Oikeusasiamies ei ryhdy toimenpiteisiin oikeuskanslerin nimityksestä tehdyistä kanteluista

Eduskunnan oikeusasiamies ei ryhdy toimenpiteisiin kanteluista, jotka oli tehty oikeuskanslerin nimitysmenettelystä.

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka jäi eläkkeelle toukokuun alussa. Uudeksi oikeuskansleriksi nimitettiin sote- ja maakuntauudistuksen projektijohtajana toiminut alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti. Hän kuitenkin aloittaa virassa vasta ensi vuoden alussa. Virkaa hoidetaan sitä ennen sijaisjärjestelyin.

Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen ei nähnyt sijaisjärjestelyissä moitittavaa. Jääskeläisen mukaan oikeuskanslerin ja apulaisoikeuskanslerin tehtävien hoito on järjestetty perustuslain ja valtioneuvoston oikeuskanslerista annetun lain mukaisesti.

Jääskeläinen korostaa, että oikeusasiamies ja oikeuskansleri eivät valvo toistensa toimintaa.

– Tämän vuoksi toimivaltaani ei kuulu sen arviointi, kuinka oikeuskanslerin tehtävät tulevat tosiasiassa hoidetuiksi kanteluissa arvosteltujen määräaikaisten järjestelyiden aikana, Jääskeläinen toteaa.

Kanteluita oli tehty yhdeksän. Kanslerin virantäytön lykkääntymisen ja sijaisjärjestelyjen lisäksi ne koskivat itse nimityspäätöstä ja menettelyä päätöksenteossa.

Oikeuskansleri ja eduskunnan oikeusasiamies ovat ylimpiä laillisuusvalvojia Suomessa. Oikeuskansleri valvoo muun muassa hallituksen virkatoimien laillisuutta.

Uusimmat

Kotimaa

7 000 asukkaan kaupunki sai kaksi kansanedustajaa, 54000 asukkaan kaupunki ei yhtään – "Nyt meillä on suorat yhteydet Arkadianmäelle"

Väitös: Rekkakuskien työ on täynnä "rytmihäiriöitä" ja ristiriitaisia odotuksia

Lähijunia kohtaan on virinnyt uutta kiinnostusta – pullonkaulana rataverkon tukkoisuus

Oulun laajan hyväksikäyttö- ja raiskausepäilyn ensimmäinen käräjäkäsittely alkaa tänään

Eduskunta aloittelee uutta vaalikautta – kansanedustajien valtakirjat tarkastetaan tänään

Yhden teepaidan valmistaminen kuluttaa saman verran vettä kuin ihminen juo 2,5 vuodessa: "Avaa vaatekaappisi ovi, ja aloita syvähenkinen mietiskely omista kulutustottumuksistasi"

Kotkassa syttyi palo Finexin 1  500 neliön teollisuushallissa – palo saatu toimitusjohtajan mukaan sammutettua

Eduskunta aloittaa työnsä tiistaina uudella kokoonpanolla

Jenni Passi haluaa välttämättä lapsen, jolla on Facebookin perustajan Mark Zuckerbergin geenit – kirjailija Jussi Lehmusvesi paljastaa, miksi

Munkki tarvitsee rekkakuormallisen huumorintajua, joten Isä Nasari joutuu kiusaukseen aina kun hän näkee tekstin: "Munkin tekee mieli kahvia"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.