Näin paljon poliisi hävitti nuorten viinoja päättäjäisviikonloppuna

Poliisi hävittää alaikäisiltä yhä enemmän alkoholijuomia. Vaikka yhä useampi nuori ei käytä alkoholia lainkaan, alkoholia paljon käyttävien nuorten mukana kuljettamat juomamäärät ovat lisääntyneet.

Valtakunnallisia tilastoja koko vuoden juomatakavarikoista poliisi ei kerää minnekään. Sen sijaan tilastoja kerätään tietyistä teemaviikonlopuista.

Viikko sitten koulujenpäättäjäisten aikaan poliisi hävitti lähes 2 700 litraa nuorilta takavarikoituja alkoholijuomia. Vaikka viikonloppu oli koko maassa sateinen ja kolea, hävitettyjen juomien määrä kasvoi taas viime vuodesta.

Esimerkiksi viime syksyn koulunalkajaisjuhlinnan aikana poliisi hävitti noin 2 000 litraa ja reilu vuosi sitten, erittäin vilkkaana ja aurinkoisena koulunpäättäjäisviikonloppuna vajaa 2 500 litraa alkoholijuomia. Sitä ennen vappuna alaikäisiltä hävitettiin 1400 litraa alkoholijuomia.

– Alkoholimäärät nuorilla vaihtelevat paljon. 14–15-vuotiaalla tytöllä voi olla tyypillisesti mukanaan kahdesta viiteen siideriä, mutta nuorten kotibileistä alkoholia voi löytyä todella valtavia määriä, Pohjois-Savon poliisilaitoksen sosiaalityöntekijä Liisa Kemppainen kuvailee.

– Jos paikalla on 40–50 nuoren seurue, siltä voi löytyä alkoholia niin paljon, että poliisit kuormaavat lastia pitkään ennen kuin se saadaan vietyä hävitettäväksi.

Aiheesta lisää maanantain Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.