Nykypatja pitää sisällään joko älyvaahtoa, jousia tai vaahtomuovia - vinkit valintaan

Kun kuluttaja lähtee patjaostoksille, hänellä on usein varmana tietona vain se, minkä kokoinen patjan pitäisi olla. Kaikki muu on usein hakuammuntaa.

Patjaa ostettaessa kannattaisi käyttää aikaa, tutkia vaihtoehtoja ja kokeilla. Apua ja opastusta saa lisäksi huonekaluliikkeiden ammattilaisilta.

Vaikka hyvän patjan merkitys kunnon yöunille on tiedetty jo vuosikausia, moni tekee ostopäätöksen vieläkin rahan, eikä terveyden tai pelkän mukavuuden perusteella, huomauttaa Karjalainen.

Patja on hyvin olennainen osa elämää, ja siihen kannattaa panostaa. Halvat patjat on tehty usein vain vierasvaraksi, mutta moni patja päätyy halpuuden takia myös vakituiseen käyttöön.

Patjoissa on suuri hintahaitari. Alimmillaan vierasvaraksi tarkoitetun vaahtomuovipatjan voi saada muutamalla kympillä. Hyvän patjan voi saada jo muutamilla satasilla.

Laadukkaalle ja viimeisellä teknologialla varustetulle nukkuma-alustalle voi kertyä hintaa useita tuhansia euroja, kuten esimerkiksi Visco- ja Tempur-patjoille, jotka on valmistettu patentoidusta lämpöön reagoivasta materiaalista eli eräänlaisesta älyvaahdosta.

Patjan hinta muodostuu pääosin sen koosta ja siihen käytetyistä valmistusmateriaaleista. Myös kotimaisuus maksaa.

Patja on tullut tiensä päähän viimeistään silloin, kun se menee jostakin kohtaa pysyvästi kuopalle tai kun jouset natisevat ja vinkuvat. Myös ristiselkä kertoo, milloin on aika hommata uusi.

Patjan käyttöikään vaikuttavat monet asiat: kuinka paljon siinä nukutaan, kuinka painava nukkuja on ja millaisesta materiaalista patja on valmistettu. Laadukas patja kestää jopa 15 vuotta, kun halvat ja huonosti valmistetut patjat menettävät nukkumismukavuutensa jo jopa vuodessa.

Sänkyyn kuuluu patjan lisäksi sijauspatja. Petarilla tehdään patjan ja sängyn hienosäätö. Petari on kuin auton lisävaruste, ja kuten autoissa, laatu maksaa.

Sijauspatja antaa nukkujalle sen viimeisen tuen. Petauspatjalla voi joko parantaa patjan ominaisuuksia tai pilata kokonaan nukkumisnautinnon.

Suomalaiset ovat tottuneet petauspatjoihin niin, etteivät osaa nukkua sängyssä ilman niitä. Vaikka on olemassa patjamallistoja, joihin petaria ei kuulu lainkaan, sellainen halutaan. Petarin kanssa sänky on helpommin pedattavissa, ja petarin käyttö lisää myös patjan käyttöikää.

Lähteet: Joensuun Tempur-myymälän myymäläpäällikkö Jaakko Lipponen ja Joensuun Mari-Kalusteen kauppias Ari Liimatta.

Lue aiheesta lisää maanantain Savon Sanomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

EU myöntää Suomeen 65 miljoonaa euroa liikennehankkeisiin – Turun tunnin juna saamassa haetun rahan täysimääräisenä

Suomessa on todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, tartuntoja yhteensä 7 293

Pääministeri Marin: EU-maat ovat vielä kaukana toisistaan – on mahdollista, että sopua ei synny vielä tänä viikonloppuna

Parkanossa kahden henkilöauton ja raskaan ajoneuvon kolari – seitsemän loukkaantunutta, Ylen mukaan kaksi kuolonuhria

Kassojen jäsenmaksuissa yli kymmenkertaiset erot – "Jäsenemme eivät ole huomanneet kassan maksun nousua"

Tietragedioita keskiviikon ja torstain aikana – kesän liikennekuolemat kuitenkin viime vuoden tasolla

Tietragedioita keskiviikon ja torstain aikana – kesän liikennekuolemat kuitenkin viime vuoden tasolla

Oulun vuoden 2004 kolmoissurmasta tuomittu mies pääsee ehdonalaiseen

Lapsille sattuu parkkipaikoilla kuolemaan johtaneita onnettomuuksia vuosittain – asiantuntija: "Autoilijan vastuu on äärettömän suuri"

Opiskelija-asuntojen tarjonta on tänä syksynä tavallista parempi – korkeakoulujen aloituspaikkojen lisäys ja etäopetukseen siirtyminen eivät näy hakemusmäärissä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.