Nuori maatilan isäntä: Tilojen ahdinko kasvaa kesällä

Savolaisten maatilojen talousongelmat kärjistyvät. MTK-Pohjois-Savon toiminnanjohtaja Jari Kauhanen on huolissaan, että pahimmissa vaikeuksissa olevia tiloja voivat uhata jopa lopettamiset ja pakkomyynnit.

Isäntä Juuso Markkanen, 33, Vesannon Sonkarinkylältä ei tiedä maatiloja, joita ainakaan toistaiseksi uhkaisivat sähkön katkaisut tai lopettamiset. Savon Voiman mukaan lukuisilla tiloilla on maksurästejä.

– Pankit ovat olleet joustavia ja järjestelleet tilojen lainoja. Tilalla täytyy olla monia muitakin ongelmia, jos sähkölaskujakaan ei pystytä maksamaan, Markkanen arvioi sunnuntaina.

Viimeisten saamatta jääneiden tukien pitäisi napsahtaa tilojen tileille kesäkuussa. Markkanen uskoo kuitenkin, että tilojen vaikeudet voivat lisääntyä.

– Jos apulantoja joutuu tilaamaan kesällä, se on hankalaa. Toivottavasti ensi syksynä saadaan tämän vuoden tuet. Nyt kun kannattavuus on heikko, monella tilalla ei ole puskurirahoja. Siirryimme luomuun, kun ei ollut rahaa apulantoihin, hän huomauttaa.

Koivula on emolehmätila, jossa on loppukasvatusta. Karjaa on liki 160 päätä. Asiat ovat hyvin hallinnassa, mielessä on laajennus.

– Kassassa on ainakin toistaiseksi ollut rahaa laskujen maksamiseen, mutta naudanhinnan alhainen tuottajahinta ja tukimaksatusten viivästyminen alentavat maksuvalmiutta. Tuottajahinnat pitäisi saada kohdalleen, Markkanen kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ahdingossa olevien maatilojen hyväksi puuhattu kansalaiskeräys kaatui suomalaiseen byrokratiaan

Liiton toiminnanjohtaja maatilojen ahdingosta: "Tämä on vakava viesti yhteiskunnastamme"

Yhtiö uhkaa katkaista sähköt liki kymmeneltä maatilalta - "Tämä on ollut melkoista väsytystaistelua"

Maatilojen sähkökatkot: "Se on liikuttavaa tässä tilanteessa"

Savon Voima kommentoi maatilojen sähköahdinkoa: Haluaa rauhoitella keskusteluun osallistuneita

Rahat loppu, sähköt poikki: Kansalaisilta pyydetään apua maatiloille