OAJ: Välituntivalvojien tuplaaminen ei välttämättä estäisi väkivaltaa

Välituntivalvojien kaksinkertaistaminenkaan ei välttämättä estäisi väkivaltaa, sanoo Opettajien ammattijärjestö OAJ:n kehittämispäällikkö Nina Lahtinen. Julkisuudessa on tällä viikolla ollut kaksi tapausta, joissa välitunnilla tehdyt pahoinpitelyt vaativat kahdeksanvuotiaalle pojalle ja kymmenvuotiaalle tytölle sairaalahoitoa. Myös poliisi on tutkinut tapauksia.

Sairaalahoitoa vaativat väkivallanteot koulujen välitunneilla ovat harvinaisia OAJ:n arvion mukaan. Iltalehden uutisoimat tapaukset sattuivat Oulun seudulla ja Kuopiossa alkutalvesta.

- Lieväkin pahoinpitely on rikos, jonka koulu tai vanhemmat voivat ilmoittaa poliisille. Koulu ei silloin tutki asiaa eikä voi rangaista. Peruskouluikäiset voidaan turvallisuussyistä poistaa koulusta korkeintaan loppupäiväksi ja lukiolaiset tai ammattikoululaiset 1-3 päiväksi, Lahtinen sanoo.

Mahdollista on perustaa hankalissa tapauksissa oppilashuollon ja muista toimijoista koostuva asiantuntijaryhmä.

- Riippuu vanhemmista otetaanko apu vastaan. Jos oppilas sitä haluaa, niin vanhemmat eivät sitä voi kieltää.

Lahtisen mukaan joka koululla tulisi olla koulupoliisi sekä suunnitelma häirinnän, kiusaamisen ja väkivaltatapausten varalle. Väkivaltatilanteisiin ja niihin puuttumiseen OAJ on kouluttanut työsuojeluvaltuutettuja ja tehnyt jäsenille toimintaohjeita.

Opettajien mahdollisuudet ehkäistä ja puuttua ovat myös rajalliset.

- Jos joku haluaa tehdä jotain tyhmää, hän keksii keinot. Vanhempi taas on voinut nostaa syytteen opettajan puututtua tappeluun. Koulumatkojahan ei voi valvoakaan, Lahtinen huomauttaa.

Hänestä säännöllisesti aggressiivinen oppilas tarvitsee muuta kuin opettajan apua. Heihin eivät rangaistukset auta.

- Myös opettaja voi olla uhri. Varsinkin erityisopettajat, mutta myös muut opettajat, rehtorit ja avustajat ovat valitettavan säännöllisesti väkivallan kohteena, Lahtinen sanoo.

Oman huomionsa vaativat tekijän ja uhrin lisäksi muut oppilaat, jotka kokevat turvattomuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Koulupahoinpitelyn taustalla ilmeisesti kiusaamista