Nuori maatilan isäntä: Tilojen ahdinko kasvaa kesällä

Savolaisten maatilojen talousongelmat kärjistyvät. MTK-Pohjois-Savon toiminnanjohtaja Jari Kauhanen on huolissaan, että pahimmissa vaikeuksissa olevia tiloja voivat uhata jopa lopettamiset ja pakkomyynnit.

Isäntä Juuso Markkanen, 33, Vesannon Sonkarinkylältä ei tiedä maatiloja, joita ainakaan toistaiseksi uhkaisivat sähkön katkaisut tai lopettamiset. Savon Voiman mukaan lukuisilla tiloilla on maksurästejä.

– Pankit ovat olleet joustavia ja järjestelleet tilojen lainoja. Tilalla täytyy olla monia muitakin ongelmia, jos sähkölaskujakaan ei pystytä maksamaan, Markkanen arvioi sunnuntaina.

Viimeisten saamatta jääneiden tukien pitäisi napsahtaa tilojen tileille kesäkuussa. Markkanen uskoo kuitenkin, että tilojen vaikeudet voivat lisääntyä.

– Jos apulantoja joutuu tilaamaan kesällä, se on hankalaa. Toivottavasti ensi syksynä saadaan tämän vuoden tuet. Nyt kun kannattavuus on heikko, monella tilalla ei ole puskurirahoja. Siirryimme luomuun, kun ei ollut rahaa apulantoihin, hän huomauttaa.

Koivula on emolehmätila, jossa on loppukasvatusta. Karjaa on liki 160 päätä. Asiat ovat hyvin hallinnassa, mielessä on laajennus.

– Kassassa on ainakin toistaiseksi ollut rahaa laskujen maksamiseen, mutta naudanhinnan alhainen tuottajahinta ja tukimaksatusten viivästyminen alentavat maksuvalmiutta. Tuottajahinnat pitäisi saada kohdalleen, Markkanen kertoo.

Ahdingossa olevien maatilojen hyväksi puuhattu kansalaiskeräys kaatui suomalaiseen byrokratiaan

Liiton toiminnanjohtaja maatilojen ahdingosta: "Tämä on vakava viesti yhteiskunnastamme"

Yhtiö uhkaa katkaista sähköt liki kymmeneltä maatilalta - "Tämä on ollut melkoista väsytystaistelua"

Maatilojen sähkökatkot: "Se on liikuttavaa tässä tilanteessa"

Savon Voima kommentoi maatilojen sähköahdinkoa: Haluaa rauhoitella keskusteluun osallistuneita

Rahat loppu, sähköt poikki: Kansalaisilta pyydetään apua maatiloille

Uusimmat

Kotimaa

Virkarikoskäräjillä kuultu kansanedustaja Kari Tolvanen: Siinä törmäsivät vanhakantainen poliisimaailma ja uusi poliisimaailma

Syyttäjä: Oululaisnainen valmisteli poliisin tappamista teräaseella – selvitti osoitteen ja viestitti: "Tapan sut siellä. Pian."

Yrittäjä: Ovatko hakemistopalvelumyyjät yrittäneet huijata sinua?

Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö ei ole yleistynyt, vaan pikemminkin tilanne on päinvastoin, sanoo dosentti – "Ilmoitusmäärän kasvu on todennäköisesti hyvin positiivinen asia"

Migri: Suomessa aiempaa enemmän seksikaupan uhreja viime vuonna

Yhä useampi suomalainen tarvitsee konsulipalveluita ulkomailla – useimmiten neuvot riittävät

Selvitys ehdottaa opintotuen tulorajojen nostamista – yhdeksän opintotukikuukauden raja voisi olla jopa 18  000 euroa

Iltalehden kysely: Tuoreimmat seksuaalirikosepäilyt eivät ole koventaneet asenteita ulkomaalaisia kohtaan

Lehti: Lapsen raiskauksesta Suomessa epäilty guatemalalaismies pidätettiin USA:ssa

Lähihoitajaksi mielivä voi jo tänä keväänä joutua soveltuvuuskokeeseen – Ministeriö antaisi tarpeellisuuden ja sisällön oppilaitosten käsiin, moni lausunnonantaja menisi pitemmälle

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.