Oikeusministeriö uudistaa raiskauslait kokonaan – rangaistuksia ja rikosnimikkeitä tarkoitus muuttaa

Oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok) mukaan seksuaalirikosten lainsäädännöstä käynnistetään kokonaisuudistus.

Ministeri asettaa asiaa varten työryhmän helmikuun alussa. Arviomuistio tehtävistä lakimuutoksista valmistuu tammikuun aikana.

Kokonaisuudistuksessa arvioitavia asioita ovat muun muassa suostumuksen puutteen huomioiminen seksuaalirikosten lainsäädännössä. Tarkoitus on, että sukupuoliyhteys ilman toisen suostumusta olisi aina rangaistavaa.

Toisena työryhmän tehtävänä Häkkänen haluaa, että läpi käydään myös alle 16-vuotiaisiin kohdistuneiden seksuaalirikosten arvioiminen aina raiskausrikoksina eikä esimerkiksi seksuaalisena hyväksikäyttönä.

Samalla Häkkänen muistuttaa, ettei lainsäädännössä ratkaisuja tule tehdä äkkipikaisesti ja harkitsematta.

Lapsiin ja nuoriin kohdistuneisiin seksuaalirikoksiin puuttumiseksi on kuitenkin tulossa jo nopeampia ratkaisuja, sillä ensimmäiset lakiesitysmuutokset ovat valmiit ja eduskunnan käsittelyssä.

– On vain eduskunnan toimintakyvystä kiinni, saadaanko muutoksia lähiaikoina tehtyä, Häkkänen sanoo.

Valmiina ovat lakimuutosesitykset lapsen seksuaalisen hyväksikäytön rangaistuksen ylärajan kiristämiseksi sekä lapsen törkeän seksuaalisen hyväksikäytön minimirangaistuksen nostamiseksi ja maksimirangaistuksen korottamiseksi.

Lisäksi lakiin on tarkoitus lisätä rikosnimike törkeä lapsenraiskaus.

– Rangaistuksissa on kyse paitsi niiden ennaltaehkäisevästä vaikutuksesta niin myös teon sovittamisesta. Eduskunnan käsittelyyn jo tulevissa muutoksissa on kyse uhrin näkökulman painottamisesta, Häkkänen selvittää.

Lakimuutokset harkittava tarkoin

Samalla ministeri muistuttaa, ettei kiihkoilu asiassa auta, vaan voi johtaa ongelmiin lainkäytössä.

– Lakimuutoksia ei voi tehdä huutoäänestyksellä tai kiihkon vallassa.

– Siksi olen ollut varovainen kommentoimaan heti esimerkiksi Oulun tapausta, sillä ensin pitää tietää, mitä on tapahtunut – eikä siihen riitä se, mitä somessa sanotaan.

– Pykälämuutoksia ei kannata tehdä yhtäkkiä ilman, että ymmärretään muutosten vaikutukset koko järjestelmään. Osa nyt julkisuudessa heitellyistä esityksistä johtaisi esimerkiksi rangaistustason laskuun seksuaalirikoksissa.

– Tehdyt muutokset eivät saa olla sellaisia, että esimerkiksi rikosvastuun toteutuminen heikkenee, jos syyttäjät ja tuomarit eivät kykene syyttämään ja tuomitsemaan tekijöitä uudella lainsäädännöllä, Häkkänen pohtii.

– Siksi pykälämuutosten tulee perustua huolelliseen harkintaan.

– Kokonaisuudessa tarvitsemme kontrolloitua, osin tiukempaa turvapaikkapolitiikkaa ja nykyistä nopeampaa turvapaikkahakemusten käsittelyä. Muutoksia saadaan kuitenkin ennen kaikkea laaja-alaisella työllä.

Häkkäsen mukaan se tarkoittaa valistusta, viranomaisten yhteistoimintaa ja poliisin ja muiden toimijoiden resurssien tarkistamista, mutta mikään niistä ei ole yksi nopea taikakeino ongelmiin puuttumiseksi.

Pääministeri Sipilä: Seksuaalirikosten tuomioiden koventamiselle hallituksen tuki, jos tahtoa on

Uusimmat

Kotimaa

Käräjäoikeus antaa tänään ratkaisun lihavasta maitoriidasta, osapuolina Valio ja pienmeijerit

Vaalirahoitusilmoitus puuttuu yhdeltä kansanedustajalta ja kahdelta varaedustajalta – aikaraja umpeutui vuorokauden vaihtuessa

Rinne tapaa ruotsalaisen virkaveljensä Löfvenin

EK julkisti kymmenen kovaa reseptiä työllisyyden parantamiseksi

Ulla Nykänen jatkaa Pieksämäellä johtajana

EU:n ja USA:n välejä kiristävä puolustuskysymys Suomen työpöydälle

Ulkokengillä kannattaa kävellä sisällä asunnossa, jos haluaa välttää astmaa ja allergioita lapsilla

Hallinto-oikeus kumosi tuomiokapitulin sateenkaaripapille antaman varoituksen

Antti Kaikkosen suunnitelmista luvassa tietoa tiistaina

Vaalirahoitusilmoituksia puuttuu vielä paljon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.