Oikeus: Yhteiskunnallinen keskustelu ja solvaaminen on kaksi eri asiaa

Pohjois-Savon käräjäoikeus selvitti tuomiossaan huolellisesti, miten sananvapaudella ei voi perustella mitä tahansa julkista kirjoittelua.

Käräjäoikeus tuomitsi rautavaaralaisen 72-vuotiaan naisen kansanryhmää vastaan kiihottamisesta 60 päiväsakkoon, josta tulee naiselle maksettavaa 420 euroa sekä 80 euron rikosuhrimaksu.

Oikeuden mukaan nainen oli julkaissut ja levittänyt Facebook-sivullaan etenkin maahanmuuttajia panettelevia ja solvaavia kirjoituksia. Hän oli jakanut esimerkiksi MV-vihasivuston linkkejä tai erilaisia videoita ja kommentoinut niitä voimakkain sanoin.

Oikeuden mukaan solvaavia viestejä ei voi puolustella sananvapaudella, sillä viestit olivat vahvasti yleistäviä, ne levittivät suvaitsemattomuutta eikä niiden negatiivinen sisältö kohdistunut niinkään mahdollisiin yksittäisiin rikoksiin, vaan laajalti kansanryhmiin.

Nainen koetti selittää järkyttyneensä rikoksista maailmalla, mutta oikeuden mukaan se ei oikeuttanut yleistämään kommenttiaan ja lietsomaan halveksuntaa kokonaisia ihmisryhmiä kohtaan.

Käräjätuomari lainasi hallituksen esitystä ja selitti huolellisesti, että esimerkiksi maahanmuuton tai hallituksen arvostelu ei ole kiellettyä. Sen sijaan kiellettyä on, jos esimerkiksi ihmisiä verrataan eläimiin tai loisiin tai kuvataan yleisesti kokonaisia ihmisryhmiä rikollisina.

Tällaisen kieltäminen ei rajoita millään tavoin mahdollisuutta yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Oikeus katsoi, että syytetty nainen ei ollut tietämätön viestiensä sisällöstä ja asiayhteydestä, vaan hänen menettelynsä oli ollut tahallista.

Hän oli kirjoittanut lukuisia panettelevia ja solvaavia viestejä noin vuoden ajan. Osasta viesteistä sai myös kuvan, että hänestä maahanmuuttajiin tulisi kohdistaa väkivaltaakin.

Oikeus myös totesi, ettei kyse ollut naisen itsensä väittämästä pöytälaatikkokirjoittelusta, vaan hän oli asettanut solvaavia tekstejä omaa tuttavapiiriään laajemman joukon saataville.

Nainen sai viesteistään Facebookissa esimerkiksi kommentteja, joten hän tiesi hyvin, että ne levisivät muille. Oikeus perusteli tällä ratkaisuaan siitä, oliko kyse yksityisestä kirjoittelusta vai viestien levityksestä.

Tuomio oli ilmeisesti historian ensimmäinen tuomio, joka koski Rautavaaralla tehtyä kansanryhmää vastaan kiihottamista. Netti on tuonut hyvin monenlaiset rikokset myös haja-asutusalueelle.

Naisen oma viiteryhmä olikin juuri netissä: Suomi Ensin -liike ja MV-vihasivusto, joiden aktiiveja tuli seuraamaan naisen oikeudenkäyntiä Kuopioon keskiviikkona.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Nainen panetteli muita netissä kuukausia - törkeitä viestejä joka kuukausi

Syyte kansanryhmää vastaan kiihottamisesta johtanut tuomioon lähes aina

Tuomio: Mies kirjoitti nettiin uhkauksia maahanmuuttajille

Uusimmat

Kotimaa

Kalat saavat odottaa: Vesilain uudistus ei räjäytä patoja vielä vuosiin – Ministerin mukaan uudistus ”ei ole helppo harjoitus"

Hovioikeus käsittelee viimeistä syytettä isossa jengijutussa, jota tutkitaan yhä KRP:ssä – kokonaisuus poiki United Brotherhoodin lakkauttamiseen tähtäävän kanteen

EIT:ltä tulossa ratkaisu tapauksessa, jossa mies tapettiin Irakissa – palauttiko Suomi miehen Irakiin väärin perustein?

Valtio-omistaja syynää tänään Postin vuokratyövoiman käyttöä

Omistajaohjausministeri Paatero vaatii Postia lopettamaan vuokratyövoiman käytön lakon ajaksi – "valtionyhtiöiden ei tule käyttää rikkurityövoimaa missään olosuhteissa"

Helsingin apulaispormestari Razmyar luottaa EM-kisapaikan juhlijoiden ymmärrykseen – Manta-patsasta ei aidata kiipeilijöiden varalta

Saamelaisten totuus- ja sovintokomission perustaminen etenee

Kohuttu ajokorttitietopalvelu avataan vihdoin uudelleen – tarjolla on vain näitä tietoja

Keskusta haluaa syntyvyyden laskusta "säästyneet" lapsilisät korotuksina nykyisiin lisiin – eduskunnan ajankohtaiskeskusteluun lapsimyönteisestä politiikasta saatiin kytkettyä myös koulun joulujuhlat ja Postin palkat

EU:ta kuohuttanut nimikiista yritetään taputella pikkumuutoksella: Eurooppalaisen elämäntavan suojeleminen muuttuu edistämiseksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.