä. Oireetonkin henkilö voi olla tartuttava ja hyvin pieni määrä virusta riittää aiheuttamaan taudin.

Tauti itää 12 - 48 tuntia, jonka jälkeen seuraa voimakas väsymys, pahoinvointi ja raju oksentelu. Valtaosalla sairastuneista on myös kouristavia vatsakipuja ja lievää ripulia sekä kuumetta. Tauti menee itsestään nopeasti ohi, yleensä viimeistään kolmessa vuorokaudessa. Henkilö on kuitenkin tartuttava vielä muutaman päivän.

Suomessa todetaan vuosittain 2000 - 3000 varmistettua tapausta talvikauteen osuvan epidemian aikana. Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä varmistettuja tapauksia on ollut vuosittain 90 - 160.

Todellinen luku on moninkertainen, koska suurin osa sairastuneista ei tarvitse lääkärin hoitoa eikä näytteitä oteta.

Oksennustautia voi parhaiten torjua käsiä pesemällä kuten monia muitakin tarttuvia tauteja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.