Oletko ihmetellyt sanontaa "Sataa kuin Esterin p*rseestä"? Tästä se juontaa juurensa

Vanhan kansanomaisen sanonnan mukaan naistenviikolla sataa kuin Esterin perseestä eli todella runsaasti. Esterin nimipäivä kuitenkin on jo 16. toukokuuta, joten se ei selitä sanontaa.

Tosiasia on, että Esteri on Suomessa palokuntien pitkään yleisesti käyttämä vesipumppumerkki.

Pumput oli paloautoissa poikkeuksetta asennettu auton perään, koska laitteen koko esti auton kylkeen asentamisen.

Vähemmän suosittu selitys Esterin perse -sanonnalle on se, että Suomen kolmas, runsaasti vettä roiskuttanut siipiratasalus oli nimeltään Ester. Se liikkui 1900-luvun alkupuolella Saimaalla.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan naistenviikolla yleensä sataa runsaasti. Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan syy sateeseen laitettiin kunkin nimipäivänviettäjän tiliin ja syntyi kaikenlaisia sanalaskuja, esimerkiksi "Mataleena itköö mielellään" tai "Reeta pissii pirahuttaa".

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Juha Honkosen uutisanalyysi: Kulmuni maksoi ministeriöille liikaa – "Miksi palautit koko summan?"

Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajan suojelu kertoo tiukasta hierarkiasta – "Paras näyttö on saatu siitä, että kamerat ja kuuntelulaitteet ovat olleet kerhotilojen sisäpuolella"

Suomessa viisi uutta koronatartuntaa, kertoo THL

Suomalaismiehille syytteet kansainvälisessä Helvetin enkeleihin kohdistuvassa huumetutkinnassa – epäillään liki sadan kilon amfetamiinierän vastaanottajiksi

Ukkospuuskat mahdollisia Pohjois-Savossa, navakka tuuli vaikeuttaa merialueilla liikkumista

Professori: Suostumuksen puute raiskauksen tunnusmerkkinä noudattaisi kansainvälistä kehitystä – seksuaalirikoksia koskevaan lainsäädäntöön ehdotetaan merkittäviä muutoksia

Nuorta miestä epäillään murhasta – ilmoitti itse tappaneensa toisen miehen

Väkivaltarikoksista tuomittujen määrä väheni, mutta keskimääräinen vankiluku kasvoi

VR lopettaa lipunmyynnin palvelupisteensä Jyväskylässä, Lahdessa, Oulussa, Tikkurilassa ja Turussa

Marin kommentoi kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden jalkapantoja Twitterissä: Hallitusohjelmassa ei ole määritelty, miten tekninen valvonta toteutetaan, hallitus käsittelee asiaa myöhemmin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.