Nuorten väkivallan syistä laajat selvitykset

Nuoriin kohdistuneet henkirikokset ja muut vakavat väkivallanteot tutkitaan Suomessa jatkossa nykyistä tarkemmin. Tarkoitus on selvittää myös tekijän taustoja kuten mielenterveydellisiä syitä ja hoitoonpääsyä ongelmatilanteissa.

Asiasta on päättänyt sisäisen turvallisuuden ministeriryhmä.

Ensimmäisessä osassa tutkimusta kootaan tietoja myös aikuisten tekemisistä henkirikoksista ja lääkityksen osuudesta tekoihin. Tutkimuksen toteuttaa oikeusministeriön tilauksesta Oikeuspoliittinen tutkimuslaitoksen ja Ruotsin Karoliinisen instituutin professori Jari Tiihonen.

–·Jatkossa selvitetään kaikki alle 15-vuotiaita koskevat henkirikokset sekä samaan ikäluokkaan kohdistuva lähisuhdeväkivalta, sisäisen turvallisuuden sihteeristön päällikkö Tarja Mankkinen kertoo.

– Selvitys tehdään tietyin väliajoin ja sen tarkoitus on poliisin tekemää rikostutkintaa laajemmin selvittää tapahtumien syitä.

Tutkimustulokset käsitellään kuitenkin aina sisäisen turvallisuuden ministeriryhmässä. Mankkisen mukaan sekä koulusurmat että perhesurmat otetaan vakavasti ja niistä etsitään nyt kootusti lisää tietoa vastaavien tilanteiden ehkäisemiseksi jatkossa.

Lisäksi sisäisen turvallisuuden ryhmä kokoontuu vielä tänä keväänä tarkentamaan lapsen- ja perhesurmien vastaisia toimia. Mielenterveysongelmien hoidon merkitys ja parantamistarpeet otetaan esille myös silloin.

Savon Sanomat kertoi torstaina uuden sukupolven mielialalääkkeiden yhteydestä nuorten poikkeukselliseen väkivaltakäyttäytymiseen.

 

Aiheesta lisää perjantain Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ampujan maksettava puoli miljoonaa euroa korvauksia

Lääke voi aiheuttaa nuorelle vihaa