Oikeus: Espoon polttopulloiskut ravintoloihin olivat kosto – päätekijä painosti kaksi muuta miestä tekemään likaisen työn

Kostoa janonnut kolmikymppinen mies painosti kaksi muuta miestä heittämään polttopullot espoolaisravintoloihin viime vuoden kesäkuussa, käräjäoikeus katsoi keskiviikkona antamassaan tuomiossa.

Syyttäjä vaati miehille tuomiota yhdeksästä murhan yrityksestä. Espoon Lintuvaarassa sijaitsevista ravintoloista toinen tuhoutui iskussa täysin ja toinen kärsi vahinkoja. Ravintoloissa oli iskujen aikaan yhteensä yhdeksän ihmistä, jotka kaikki onnistuivat pakenemaan.

Tuhoutuneessa pizzaravintolassa olleet asiakkaat kertoivat, että kuulivat lasin rikkoutuvan ja räjähdysmäisen äänen, jonka jälkeen palo syttyi ja levisi nopeasti. Yhden asiakkaan takki syttyi tuleen, ja hän joutui kierimään lattialla sammuttaakseen sen.

Ravintolat sijaitsivat katutasossa kerrostalon alimmassa kerroksessa. Iskut ajoivat pakosalle myös kerrostalon asukkaat. Talossa oli kaikkiaan 22 asuntoa, joista osaan koitui savu- ja nokivahinkoja.

Vaikka tilanne oli vaarallinen, Espoon käräjäoikeus päätyi hylkäämään murhanyrityssyytteet ja tuomitsi kolmikon sen sijaan törkeästä tuhotyöstä. Lisäksi neljäs mies tuomittiin yllyttämisestä törkeään tuhotyöhön ja autokuskina toiminut nainen avunannosta vahingontekoon.

Oikeuden mukaan jutussa jäi osoittamatta syytettyjen mieltäneen, että ihmisten kuolema olisi tekojen varsin todennäköinen seuraus. Oikeus perusteli arviotaan muun muassa sillä, että ravintoloissa oli hätäpoistumistie ja polttopullot heitettiin sellaisiin kohtiin, joissa ei ollut ihmisiä.

– Näin ollen käräjäoikeus tuhotyörikoksen vakavuudesta ja vaarallisuudesta huolimatta katsoo olleen todennäköisempää, että syytteessä kuvatusta menettelystä ei aiheutunut kenenkään kuolemaa kuin että se olisi aiheutunut, oikeus katsoi tuomiossaan.

 

Teot tallentuivat valvontakameroihin

 

Pisimmän vankeusrangaistuksen sai Rainer Allan Åkerlund, 35. Oikeuden mukaan hän suunnitteli kostoiskut, valmisti polttopullot sekä painosti muita heittämään ne.

Tapahtumaketju sai alkunsa iskuja edeltäneenä päivänä, jolloin Åkerlund ajautui kärhämään ravintolatyöntekijöiden kanssa. Åkerlund passitettiin välikohtauksesta putkaan, josta hän pääsi pois seuraavana päivänä. Oikeuden mukaan Åkerlund halusi kostaa kohtelunsa.

Kuulusteluissa syytetyt kertoivat tapahtumista ristiriitaisesti ja toisiaan syytellen. Todisteista avainasemaan nousivatkin useat valvontakameroiden nauhat viikonlopun tapahtumista.

Pizzaravintolan tallenteelta näkyy, kuinka Åkerlund käy ravintolassa lauantaina. Oikeuden mukaan hän vaikuttaa videolla kiihtyneeltä ja huutaa ravintolan työntekijöille, jotka lopulta käyvät hänen kimppuunsa astaloin varustautuneina.

Sunnuntaina läheisen supermarketin parkkipaikalle ajaa naisen ajama auto, jossa ovat kyydissä Åkerlund ja kaksi muuta miestä. Valvontakamerat tallentavat, kun kaksikko nousee autosta ja lähtee kävelemään kohti ravintoloita.

Hetkeä myöhemmin pizzaravintolan kamerassa näkyy, kuinka ensimmäinen miehistä heittää polttopullon sisään ravintolaan. Kameroihin tallentui myös se, kuinka toinen miehistä avaa viereisen ravintolan oven ja viskaa palavan polttopullon oven eteen lattialle.

 

Toinen heittäjistä oli syyntakeeton

 

Vaikka Åkerlund ei osallistunut pullojen heittämiseen, hänet tuomittiin törkeästä tuhotyöstä viiden vuoden vankeuteen. Rangaistusta mitatessa oikeus otti huomioon muun muassa kostomotiivin sekä miehen aiemman rikollisuuden.

Oikeuden arvioon vaikutti myös se, että ensimmäisen polttopullon heittänyt mies todettiin mielentilatutkimuksessa syyntakeettomaksi. Koska Åkerlund oli käyttänyt miestä teon välikappaleena, oikeus katsoi myös Åkerlundin yhdeksi tekijöistä.

Toiseen ravintolaan polttopullon heittänyt Lasse Artturi Nummelin, 33, sai kolmen vuoden vankeustuomion. Oikeus huomioi, että Nummelin oli joutunut Åkerlundin painostamaksi ja oli kiinnijäätyään pyrkinyt edistämään rikoksen selviämistä.

Kolmen vuoden tuomion sai myös mies, joka oli oikeuden mukaan Åkerlundin ohella painostanut ja yllyttänyt Nummelinia sekä syyntakeettomaksi todettua miestä iskuihin. Henry Feija Dimitri Nikkinen, 43, tuomittiin yllytyksestä törkeään tuhotyöhön.

Autoa ajanut nainen sai 60 päivän ehdollisen vankeusrangaistuksen avunannosta vahingontekoon. Oikeuden mukaan jäi epäselväksi, kuinka paljon nainen tiesi siitä, mitä miehet olivat menossa tekemään.