Oikeus: Syytettyjen kytkeminen teletiedoilla törkeisiin varkauksiin ei riittänyt

Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi kaksi virolaista miestä 12 perämoottorin varkaudesta Suomessa. Varkaudet tehtiin viime vuoden huhtikuussa.

Suomessa varastettiin viime vuonna samanoloisessa tekosarjassa yli 150 000 euron edestä perämoottoreita. Poliisi epäili esitutkinnassaan tekosarjasta tiettyä varasporukkaa hieman eri kokoonpanoilla.

Syyttäjä nosti tekosarjasta kaikkiaan 13 syytettä kolme virolaismiestä ja kahta virolaisnaista vastaan. Heistä ainakin yksi oli poliisille entuudestaan tuttu vastaavista teoista.

Etelä-Savon käräjäoikeus kuitenkin hylkäsi viisihenkisen virolaisporukan syytteistä ison osan ja katsoi, ettei poliisi ollut kytkenyt epäiltyjä riittävällä tavalla ilmitulleisiin perämoottori- ja työkaluvarkauksiin.

Syytetyt virolaiset olivat televalvontatietojen mukaan olleet tapahtumapaikkojen lähellä Etelä-Savossa ja pääkaupunkiseudulla, mutta oikeuden mukaan heidän rikoksistaan ei ollut riittävästi näyttöä.

Syytetyt itse kertoivat olleensa esimerkiksi soutelemassa venerannoilla, kahvilla varastoalueen lähellä tai muuten kuljeskelemassa seudulla ilman liittymistä rikoksiin. Näin he vastasivat useisiin eri paikantumisiin, joita heidän kännyköistään oli rikospaikoilta eri puolilta Suomea.

Oikeuden mukaan näytöllisesti epäselvissä tilanteissa asia on ratkaistava syytetyn eduksi.

Vesivahinkoja Kuopion poliisiasemalle

Oikeus tuomitsi siksi maahantulokiellossa olleen 31-vuotiaan virolaismiehen vuodeksi ja viideksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen kahdesta törkeästä varkaudesta, ulkomaalaisrikkomuksesta ja väärän henkilötiedon antamisesta. Oikeus hylkäsi miehen kuusi syytettä törkeistä varkauksista.

Lisäksi oikeus tuomitse toisen virolaisen 31-vuotiaan miehen kahdesta törkeästä varkaudesta vuodeksi ja neljäksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen.

Oikeus hylkäsi miehen kolme syytettä törkeästä varkaudesta. Lisäksi oikeus hylkäsi miehen syytteen vahingonteosta, kun hän Kuopiossa putkassa oli aiheuttanut palohälytyksen ja vesivahingon tupakoimalla sellissään.

Vaikka tupakoimiskielto oli selvästi esillä, oikeuden mukaan se ei tarkoita, että mies olisi ymmärtänyt sprinklerin toiminnan.

Oikeus katsoi kuitenkin miehen olevan korvausvelvollinen aiheuttamistaan vahingoista, joten hänen on maksettava korvausta kastuneista vuodevaatteista, televisiosta ja muusta pienestä irtaimesta.

Oikeus hylkäsi kolmen muun syytetyn syytteet kokonaisuudessaan. Heitä oli syytetty muun muassa törkeistä varkauksista ja kätkemisrikoksista.

Kaksi isoa varkaussarjaa ilmi - perämoottoreita vietiin Baltiaan

Tutkintavanki aiheutti vesivahingon poliisiasemalla