Oikeusasiamies: Asiakirjan salaamisen peruste olisi pitänyt kertoa

Eduskunnan oikeusasiamies muistutti Pohjois-Savon käräjäoikeuden tuomaria, että asiakirjoja pyytävän henkilön kirjalliseen vaatimukseen on vastattava.

Eräs henkilö pyysi käräjäoikeudelta yrityksen saneerausmenettelyn asiakirjoja neljä kertaa viime vuonna. Kun hän ei katsonut saaneensa päätöstä asiassa, hän kanteli asiasta oikeusasiamiehelle ja ihmetteli käsittelyn viipymistä.

Käräjätuomari oli oikeudenkäynnissä päättänyt saneerausasiasta ja asiakirjojen julkisuudesta. Kantelijan ei katsottu olevan oikeutettu salattuihin asiakirjoihin. Käräjäsihteeri välitti tuomarin ohjeiden mukaan tämän tiedon tietojen kysyjälle.

Oikeusasiamiehen mukaan käräjäsihteerin toimissa ei ollut moitittavaa. Oikeusasiamiehen mukaan tuomari ei ollut kuitenkaan antanut kantelijalle mitään kirjallista eikä muutakaan oikeuden vastausta eikä päätöstä.

Oikeusasiamiehen mukaan kantelijalle olisi voitu lähettää kopio oikeuden asiassa tekemistä päätöksistä asiakirjojen salaamiseksi tai ainakin ilmoittaa päätösten sisältö ja perusteet. Näin kantelija olisi saanut tiedon, miksi tietyt asiakirjat tai tiedot asiakirjoista oli päätetty salata.

Poliiseista jopa 900 rikosilmoitusta vuodessa - vain osa tutkintaan

Mies virnisteli poliisille - poliisi haki aseet miehen kotoa poliisin haltuun

Poliisit vastasivat ulkomaalaiselle pitserian pitäjälle: Hoida itse

Poliisi etsii keinoja parantaa putkien turvallisuutta

Opettaja kysyi liikuntatunneista vanhempainillassa - rehtori antoi varoituksen

Oikeusasiamies: 86-vuotiaiden vanhempien tapaaminen ei ole epäilyttävää

Syyttäjän luo ei pääse pyörätuolilla