Oikeuskansleri: Laki ei vaadi poliisia teitittelemään asiakasta

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalaisen antaman kanteluratkaisun mukaan hallintolaki ei edellytä virkamieheltä teitittelyä.

Oikeuskanslerinvirasto joutui ottamaan asiaan kantaa, kun poliisin asiakas oli kantelussaan arvostellut poliisin kielenkäyttöä ja pitänyt sinuttelua sopimattomana.

Kyse oli sähköpostiviesteistä, joista kantelija oli ensin lähettänyt tiedustelun asiassaan Sisä-Suomen poliisilaitoksen kirjaamoon.

Hän sai myöhemmin vastauksen, joka alkoi ”Poliisista terve! Olen saanut tänään tietopyyntönne.”

Kirjeen lopussa oli sinuttelumuotoinen kysymys ”Haluatko..?”, mutta muuten sähköpostissa käytettiin teitittelyä kuten ”Teidät on otettu kiinni…”, ”Kysymäänne päätökseen…” ja ”teidän täytyy…”

Hallintolain mukaan viranomaisen on käytettävä asiallista, selkeää ja ymmärrettävää kieltä. Apulaisoikeuskanslerin ratkaisun mukaan asiallisuus tarkoittaa myös sitä, ettei hallinnon asiakkaaseen kohdisteta loukkaavia tai väheksyviä sanontoja.

Kyseessä olleessa tapauksessa sähköposti ei vaikuttanut sotivan asiallisen, selkeän ja ymmärrettävän kielen vaatimusta vastaan.

Apulaisoikeuskanslerin mukaan on yleisesti asianmukaista, että poliisi huomioi mahdollisuuksien mukaan vuorovaikutustilanteessa sen, jos asiakas itse asioidessaan teitittelee virkamiestä tai vaikuttaa kokevan sinuttelun epäasianmukaisena.

Nyt kyse oli ollut sähköposteista, joista oli vaikeampaa arvioida, millaista puhuttelua asiakas itse halusi käytettävän. Kantelijan omasta sähköpostista ei ollut pystynyt arvioimaan sitä, että hän pitäisi sinuttelua loukkaavana ja toivoisi itseään teititeltävän.

Kantelijan tietopyyntöön vastaaminen oli kuitenkin kestänyt Sisä-Suomen poliisilaitoksessa noin viisi viikkoa, vaikka viestiin olisi tullut vastata alle kahdessa viikossa. Poliisilaitos vastasi tarkentavansa saamiensa viestien käsittelyvastuita niin, että asiakkaiden kysymykset tulevat ajoissa vastatuksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Aamun liikenteessä varottava liukkaita tienpintoja

Tutkijat ehdottavat vanhustenhoitoon uudistuksia, joilla lisähoitajia ei tarvittaisi

Medix-palkinnot eturauhassyövän ja lasten sydänlihassairauksien geneettiselle tutkimukselle

Näkökulma: Huippujen nostaminen ei vaadi sivullisia uhreja – "Voi kysyä, haluammeko pitää yllä sellaisia kulttuureita ja instituutioita, joihin täytyy kasvattaa ja kouluttaa taas uusia ihmisiä nöyryyttämällä"

Rinne STT:lle: Suomen ja EU:n brexit-linjassa ei muutoksia – "Syyskuun lopun takaraja on vain viitteellinen"

Seitsemää nuorta kuljettaneen mopoauton ulosajosta yksi sairaalaan

Kiinalaisista verkkokaupoista tilattujen pakettien pyörittely kääntyi Postille ensi kertaa voitolliseksi

Liesituuletin syttyi palamaan palvelutalossa Helsingissä – asukkaita evakuoitiin

Työntekijöiden kunto rapistuu – Jopa 40 prosenttia suomalaisista on huonokuntoisia

Lännen Media: Suomen Yrittäjät vaatii minimipalkkoja lakiin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.