Nuoret naiset luovuttavat innokkaimmin verta

Nuoret naiset on nykyään innokkaimpia verenluovuttajia Suomessa.

Luovuttajista on nykyään naisia enemmistö kaikissa ikäluokissa paitsi 20-vuotiaissa miehissä. Siinä iässä iso osa miehistä käy yhdessä verenluovutuksessa varusmiespalveluksessaan.

Muuten etenkin 18–24-vuotiaat naiset peittoavat samanikäiset miehet verenluovutusinnossaan. Nuoret naiset ovat ohittaneet verenluovutuksissa myös aiemmin vuositilastoissa kärkisijaa pitäneet 50-vuotiaat miehet.

Verenluovutukseen tulon syitä ei halukkailta kysellä, mutta Veripalvelu arvioi, että nuoria naisia paikalle vetää juuri halu auttaa muita.

Nykyaikana harvalla on aikaa ja malttia sitoutua pitkiin auttamisprojekteihin, mutta verta voi käydä luovuttamassa itselleen sopivana aikana. Veripalvelu pyrkii kuitenkin houkuttelemaan, että verenluovuttajat kävisivät veripalvelutoimistoissa tai liikkuvan veripalvelun luovutustilaisuuksissa useammin kuin kerran vuodessa.

–·Säännöllinen verenluovutus pari kolme kertaa vuodessa riittää, verenluovutustoiminnan johtaja Satu Pastila sanoo.

Viime vuonna verta luovutti kaikkiaan yli 142·000 eri henkilöä, joista noin 12 prosenttia oli uusia verenluovuttajia. Yksittäinen luovuttaja käy luovuttamassa verta yleensä yhdestä kolmeen kertaan vuodessa.

Luovuttajien määrä Suomessa on pysynyt riittävänä. Lisäksi verivalmisteiden käyttö sairaaloissa väheni viime vuonna. Tämän vuoden alun perusteella sama suunta näyttäisi jatkuneen.

 

Aiheesta lisää lauantain Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.