Oikeus: Lastensuojelupäällikön valinta oli laiton

Kuopion hallinto-oikeus on kumonnut Kuopion kaupungin palvelualuejohtajan Markku Tervahaudan päätöksen lastensuojelupäällikön valinnasta sekä perusturvalautakunnan päätöksen kumota asiasta tehty oikaisuvaatimus.

Virantäytöstä valitti aikaisemmin virkaa hoitanut henkilö, joka ei tullut valituksi.

Kuopion kaupunki teki palvelualueuudistukseen liittyen virkajärjestelyjä, jolloin noin 70:een päällikkötason virkaan nimitettiin vakinaiset viranhaltijat.

Kaupunginhallitus päätti joulukuussa 2010, että lastensuojelupäällikön ja aikuissosiaalityön päällikön virat laitetaan muista poiketen julkiseen hakuun.

Palvelualuejohtaja valitsi toukokuussa 2011 lastensuojelupäällikön tehtävään toisen henkilön kuin virkaa aiemmin hoitaneen, vaikka muiden viranhaltijoiden palvelussuhteet järjesteltiin virkoja auki julistamatta.

Perusturvalautakunta puolestaan hylkäsi valinnasta tehdyn oikaisuvaatimuksen.

Hallinto-oikeuden mukaan kaupunginhallitus ei ole perustellut, miksi virkaa ei täytetty samalla tavalla kuin muita tulosyksiköiden päälliköiden tehtäviä.

Oikeuden mukaan kaupunginhallituksen päätös on yhdenvertaisuusperiaatteen vastainen. Virantäytön valmistelussa tapahtuneen virheen takia palvelualuejohtaja Tervahaudan ja perusturvalautakunnan päätökset ovat puolestaan lainvastaisia.

Kuopion kaupunki harkitsee päätöksestä valittamista korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Asia annetaan kaupunginhallitukselle tiedoksi ensi maanantaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.