Nova Kiinteistökehitys lahjoitti pesukoneen Aholansaareen

Nova-yhtiöiden taloutta selvittäneen syyttäjän mukaan Nova Kiinteistökehitys lahjoitti muun muassa pesukoneen Nilsiän Aholansaareen.

Aholansaarta ylläpitävän Aholansaarisäätiön vt. toiminnanjohtajana elokuun puolivälissä aloittanut Eero Myrskykari on täysin tietämätön asiasta.

- Meillä on yksi ainoa pesukone koko saarella, enkä yhtään tiedä, mistä se on peräisin. Se on kuitenkin useampia vuosia vanha.

Aholansaarisäätiön hallituksen puheenjohtaja Hannu Vartiainen kuitenkin vahvistaa, että pesukone on peräisin entiseltä Nova-johtajalta Tapani Yli-Saunamäeltä.

- Hänellä on ollut tapana käydä lomailemassa ja hiljentymässä Aholansaaressa muutaman kerran vuodessa. Vuosia sitten hän näki, että pesukoneemme oli rikki, ja lahjoitti uuden. Sitä ei häneltä sen kummemmin pyydetty.

Vartiainen kertoo tienneensä asiasta noin vuoden päivät. Rahalahjoituksia Yli-Saunamäki ei hänen mukaansa ole tehnyt.

- Hän on maksanut normaalihinnan yöpymisistä ja majoituksesta. En tunne häntä henkilökohtaisesti.

Vartiainen muistelee, että Yli-Saunamäki kävi Aholansaaressa viimeksi viime keväänä.

Aholansaarisäätiön erillinen matkailuyhtiö ajettiin alas tänä syksynä ja säätiö hoitaa nyt myös majoitus- ja ravintolapuolta. Paavo Ruotsalaisen körttiläistä hengenperintöä vaaliva Aholansaari toimii lahjoitusten varassa. Useimmat niistä ovat pieniä muutaman kymmenen euron tai korkeintaan parin sadan euron suuruisia, kertoo toiminnanjohtaja Myrskykari. Joskus joku lahjoittaa myös tarpeettomaksi käyneen käytetyn kodinkoneen. Aholansaaren pakastearkku ja astianpesukone ovat tällaisia lahjoituksia.

Perjantaina alkoi oikeudenkäynti, jossa selvitellään vaalirahakohun keskiössä olevien Nova-yhtiöiden taloussotkuja. Kihlakunnansyyttäjän mukaan yhtiöt kaatuivat yli varojen elämiseen: omaisuutta katosi velkojien ulottumattomiin 5-10 miljoonaa euroa. Nova Kiinteistökehitys rahoitti muun muassa Ilkka Kanervan syntymäpäiväjuhlia 17 000 eurolla, myi seminaarilippuja ja järjesti illallisia 50 000 eurolla ja lahjoitti pesukoneita 40 000 eurolla Päivölän opistoon, Aholansaarisäätiöön ja Anna Tapion kouluun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.