Oikeuskansleri: Laki ei vaadi poliisia teitittelemään asiakasta

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalaisen antaman kanteluratkaisun mukaan hallintolaki ei edellytä virkamieheltä teitittelyä.

Oikeuskanslerinvirasto joutui ottamaan asiaan kantaa, kun poliisin asiakas oli kantelussaan arvostellut poliisin kielenkäyttöä ja pitänyt sinuttelua sopimattomana.

Kyse oli sähköpostiviesteistä, joista kantelija oli ensin lähettänyt tiedustelun asiassaan Sisä-Suomen poliisilaitoksen kirjaamoon.

Hän sai myöhemmin vastauksen, joka alkoi ”Poliisista terve! Olen saanut tänään tietopyyntönne.”

Kirjeen lopussa oli sinuttelumuotoinen kysymys ”Haluatko..?”, mutta muuten sähköpostissa käytettiin teitittelyä kuten ”Teidät on otettu kiinni…”, ”Kysymäänne päätökseen…” ja ”teidän täytyy…”

Hallintolain mukaan viranomaisen on käytettävä asiallista, selkeää ja ymmärrettävää kieltä. Apulaisoikeuskanslerin ratkaisun mukaan asiallisuus tarkoittaa myös sitä, ettei hallinnon asiakkaaseen kohdisteta loukkaavia tai väheksyviä sanontoja.

Kyseessä olleessa tapauksessa sähköposti ei vaikuttanut sotivan asiallisen, selkeän ja ymmärrettävän kielen vaatimusta vastaan.

Apulaisoikeuskanslerin mukaan on yleisesti asianmukaista, että poliisi huomioi mahdollisuuksien mukaan vuorovaikutustilanteessa sen, jos asiakas itse asioidessaan teitittelee virkamiestä tai vaikuttaa kokevan sinuttelun epäasianmukaisena.

Nyt kyse oli ollut sähköposteista, joista oli vaikeampaa arvioida, millaista puhuttelua asiakas itse halusi käytettävän. Kantelijan omasta sähköpostista ei ollut pystynyt arvioimaan sitä, että hän pitäisi sinuttelua loukkaavana ja toivoisi itseään teititeltävän.

Kantelijan tietopyyntöön vastaaminen oli kuitenkin kestänyt Sisä-Suomen poliisilaitoksessa noin viisi viikkoa, vaikka viestiin olisi tullut vastata alle kahdessa viikossa. Poliisilaitos vastasi tarkentavansa saamiensa viestien käsittelyvastuita niin, että asiakkaiden kysymykset tulevat ajoissa vastatuksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Nelostiellä Jyväskylän pohjoispuolella liikenneonnettomuus – henkilöauton kuljettaja kuoli ulosajossa

Tuppurainen elpymisrahastosta: Suomi vie tavoitteitaan eteenpäin määrätietoisesti, mutta sopu on tärkein

Palokan senioritaloista evakuoitujen jatkoasumista ryhdytään selvittämään maanantaina – vielä ei ole tiedossa, kuinka kauan heidän on pysyttävä pois kodeistaan

Sää muuttuu viikon aikana sateisesta lähes helteiseksi

Korona iski loppuviikon aikana kausityöntekijöihin Päijät-Hämeessä, päiväkoti kiinni Rovaniemellä – sunnuntaina koko maassa kolme uutta tartuntaa

Koronan vahvistama pyöräilybuumi näkyi kesäkuussa myyntipiikkinä – suuria poistomyyntejä ei välttämättä syksyllä nähdä

Punkin purema voi tehdä allergiseksi liharuualle – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia

Ensimmäinen ampiaisenpisto ei ole koskaan vaarallinen, mutta moni ei tiedä, onko vakavasti allerginen pistoille

Yksi ihminen kuoli henkilöauton ja säiliörekan törmäyksessä Lumijoella

HS: Presidentti Niinistö aikoo jatkossakin ottaa kantaa asioihin, jotka eivät suoraan kuulu presidentin toimivaltaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.