Nyt puhuu D-vitamiinitutkimusryhmään kuuluva biokemisti

Viime viikolla julkaistu lista Itä-Suomen yliopiston tutkimista D-vitamiinivalmisteista aiheutti kohun, sillä analyysitulokset osoittivat, että vitamiinipitoisuus oli useissa D-vitamiinivalmisteissa ilmoitettua alhaisempi. Seuraava kohu syntyi, kun osa valmistajista ilmoitti saaneensa omissa kokeissaan Itä-Suomen yliopiston tuloksista poikkeavia tuloksia.

Itä-Suomen yliopiston tutkimusryhmään kuuluva biokemisti, filosofian tohtori Tarja Nurmi sanoo seisovansa analyysitulosten takana. Hän ei kuitenkaan pidä oman tutkimusryhmänsä analyysituloksia virallisina tuloksina.

–Ei ole kaksia virallisia tuloksia. On vain virallisia, valmistajien ja markkinoijien, analyysituloksia, joiden perusteella tuotteiden laatua arvioidaan kuluttajien kannalta.

Omissa kokeissaan tutkimusryhmä analysoi yhden purkin sisältöä kerrallaan jauhamalla ison kasan tabletteja ja ottamalla keskiarvonäytteen jauhetuista tableteista.

–Meidän näytteemme pitäisi edustaa ihan hyvin purkin sisältöä, mutta se näyte edustaa sitä yhtä purkkia siitä yhdestä tuote-erästä.

Alun alkaen tutkimusryhmä lähti tekemään mittauksia, koska se halusi selvittää omaan tutkimustarkoitukseensa liittyen, millaisia D-vitamiinivalmisteet ovat. Tutkimustuloksista syntynyt keskustelu on Nurmen mielestä hyvä asia.

–Nythän tässä on selvinnyt, että valmistajat suhtautuvat tuotteisiinsa hyvin vakavasti ja ovat toimittaneet hyvinkin nopeasti analyysitodistuksia, jotka kiistatta osoittavat, että tuotteet ovat kunnossa.

Lue lisää aiheesta torstain Savon Sanomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Suositukset täyttävät D-vitamiinit takaisin myyntiin

D-vitamiinipommi jää monesti suutariksi

Apteekkari: Apteekit eivät myy huonoimpia rapavitamiineja

Yle: Iso osa markkinoilla olevista D-vitamiinivalmisteista ei sisällä tuoteselosteen lupaamaa määrää