Oikeudenkäyntiavustaja kuljetti huumeita vangitulle asiakkaalleen

Oikeudenkäyntiavustajana toimineen lakimiehen lupa toimia oikeudessa oikeudenkäyntiavustajana peruttiin oikeuskanslerin vaatimuksesta.

Helsingin hovioikeus perui kokeneen varatuomarin luvan toimia enää oikeudenkäyntiavustajana, koska mies oli syyllistynyt huumeiden toimittamiseen vangitulle asiakkaalleen.

Varatuomari jäi kiinni Pirkanmaan käräjäoikeuden istunnossa, kun hän yritti luovuttaa asiakkaalleen palasia huumeena käytettävästä korvaushoitolääkkeestä sekä rauhoittavia huumelääkkeitä.

Asiakas oli vangittuna. Lakimies selitti, että tilanteen syynä oli uhkailu, jonka mukaan asiakas pahoinpidellään, jos hän ei tuo vankilaan huumeita.

Käräjäoikeus määräsi lakimiehen oikeudessa esiintymiskieltoon. Hänet tuomittiin sittemmin asian takia myös huumausainerikoksesta sakkoihin.

Asia meni käsittelyyn valvontalautakuntaan ja oikeudenkäyntiavustajalautakuntaan. Oikeudenkäyntiavustajalautakunta esitti lakimiehelle rangaistukseksi varoitusta.

Oikeuskansleri haki ratkaisuun kuitenkin muutosta ja vaati hovioikeutta perumaan lakimiehen luvan.

Oikeuskanslerin mukaan lakimiehen toiminta oli ollut toistuvaa. Toiminta-alueellaan tunnettu varatuomari oli aiemmin tuomittu rangaistukseen jo ampuma-aserikoksesta, huumausainerikoksesta ja velallisen petoksesta.

Varatuomari oli vuosien 2002 ja 2005 välillä, vuonna 2005 ja kahdesti vuonna 2006 luovuttanut asiakkaalleen huumetabletin avustajan ja vangin henkilökohtaisessa tapaamisessa.

Lisäksi hän oli yrittänyt tehdä niin vuonna 2006.

Varatuomarin aiemmista teoista oli kulunut aikaa, mutta hovioikeuden mukaan lupalakimieheen kohdistuu rehellisyysvaatimuksia, joissa aikaisempia rikoksia ei voi jättää huomiotta.

Hovioikeuden mukaan erityisen moitittavaa oli se, että varatuomari oli syyllistynyt uusimpaan rikokseen oikeudenkäynnin yhteydessä ja hänellä oli ollut tarkoitus välittää huumeita rangaistuslaitokseen.

Siksi hovioikeus katsoi, ettei varoitus oli riittävä seuraamus, vaan varatuomarin lupa toimia oikeudenkäyntiavustajana perutaan.

Savon Sanomien tietojen mukaan kyseinen varatuomari jäi oikeudenkäyntivälikohtauksen jälkeen kiinni toisesta rikosepäilyistä ja hänet on tänä vuonna tuomittu ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Tuomio ei ole kuitenkaan vielä lainvoimainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Asianajaja kertoi väärää tietoa hovioikeudelle - varoitus toimien takia

Asianajaja antoi asiakkaalleen äkkiä kyydin pois oikeustalolta - syyttäjä kanteli

Uusimmat

Kotimaa

Mediat: Helvetin enkeleiden johtohahmo vangittiin – Tutkinnanjohtaja: "Laaja ja törkeä huumausainerikoskokonaisuus"

Hunajasato uhkaa jäädä pieneksi – mehiläiset ovat parveilleet tavallista enemmän

Kesällä Mikkeli on yksi Suomen vilkkaimmista traumapäivystyksistä – Yhteistyötä tehdään joka suuntaan

Ihosyöpäluomet ovat usein "melko mitättömän näköisiä” – julkkisten syövät ovat herätelleet suomalaisia luomitarkastuksiin

Kansalaisaloite mielenterveyspalveluiden terapiatakuusta keräsi 50  000 nimeä – etenee eduskuntaan

Säässä on tapahtumassa iso muutos, joka hellii loppukesän lomailijoita

Viinipullo vetoa siitä, kuka menee Marsiin – suomalaiset avaruusgurut Esko Valtaoja ja Jari Mäkinen odottavat vuoteen 2030, kuinka vedon käy

Samppanjaa juova japanilaisturisti vilkuttaa Spaceship-rakettinsa ikkunasta Kuun kiertoradalla – näin visioi tutkija Jari Mäkinen

Apollo 11:n tietokone vastaa nykyaikaista leivänpaahdinta – Tällaisia asioita on parhaillaan meneillään avaruuden saralla

Kuukävely jätti unohtumattomat muistot: "Tuntui mielenkiintoiselta miettiä, että Kuussa todella on joku"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.