Oikeusasiamiehellä ei huomautettavaa kaksoiskansalaisten kohtelusta

Eduskunnan oikeusasiamies ei ole löytänyt huomautettavaa Suomen viranomaisten toiminnassa kaksoiskansalaisten kohtelussa. Puolustusvoimat alkoi selvittää asiaa itse asiamukaisesti, kun epäilyjä asiassa tuli ilmi.

Oikeusasiamies on antanut ensimmäiset ratkaisunsa kanteluista, joita sille tehtiin julkisuudessa esillä olleista kaksoiskansalaisten kohteluista puolustusvoimissa ja ulkoministeriössä.

Puolustusvoimien vastausten perusteella ei ole tullut ilmi, että kaksoiskansalaisten kohtelusta olisi annettu syrjiviä pääesikunnan virallisia ohjeistuksia, normeja tai linjanvetoja koskien sen enempää varusmiehiä kuin sotilasvirkoja.

Pääesikunnan antaman vastauksen mukaan joissakin Puolustusvoimien yksiköissä oli kuitenkin annettu yksittäisiä, omin päin laadittuja soveltamisohjeista kaksoiskansalaisten kohtelusta.

Julkisuudessa esillä ollut Kainuun prikaatin varusmiesten koulutukseen liittyvä tapaus on selvitetty. Tämän vuoden tammikuussa varusmiehille oli kerrottu virheellisesti, ettei lennokkijärjestelmän koulutukseen oteta kaksoiskansalaisia.

Puolustusvoimat ja poliisi ovat selvittäneet asian ja siitä on todettu, ettei se ylitä esitutkintakynnystä. Asia oli erehdys, se on korjattu eikä kellekään ehtinyt koitua tapauksesta syrjintäseuraamuksia.

Lisäksi Puolustusvoimien selvityksessä esille nousi yksi vastaava tapaus, joka on siirretty poliisin esitutkintaan epäiltynä syrjintänä. Asiaa tutkii keskusrikospoliisi. Lisäksi Puolustusvoimat on selvittänyt sisäisesti kolme muuta epäilyä asiassa. Jos niissä ilmenee ongelmia, pääesikunta siirtää asiat esitutkintaan.

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinin ratkaisun mukaan epäilyyn epäasiallisesta menettelystä on Puolustusvoimissa puututtu heti hallinnonsisäisesti. Oikeusasiamiehen mukaan asia ei siksi edellytä oikeusasiamieheltä toimia Puolustusvoimien huomauttamiseksi tai ohjeistamiseksi.

Poliisi tiedottaa aikanaan esitutkinnan valmistumisesta erikseen.

- Oikeusasiamiehen laillisuusvalvonnallisten toimenpiteiden tarpeellisuuden arvioinnissa otetaan vakiintuneen käytännön mukaan huomioon muun muassa se, miten epäilyyn jostakin epäasiallisesta menettelystä on hallinnonsisäisesti jo puututtu, ja se, onko oikeusasiamiehen arvioitavaksi saatettu asia jo vireillä jossakin toimivaltaisessa viranomaisessa, Sakslinin ratkaisussa todetaan.

Ulkoministeriön tapauksesta vain toisen käden tietoa

Lisäksi Sakslinin mukaan oikeusasiamiehelle on tehty kantelu ulkoministeriön peruttua harjoittelijan paikan opiskelijalta, joka oli hakenut Suomen Moskovan suurlähetystön harjoittelijaksi. Opiskelijalla oli myös Venäjän kansalaisuus.

Sakslinin mukaan ulkoministeriössä ei ole kaksoiskansalaisten rekrytointikieltoa, vaan monikansallisia henkilöitä on nytkin edustustojen palveluksessa. Harjoittelijan tapauksesta oikeusasiamiehelle ei ole annettu riittävästi konkreettista tietoa, että sitä voitaisiin tutkia enempää.

Oikeusasiamiehen mukaan asiaa voidaan tarkastella vain, jos laillisuusvalvoja saa sitä yksilöityä tietoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Sosiaalinen media aiheuttaa ulkonäköpaineita varsinkin nuorille naisille, todistaa tutkimus

Jos laskiaissunnuntain haluaa viettää mäenlaskussa, kannattaa ottaa pulkka kainaloon ja suunnata Lappiin

Lasten tuominen turvapaikkaleireiltä tuo omat haasteensa – Migrin mukaan Suomessa on hyvä valmius

Tuuli-myrsky katkoo sähköjä lounaassa, etelässä ja idässä, tuuli voimistumassa osassa maata vaarallisen voimakkaaksi

Vihreiden puolueaktiivit kaipaavat hallitukselta ilmastotoimia: "Ainakin päätökset turpeesta pitäisi saada aikaan"

Presidentti Niinistö ohjeisti seuraajaehdokkaitaan – Tutkija: "Täsmällinen opastus siihen, miten ulkopoliittista keskustelua pitää käydä"

Kaahari ei olisi antanut piikkimaton häiritä pakomatkaansa, mutta tyhjentyneet renkaat olivat eri mieltä

"Erittäin hyvä, että noin toimittiin", kommentoi presidentti Niinistö Ykkösaamussa Haaviston al-Hol-toimista aloitettua esitutkintaa

Mitä tehdä, kun nenä vuotaa tai kasvot punoittavat teatterissa, kampaajalla tai pukukopissa?

Sahojen työtaistelutoimet yritetään saada päätökseen – mekaanisen metsäteollisuuden työriitaan annettu sovintoesitys

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.