Nuorten väkivallan syistä laajat selvitykset

Nuoriin kohdistuneet henkirikokset ja muut vakavat väkivallanteot tutkitaan Suomessa jatkossa nykyistä tarkemmin. Tarkoitus on selvittää myös tekijän taustoja kuten mielenterveydellisiä syitä ja hoitoonpääsyä ongelmatilanteissa.

Asiasta on päättänyt sisäisen turvallisuuden ministeriryhmä.

Ensimmäisessä osassa tutkimusta kootaan tietoja myös aikuisten tekemisistä henkirikoksista ja lääkityksen osuudesta tekoihin. Tutkimuksen toteuttaa oikeusministeriön tilauksesta Oikeuspoliittinen tutkimuslaitoksen ja Ruotsin Karoliinisen instituutin professori Jari Tiihonen.

–·Jatkossa selvitetään kaikki alle 15-vuotiaita koskevat henkirikokset sekä samaan ikäluokkaan kohdistuva lähisuhdeväkivalta, sisäisen turvallisuuden sihteeristön päällikkö Tarja Mankkinen kertoo.

– Selvitys tehdään tietyin väliajoin ja sen tarkoitus on poliisin tekemää rikostutkintaa laajemmin selvittää tapahtumien syitä.

Tutkimustulokset käsitellään kuitenkin aina sisäisen turvallisuuden ministeriryhmässä. Mankkisen mukaan sekä koulusurmat että perhesurmat otetaan vakavasti ja niistä etsitään nyt kootusti lisää tietoa vastaavien tilanteiden ehkäisemiseksi jatkossa.

Lisäksi sisäisen turvallisuuden ryhmä kokoontuu vielä tänä keväänä tarkentamaan lapsen- ja perhesurmien vastaisia toimia. Mielenterveysongelmien hoidon merkitys ja parantamistarpeet otetaan esille myös silloin.

Savon Sanomat kertoi torstaina uuden sukupolven mielialalääkkeiden yhteydestä nuorten poikkeukselliseen väkivaltakäyttäytymiseen.

 

Aiheesta lisää perjantain Savon Sanomissa.

Ampujan maksettava puoli miljoonaa euroa korvauksia

Lääke voi aiheuttaa nuorelle vihaa

Uusimmat

Kotimaa

7 000 asukkaan kaupunki sai kaksi kansanedustajaa, 54000 asukkaan kaupunki ei yhtään – "Nyt meillä on suorat yhteydet Arkadianmäelle"

Väitös: Rekkakuskien työ on täynnä "rytmihäiriöitä" ja ristiriitaisia odotuksia

Lähijunia kohtaan on virinnyt uutta kiinnostusta – pullonkaulana rataverkon tukkoisuus

Oulun laajan hyväksikäyttö- ja raiskausepäilyn ensimmäinen käräjäkäsittely alkaa tänään

Eduskunta aloittelee uutta vaalikautta – kansanedustajien valtakirjat tarkastetaan tänään

Yhden teepaidan valmistaminen kuluttaa saman verran vettä kuin ihminen juo 2,5 vuodessa: "Avaa vaatekaappisi ovi, ja aloita syvähenkinen mietiskely omista kulutustottumuksistasi"

Kotkassa syttyi palo Finexin 1  500 neliön teollisuushallissa – palo saatu toimitusjohtajan mukaan sammutettua

Eduskunta aloittaa työnsä tiistaina uudella kokoonpanolla

Jenni Passi haluaa välttämättä lapsen, jolla on Facebookin perustajan Mark Zuckerbergin geenit – kirjailija Jussi Lehmusvesi paljastaa, miksi

Munkki tarvitsee rekkakuormallisen huumorintajua, joten Isä Nasari joutuu kiusaukseen aina kun hän näkee tekstin: "Munkin tekee mieli kahvia"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.