Nuoret pitävät alkoholin juomista junttina

Yhä useampi yhdeksäsluokkalainen ei ole koskaan maistanut alkoholia ja myös tupakointi on vähentynyt. Asia käy ilmi tuoreesta European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs -tutkimuksesta.

– Nuoret eivät pidä kännäämistä enää trendikkäänä, sanoo koulutyön päällikkö Ranja Koski Ehkäisevä päihdetyö -yhdistyksestä.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoistutkijan Kirsimarja Raitasalon mukaan nuoret pitävät alkoholin juomista jopa junttina.

Viime vuonna tutkimukseen osallistuneista suomalaisista yhdeksäsluokkalaisista 26 prosenttia ilmoitti, että ei ollut koskaan juonut mitään alkoholijuomaa. Vastaava luku vuonna 1999 oli alle kymmenen prosenttia.

STT:n haastattelema 16-vuotias Riia Partanen ja 18-vuotias Kimya Pehkonen eivät vuoden 2015 tutkimustuloksia purematta niele.

– Kuulostaa tosi oudolta, Pehkonen sanoo ja Partanen nyökyttelee vieressä.

Heidän mukaansa alkoholin ja päihteiden käyttö ylipäätään riippuu pitkälti siitä, millaisella seudulla asuu.

– Entisessä koulussani varmaan 10 prosenttia oli maistanut alkoholia, mutta joissain kouluissa dokaa jo neljäsluokkalaisetkin, Partanen valottaa.

He eivät kuitenkaan täysin tyrmää tutkimuksen tuloksia, vaan sanovat päihteiden käytön ehkä jonkin verran vähentyneen.

– Ainakin tietoisuus päihteiden vaikutuksista on lisääntynyt, Pehkonen sanoo.

– Nuoret hengaavat yhä enemmän muidenkin kuin ikäistensä kanssa. Ne vanhemmat ovat jo kokeneet rappioajan, joten nuoretkaan eivät välttämättä elä sitä rappioaikaa, Partanen arvelee.

Nuorten päihteiden käytön vähenemiseen vaikea nimetä syitä

Myös sauhuttelu on vähentynyt koko 2000-luvun ajan. Viime vuonna yhdeksäsluokkalaisista pojista 12 prosenttia ja tytöistä 10 prosenttia oli tupakoinut päivittäin viimeisten 30 päivän aikana, kun vielä vuonna 2011 vastaavat luvut olivat 20 ja 18 prosenttia.

– Se on ihan selkeää, että tupakointia pidetään enemmän luusereiden hommana, Koski sanoo.

Pehkonen ja Partanen eivät ajattele ihan samalla tavalla.

– Tupakointi saattaa olla jopa kevyemmin tuomittua kuin se, että alaikäiset juovat, Pehkonen sanoo.

THL:n erikoistutkija Raitasalo ei osaa sanoa mitään yksittäistä syytä, miksi nuorten päihteiden käyttö vähenee vuosi vuodelta, sillä asiaa ei ole juuri tutkittu.

– Yksi merkittävä tekijä on varmasti alkoholin ikärajavalvonnan kiristyminen, Raitasalo sanoo.

Raitasalo ja Koski uskovat, että raittiiden nuorten määrää ovat lisänneet esimerkiksi vanhempien kiristyneet asenteet.

– Useat nuoret arvostavat perhettä, eivätkä halua tuottaa vanhemmilleen pettymyksiä tai halua aiheuttaa riitoja päihteiden käytöllä, Koski sanoo.

"Sosiaalisessa mediassa ei ole alkoholiulottuvuutta"

Sekä Raitasalo että Koski arvelevat, että myös älylaitteiden lisääntyminen on vähentänyt nuorten päihteiden käyttöä. Raitasalo sanoo, että kun yhä suurempi siivu nuorten rahoista menee älylaitteisiin, ei päihteisiin välttämättä ole rahaa.

– Tämä on tietenkin ihan puhdasta spekulaatiota. Vaikutusta on varmaan myös sillä, että aikaisemmin hengailtiin enemmän kavereiden kanssa, mutta nyt aikaa käytetään sosiaalisessa mediassa. Kavereiden kanssa hengailuun on liittynyt alkoholinkäyttöä, mutta sosiaalisessa mediassa ei ole alkoholiulottuvuutta, Raitasalo kertoo.

Nuoret eivät ole samoilla linjoilla.

– Ei pidä paikkaansa, Partanen huudahtaa.

– Kyllä me ihan samalla tavalla kavereita nähdään, hän jatkaa.

Kannabiksen käyttöä ei pidetä enää kovin riskialttiina