Oikeus: Yhteiskunnallinen keskustelu ja solvaaminen on kaksi eri asiaa

Pohjois-Savon käräjäoikeus selvitti tuomiossaan huolellisesti, miten sananvapaudella ei voi perustella mitä tahansa julkista kirjoittelua.

Käräjäoikeus tuomitsi rautavaaralaisen 72-vuotiaan naisen kansanryhmää vastaan kiihottamisesta 60 päiväsakkoon, josta tulee naiselle maksettavaa 420 euroa sekä 80 euron rikosuhrimaksu.

Oikeuden mukaan nainen oli julkaissut ja levittänyt Facebook-sivullaan etenkin maahanmuuttajia panettelevia ja solvaavia kirjoituksia. Hän oli jakanut esimerkiksi MV-vihasivuston linkkejä tai erilaisia videoita ja kommentoinut niitä voimakkain sanoin.

Oikeuden mukaan solvaavia viestejä ei voi puolustella sananvapaudella, sillä viestit olivat vahvasti yleistäviä, ne levittivät suvaitsemattomuutta eikä niiden negatiivinen sisältö kohdistunut niinkään mahdollisiin yksittäisiin rikoksiin, vaan laajalti kansanryhmiin.

Nainen koetti selittää järkyttyneensä rikoksista maailmalla, mutta oikeuden mukaan se ei oikeuttanut yleistämään kommenttiaan ja lietsomaan halveksuntaa kokonaisia ihmisryhmiä kohtaan.

Käräjätuomari lainasi hallituksen esitystä ja selitti huolellisesti, että esimerkiksi maahanmuuton tai hallituksen arvostelu ei ole kiellettyä. Sen sijaan kiellettyä on, jos esimerkiksi ihmisiä verrataan eläimiin tai loisiin tai kuvataan yleisesti kokonaisia ihmisryhmiä rikollisina.

Tällaisen kieltäminen ei rajoita millään tavoin mahdollisuutta yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Oikeus katsoi, että syytetty nainen ei ollut tietämätön viestiensä sisällöstä ja asiayhteydestä, vaan hänen menettelynsä oli ollut tahallista.

Hän oli kirjoittanut lukuisia panettelevia ja solvaavia viestejä noin vuoden ajan. Osasta viesteistä sai myös kuvan, että hänestä maahanmuuttajiin tulisi kohdistaa väkivaltaakin.

Oikeus myös totesi, ettei kyse ollut naisen itsensä väittämästä pöytälaatikkokirjoittelusta, vaan hän oli asettanut solvaavia tekstejä omaa tuttavapiiriään laajemman joukon saataville.

Nainen sai viesteistään Facebookissa esimerkiksi kommentteja, joten hän tiesi hyvin, että ne levisivät muille. Oikeus perusteli tällä ratkaisuaan siitä, oliko kyse yksityisestä kirjoittelusta vai viestien levityksestä.

Tuomio oli ilmeisesti historian ensimmäinen tuomio, joka koski Rautavaaralla tehtyä kansanryhmää vastaan kiihottamista. Netti on tuonut hyvin monenlaiset rikokset myös haja-asutusalueelle.

Naisen oma viiteryhmä olikin juuri netissä: Suomi Ensin -liike ja MV-vihasivusto, joiden aktiiveja tuli seuraamaan naisen oikeudenkäyntiä Kuopioon keskiviikkona.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Nainen panetteli muita netissä kuukausia - törkeitä viestejä joka kuukausi

Syyte kansanryhmää vastaan kiihottamisesta johtanut tuomioon lähes aina

Tuomio: Mies kirjoitti nettiin uhkauksia maahanmuuttajille

Uusimmat

Kotimaa

Moni luulee olevansa porvari, mutta on professorin mukaan väärässä – kevään vaalit osoittivat vanhojen yleispuolueiden ongelmat

Jäähalliin tunkeuduttiin viikonlopun aikana Kajaanissa – kaapeista vietiin alkoholia, jäälle rikottiin pulloja ja jääkoneella ajettiin pitkin kaukaloa

Venäläislehti kysyi Haavistolta tämän homoseksuaalisuuden vaikutuksista Venäjä-diplomatiaan – "Se voi haitata toista osapuolta"

Irak kertoo lähettäneensä suomalaisia Isis-lapsia pois maasta – Suomen ulkoministeriöllä ei ole tietoa asiasta

Komission johtoon tähyävä Ursula von der Leyen lupaa taistella ilmaston puolesta – "Eurooppa on kuin pitkä avioliitto, rakkaus ei ole samanlaista kuin aluksi, mutta syvenee"

Päihtynyt mies teki U-käännöksen moottoritiellä ja lähti ajamaan väärään suuntaan

Puoluejohtajat ottavat toisistaan mittaa Porissa – kokoomuksen Orpo ja keskustan Sipilä jättävät tentin väliin

Poliisi sakotti kahdeksaa drone-lennättäjää lentokiellon rikkomisesta EU:n ministerikokouksen aikana Helsingissä

Tulli takavarikoi seksuaalista nautintoa kiihdyttäviä popperseja – kymmeniä tuhansia laittomasti maahantuotuja tuotteita päätyi myyntiin seksikauppoihin

Joka kolmas metsäpalo olisi jäänyt syttymättä, jos metsäpalovaroitusta olisi noudatettu

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.