Nyt kävi juuri niin kuin oli varoitettu

Vain ani harva teippaa paristojen ja akkujen virtanavat ennen niiden viemistä keräyslaatikkoon, vaikka paristonkierrätyksestä vastaavat yritykset ovat muistutelleet asian tärkeydestä.

Tiistaina Nivalassa paristojen ja akkujen lajitteluvarastossa syttyi tulipalo litium-paristojen oikosulusta.

Akkuserin henkilökunta yritti sammuttaa paloa itse, mutta alkusammutus ei tehonnus. Paikalle hälytettiin pelastuslaitokselta jopa kuusi pelastusyksikköä lisätukineen.

Lopulta Nivalan, Haapajärven ja Sievin paloasemien sammuttajat saivat palon talttumaan.

Jokilaaksojen pelastuslaitoksen mukaan paikalla oli runsaasti savua ja oli hyvin lähelle, ettei koko kierrätysakku- ja paristovarasto syttynyt tuleen. Nyt vahingot jäivät kuitenkin vähäiseksi, kun tulipalo ja savu ehtivät vaurioittaa lajitteluvaraston laitteita ja rakenteita, mutta palo ei ehtinyt levitä koko rakennukseen ja sen sisällä olleeseen materiaaliin.

Kierrätä turvallisesti

Paristoja kierrättävät yritykset kertovat, että erityisesti litiumparistojen ja -akkujen oikosulut ovat aiheuttaneet tulipaloja jo kauppojen keräyslaatikoilla.

Kauppojen paristonkeräyspisteistä vastaava Recser Oy pyytää, että paristojen ja akkujen virtanavat aina eristetään teippaamalla ne ennen keräyslaatikkoon palauttamista.

Lisäksi vuotavat paristot ja akut tulisi palauttaa suljetussa muovipussissa.  Väärin säilytettyinä käytetyt paristot ja akut lisäävät palovaaraa

Varomaton säilytys voi olla riskitekijä jo kotona. Litiumparistoja ja -akkuja käytetään muun muassa kelloissa, palovaroittimissa, leluissa, kännyköissä ja tietokoneissa. Ne on merkitty Li-alkuisella tunnuksella. 

Kierrätys on kuitenkin kaikkiaan turvallisin ja paras tapa päästä eroon käytetyistä paristoista ja akuista. Edelleen yli puolet akuista ja paristoista jää kierrättämättä.

Vie oikeaan paikkaan

Kuluttajat ovat jo muutaman vuoden ajan voineet palauttaa käytetyt paristot ja akut keräyslaatikoihin, joita löytyy paristoja ja akkuja myyvistä liikkeistä.  Ajoneuvo- ja teollisuusakut tulee palauttaa niille erikseen tarkoitettuihin keräyspaikkoihin.

Paristojen ja akkujen kierrätyksellä vähennetään haitallisten aineiden, kuten muutoin maaperään imeytyvien lyijyn ja raskasmetallien pääsyä luontoon. Samalla vähennetään ympäristökuormitusta käyttämällä akkujen ja paristojen raaka-aineet uudelleen.

Recser Oy:n organisoimassa kierrätysjärjestelmässä käytettyjen paristojen ja akkujen jatkokäsittelystä vastaa Nivalassa toimiva Akkuser Oy, joka erottelee raaka-aineet toisistaan kuivaerottelutekniikalla. Sen avulla yli 90 prosenttia raaka-aineista hyödynnetään uudelleen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Jyväskylässä senioritalon tulipalo saatu hallintaan – palossa ei henkilövahinkoja

Iäkäs ihminen kuoli sairauskohtaukseen Alahärmän Powerparkin kartingradalla kesken ajon

Itäsuomalaiselle leirintäalueyrittäjälle syytteet nuorten kesätyöntekijöiden seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja ahdistelusta

Poliisihallitus löysi rahapelien ikärajavalvonnasta vakavia puutteita –  vain joka neljättä nuorta pyydettiin todistamaan ikänsä

Emeritusprofessori Haaviston rikosepäilystä: "Heittää joka tapauksessa varjon presidenttihaaveiden ylle"

Helsingin hovioikeus kovensi sarjahyväksikäyttäjän tuomiota – mies myi nuorille nuuskaa, jotta nämä suostuisivat seksuaalisiin puheisiin ja tekoihin

EU:n elpymisvälineen koko tai lainojen ja avustusten suhde ei muuttunut huippukokouksen alla – Marin Twitterissä: Ehdotuksessa askelia oikeaan suuntaan, mutta elpymisvälineessä vielä työtä

Oikeustieteellisiin opintoihin otetaan ilmoitettua enemmän opiskelijoita pisteytysvirheen takia

Kaksi entistä kansanedustajaa tavoittelee eduskunnan viestintäpäällikön paikkaa

Jyväskylässä päiväkodin lapset ja henkilökunta karanteeniin koronavirustartunnan takia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.