Nuorten aborttien määrä laskussa

Raskaudenkeskeytysten määrä on laskenut 2000-luvun loppupuolella melko tasaisesti Suomessa, mikä johtuu pääasiallisesti alle 20-vuotiaiden naisten aborttien vähenemisestä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan alle 20-vuotiaiden keskeytysten määrä näyttää vähentyneen ennakkotietojen mukaan myös vuonna 2010. Samoin 20-24-vuotiaiden keskeytysten määrä on laskussa, mutta tässä ikäryhmässä tehdään yhä eniten keskeytyksiä.

Ennakkotietojen mukaan raskaudenkeskeytyksiä tehtiin vuonna 2010 yhteensä hiukan alle 10 200 eli 8,6 keskeytystä tuhatta hedelmällisyysikäistä (15-49-vuotiasta) naista kohti. Tämä on 2,6 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Kolmasosa alle 20-vuotiaista keskeytyspotilaista ilmoitti, ettei ollut käyttänyt minkäänlaista ehkäisyä raskauden alkaessa. Osuus on hieman pienentynyt 1990-luvun alusta, mutta merkittävää parannusta ei ole tapahtunut. Yleisin ehkäisymenetelmä alle 20-vuotiailla keskeytyspotilailla oli kondomi. Jälkiehkäisyä oli alle 20-vuotiaista käyttänyt 3,2 prosenttia. Kaikista keskeytyspotilaista jälkiehkäisyä oli käyttänyt hieman useampi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.