Oikeus: Mies hoksasi voivansa siirtää rahoja, joita hänellä ei ollut – syyllistyi maksuvälinepetokseen

Espoolainen mies pystyi teknisen häiriön takia tekemään luotottomalla maksukortilla maksuja, nostoja ja siirtoja tuhansilla euroilla, joita hänellä ei ollut.

Espoon käräjäoikeus ei uskonut miehen selitystä, että kyseessä oli vahinko, ja tuomitsi hänet perjantaina maksuvälinepetoksesta.

Oikeuden mukaan kansainvälisissä tietoliikenneyhteyksissä oli helmikuussa 2016 ilmeisesti häiriöitä, joiden takia maksuja pystyi tekemään myös luotottomilla korteilla ilman tililtä tehtävää katevarausta. Yhden viikonlopun aikana mies teki tällaisia maksuja ja siirtoja niin, että ylitti tilinsä saldon liki 14 000 eurolla.

Mies selitti pelanneensa koko ajan rahapelejä netissä ja luulleensa, että kyse oli niistä kertyneistä voitoista. Oikeus kuitenkin piti miehen kertomaa sekavana ja ristiriitaisena muun muassa siksi, että mies oli kertonut käyttävänsä peleihin vain vähän rahaa. Oikeus piti siksikin epäuskottavana, että mies olisi voinut luulla saaneensa tuhansia euroja voittoja yhden viikonlopun aikana.

Pelihimo vei miestä?

Syyttäjä vaati miehelle rangaistusta törkeästä maksuvälinepetoksesta. Oikeuden mukaan miehen toiminta ei kuitenkaan osoittanut erityistä suunnitelmallisuutta. Oikeudessa mies kiisti tienneensä tietoliikennehäiriöstä.

– Ennemminkin teko kuvastaa sitä, että tilaisuuden tullen ja pelihimon vietävänä syytetty on alkanut hyödyntää havaitsemaansa mahdollisuutta katteen ylittäviin siirtoihin, oikeus arvioi.

Oikeuden mukaan pelihimosta huolimatta miehen täytyi käsittää, ettei hänen pankkitilillään ollut rahaa siirtojen tekemiseen. Mies tuomittiin maksuvälinepetoksesta kolmen kuukauden vankeuteen, jonka oikeus määräsi suoritettavaksi yhdyskuntapalveluna.