Oikeuskansleri: Laki ei vaadi poliisia teitittelemään asiakasta

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalaisen antaman kanteluratkaisun mukaan hallintolaki ei edellytä virkamieheltä teitittelyä.

Oikeuskanslerinvirasto joutui ottamaan asiaan kantaa, kun poliisin asiakas oli kantelussaan arvostellut poliisin kielenkäyttöä ja pitänyt sinuttelua sopimattomana.

Kyse oli sähköpostiviesteistä, joista kantelija oli ensin lähettänyt tiedustelun asiassaan Sisä-Suomen poliisilaitoksen kirjaamoon.

Hän sai myöhemmin vastauksen, joka alkoi ”Poliisista terve! Olen saanut tänään tietopyyntönne.”

Kirjeen lopussa oli sinuttelumuotoinen kysymys ”Haluatko..?”, mutta muuten sähköpostissa käytettiin teitittelyä kuten ”Teidät on otettu kiinni…”, ”Kysymäänne päätökseen…” ja ”teidän täytyy…”

Hallintolain mukaan viranomaisen on käytettävä asiallista, selkeää ja ymmärrettävää kieltä. Apulaisoikeuskanslerin ratkaisun mukaan asiallisuus tarkoittaa myös sitä, ettei hallinnon asiakkaaseen kohdisteta loukkaavia tai väheksyviä sanontoja.

Kyseessä olleessa tapauksessa sähköposti ei vaikuttanut sotivan asiallisen, selkeän ja ymmärrettävän kielen vaatimusta vastaan.

Apulaisoikeuskanslerin mukaan on yleisesti asianmukaista, että poliisi huomioi mahdollisuuksien mukaan vuorovaikutustilanteessa sen, jos asiakas itse asioidessaan teitittelee virkamiestä tai vaikuttaa kokevan sinuttelun epäasianmukaisena.

Nyt kyse oli ollut sähköposteista, joista oli vaikeampaa arvioida, millaista puhuttelua asiakas itse halusi käytettävän. Kantelijan omasta sähköpostista ei ollut pystynyt arvioimaan sitä, että hän pitäisi sinuttelua loukkaavana ja toivoisi itseään teititeltävän.

Kantelijan tietopyyntöön vastaaminen oli kuitenkin kestänyt Sisä-Suomen poliisilaitoksessa noin viisi viikkoa, vaikka viestiin olisi tullut vastata alle kahdessa viikossa. Poliisilaitos vastasi tarkentavansa saamiensa viestien käsittelyvastuita niin, että asiakkaiden kysymykset tulevat ajoissa vastatuksi.

Uusimmat

Kotimaa

Käräjäoikeus antaa tänään ratkaisun lihavasta maitoriidasta, osapuolina Valio ja pienmeijerit

Vaalirahoitusilmoitus puuttuu yhdeltä kansanedustajalta ja kahdelta varaedustajalta – aikaraja umpeutui vuorokauden vaihtuessa

Rinne tapaa ruotsalaisen virkaveljensä Löfvenin

EK julkisti kymmenen kovaa reseptiä työllisyyden parantamiseksi

Ulla Nykänen jatkaa Pieksämäellä johtajana

EU:n ja USA:n välejä kiristävä puolustuskysymys Suomen työpöydälle

Ulkokengillä kannattaa kävellä sisällä asunnossa, jos haluaa välttää astmaa ja allergioita lapsilla

Hallinto-oikeus kumosi tuomiokapitulin sateenkaaripapille antaman varoituksen

Antti Kaikkosen suunnitelmista luvassa tietoa tiistaina

Vaalirahoitusilmoituksia puuttuu vielä paljon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.