Oikeusasiamies tarkastaa Mikkelin vankilan uudelleen

Eduskunnan oikeusasiamies tekee uuden tarkastuksen Mikkelin vankilaan. Käytännössä tarkastuksen tekevät oikeusasiamiehen kanslian esittelijät.

Tarkastus tehdään Mikkelin vankilassa 29.–30. toukokuuta. Kyse on jälkitarkastuksessa, jossa selvitetään ja varmistetaan, mihin toimenpiteisiin vankilassa on ryhdytty laillisuusvalvonnan aiempien tarkastushavaintojen johdosta.

Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja teki Mikkelin vankilaan tarkastuksen viime marraskuussa. Mikkelin vankilan toiminnasta ilmeni silloin vakavia lainvastaisuuksia.

Vankilassa oli käytössä oma laista poikkeava järjestyssääntönsä, jossa vangeille oli asetettu lainvastaisia rajoituksia. Vankilalla oli omat poistumislupa-, kurinpito- ja tapaamiskäytäntönsä, jotka erosivat muiden vankiloiden käytännöistä ja olivat erittäin tiukat.

Vankila oli myös esimerkiksi vaatinut vankia luovuttamaan asianajajalleen tarkoittamansa asiakirjat vankilalle tarkastettavaksi.

Lisäksi eristysselli oli likainen ulosteesta ja erästä vankia oli pidetty tarpeettomasti alastomana.

Asiassa täysin poikkeuksellista oli myös se, ettei vankilasta vastattu oikeusasiamiehen selvityspyyntöihin. Oikeusasiamies esikuntineen meni siksi vankilaan itse tarkastukselle.

Tarkastustulosten perusteella myös Rikosseuraamuslaitos on alkanut selvittää asiaa ja kertoo, että käytäntöjä on jo myös muutettu.

Työryhmä selvittää Mikkelin vankilan tilannetta

Vankila määräsi pleksin avioparin väliin eikä uskonut toista paria perheeksi

Mikkelin vankilaa ei haluta jengivankilaksi - henkilöstö vaaransi turvallisuustason

Vankilassa oli oma lakinsa - oikeusasiamies paljasti hurjan tilanteen

Vankia seisotettiin alasti - valtion maksettava korvaukset