Oikeuskansleri: Poliisin ei ole soveliasta levittää työhuhuja somessa edes vapaa-ajalla

Oikeuskansleri kiinnitti rikosylikonstaapelin huomion siihen, ettei poliisin ole soveliasta levittää sosiaalisessa mediassa varmistamattomia huhuja edes vapaa-ajallaan.

Rikosylikonstaapeli oli kirjoittanut tietyn kaupungin asioita käsittelevään Facebook-ryhmään, että vastaanottokeskuksen takana säilytetään polkupyöriä. Poliisi vihjaili kirjoituksessaan pyörien voivan kuulua oikeasti muille. Asia oli huhutasoinen juttu, sillä missään tutkinnassa ei tullut ilmi, että pyörät olisivat varastettuja eikä sellaisesta käynnistynyt esitutkintaa. Pyörien määrästä ja paikasta oli puhuttu poliisin omassa tilaisuudessa vinkkitiedon pohjalta.

Poliisi oli kirjoittanut kommenttinsa nettiin omalla nimellään siviilinä, mutta moni tiesi hänet pienessä kunnassa poliisiksi. Siksi osa nettikirjoittelijoista oli pitänyt kannanottoa poliisin jonkinasteinena tiedotteena. Lisäksi hänen Facebook-profiilissaan luki hänen käyneen Poliisikoulun.

Kirjoituksesta tehtiin kantelu oikeuskanslerille viime keväänä. Ratkaisu asiassa valmistui vastikään.

Oikeuskanslerin mukaan jokaisella on sananvapaus. Virkamiehellä on kuitenkin myös asiallisuusvaatimus etenkin, kun tietoja annetaan viranomaisen nimissä.

Oikeuskanslerin mukaan rikosylikonstaapeli ei ollut laatinut kirjoitustaan varsinaisesti poliisina, mutta hän oli kirjoittanut someen työasioita ja virkatoimessaan saamaansa vinkkitietoa. Kirjoitus oli aiheuttanut turvapaikanhakijoille vaaran joutua varmistamattomien huhupuheiden kohteeksi poliisin aloitteesta.

Julkisen vallan käytöltä edellytetään, että se osaltaan torjuu ihmisten leimaamista eikä edistä sitä itse. Oikeuskanslerin mukaan poliisin olisi tullut pohtia töissään asiasta tiedottamista virallisesti niin, että tiedottaminen olisi ollut asiallista tosiasioihin pohjautuvaa eikä olisi perustunut epäilyihin tai uskomuksiin.

Oikeuskanslerin mukaan poliisin tietojärjestelmien käyttö ja ylläpito -määräyksessä nimenomaan todetaan, ettei poliisin tule keskustella työasioista sosiaalisessa mediassa.

Oikeuskansleri kiinnitti Lounais-Suomen poliisin rikosylikonstaapelin huomiota ratkaisunsa arvioihin ja kannanottoon ja lähetti päätöksen tiedoksi myös Poliisihallitukselle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Oikeuskansleri puuttui alaikäisen väärin tehtyyn kuulusteluun

Mies virnisteli poliisille - poliisi haki aseet miehen kotoa poliisin haltuun