"Olemme aika hyviä puhumaan" – vihreiden puoluevaltuuskunta puntaroinee puheenjohtajaa tovin jos toisenkin

Vihreiden uuden puheenjohtajan nimi lienee selvillä tänään iltapäivällä. Ennen kello 11:tä eduskunnan Pikkuparlamentin auditorion edustalle kokoontui joukko jännittyneitä puoluevaltuuskunnan jäseniä ja suunnilleen yhtä monta median edustajaa.

Puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja Kaisa Hernberg arvioi optimistisesti, että valtuuskunta saisi valinnan tehtyä muutamassa tunnissa.

– Sen näkee sitten kokouksen alussa, paljonko puheenvuoroja pyydetään, Hernberg kertoo STT:lle.

– Me olemme aika hyviä puhumaan, vaikka olisimme aivan samaa mieltä asioista, niin se ei tarkoita, että kokous olisi lyhyt.

 

Kaksi ehdokasta

 

Väliaikainen puheenjohtaja valitaan tehtävästä väistyneen Touko Aallon tilalle. Puheenjohtajan on tarkoitus luotsata vihreät kevään EU- ja eduskuntavaalien yli ensi kesän puoluekokoukseen asti.

Valintakokous pidetään suljetuin ovin, ja kokouksen loputtua uusi puheenjohtaja pitää tiedotustilaisuuden.

Ehdolle ovat ilmoittautuneet kansanedustajat Outi Alanko-Kahiluoto ja Pekka Haavisto. Valtuuskunnan puheenjohtaja Hernberg pitää epätodennäköisenä, että kisaan ilmoittautuisi viime metreillä muita ehdokkaita.

Haaviston kannatus on Alanko-Kahiluotoa huomattavasti vankemmalla pohjalla, ilmeni STT:n torstaina ja perjantaina puoluevaltuuskunnan jäsenille tekemästä kyselystä.

Puoluevaltuuskunnan 43 jäsenen tai heitä lauantain kokouksessa edustavien varajäsenten joukosta löytyi yhteensä 17 varmaa Haaviston kannattajaa ja 9 jäsentä, jotka sanovat todennäköisesti tai ehkä kallistuvansa hänen kannalleen.

Alanko-Kahiluodon kannattajaksi ilmoittautui kyselyssä ainoastaan kaksi puoluevaltuuskunnan jäsentä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.