Nuorikin on vastuussa bilekutsusta

Poliisi muistuttaa, että kokoontumislain mukaan yleisistä kokoontumisista on tehtävä ilmoitus järjestämispaikan poliisille hyvissä ajoin etukäteen.

- Ilmoituksen perusteella poliisi voi antaa ennakolta yleisötilaisuutta koskevia ohjeita tai määräyksiä. Poliisilla on kokoontumislain mukaan myös oikeus kieltää yleisötilaisuuden järjestäminen, jos on ilmeistä, että häiriöitä ja rikoksia, kuten pahoinpitelyjä tapahtuu, ylikomisario Arto Autio Oulun poliisista kertoo.

Ilmoitusvelvollisuus koskee myös esimerkiksi, jos nuoret levittävät netissä kutsua tulla juhlimaan yleisille uimarannoille, torialueille tai puistikkoihin.

Poliisin mukaan kutsun esittäjä on vastuussa asiasta. Poliisi kehottaa miettimään asiaa kahteen kertaan ennen kuin ryhtyy touhuun.

- Sosiaalisessa mediassa esitetty kutsu houkuttelee paikalle usein myös säännöistä piittaamatonta porukkaa, joka aiheuttaa häiriöitä, vahinkoja ja rikoksia. Näissä laittomissa tilaisuuksissa käytetään tavallisesti alkoholia ja vahinkoja voi sattua.

Lain mukaan kokoontumisrikkomuksesta voidaan tuomita sakkorangaistus ja tilaisuuden järjestäjälle voi syntyä korvausvelvollisuus tilan tai alueen omistajalle syntyneistä vahingoista.

Usein juuri aiheutettujen vahinkojen korvaamisen ja jälkien siivoaminen aiheuttaa isoimmat kulut.

- Ilmoitusmenettelyllä varmistetaan tilaisuuteen osallistuvien turvallisuus ja näin myös vastuuhenkilöt saavat tietoonsa heidän velvollisuutensa tilaisuuden järjestäjänä.

Poliisi valvoo ympäri Suomen ensi viikonlopppuna nuorten päihteiden käyttöä ja yleistä hulinaa kaupungeilla.

Valvonnassa puututaan luvattomiin bileisiin, alkoholijuomien välittämiseen alaikäisille sekä alaikäisten alkoholin juomiseen ja hallussapitoon. Valvonnassa puututaan myös yleisten paikkojen häiriöihin ja aikuisten laittomaan alkoholinjuomiseen yleisillä paikoilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliisi vetoaa vanhempiin: Älkää olko sinisilmäisiä

Haaste: Tule iltakävelylle nuorten reviirille