Aarnio-tutkinta: Oliko poliisilla anonymisaattori käytössä vai ei?

Suomen poliisilla on ollut viime vuosina käytössä satojentuhansien eurojen arvosta esimerkiksi autoihin ja eri tavaroihin kiinnitettäviä seurantalaitteita, riistakameroita ja muita liikuteltavia kameroita, erilaisia liikuteltavia hälytinlaitteita sekä puheensalauskortteja kännyköiden puhelinliikenteen suojaamiseen.

Muun muassa poliisille ja ulkoministeriölle laitteita myyneen Trevoc-yhtiön valikoimassa oli myös esimerkiksi seurantalaitteita kiinnitettäväksi moottoripyöriin sekä kännykän televalvontatietoja sotkeva anonymisaattori.

Tarkkailu- ja tallennuslaitteita käytetään etenkin huumausainerikollisuuden ja muun vakavan rikollisuuden tiedusteluun ja tutkintaan, ja laitteista on ollut merkittävää hyötyä poliisille.

Helsingin huumepoliisin entiseen päällikköön Jari Aarnioon ja seurantalaiteyhtiö Trevociin kohdistuvassa rikostutkinnassa on tullut kuitenkin ilmi myös epäselvyyttä ja erimielisyyksiä siitä, mihin laitteita on käytetty.

Trevocilla hyvät viranomaissuhteet

Trevoc on yhtiö, joka kehitti seurantalaitteita ja teetti niitä alihankkijoillaan. Tulonsa Trevoc sai laitteiden myynnin lisäksi etenkin myymällä niihin ohjelmistoja, huoltopalveluja ja koulutusta.

Suomessa Trevocin asiakkaina olivat muun muassa Suojelupoliisi, Helsingin poliisilaitos, Tulli ja ulkoministeriö. Esitutkinta-aineistosta käy ilmi, että yhteistyötä viriteltiin myös Puolustusvoimien kanssa, mutta se ilmeisesti kariutui.

Keskusrikospoliisi hankki seurantalaitteensa toisaalta.

Vaikka osa laitteista oli huumepoliisin sisällä tuttuja työvälineitä, yhdestä laitteesta tuli riitaa. Esitutkinta-aineiston mukaan poliisilla on käynnissä kiista siitä, onko poliisin käytössä ollut myös toimivia anonymisaattoreita vai ei.

Anonymisaattori on laite, jonka kautta kahdella kännykällä voidaan olla yhteydessä toisiinsa ilman, että yhteys tallentuu operaattoreiden televalvontatietoihin.

Laitteita on erilaisia. Osan kautta pystyy lähettämään vain tekstiviestejä ja osa välittää myös puheluja.

Osa laitemalleista vaihtaa myös puhelimen yksilöivän imei-tunnuksen. Esimerkiksi netin erikoiskaupoissa on myytävänä valmiita laitteita tähän tarkoitukseen.

Myös Trevoc kehitti anonymisaattoria tai parikin eri mallia sitä ja laitteet olivat Aarniolla ja parilla hänen työtoverillaan hetkittäin ainakin testikäytössä.

Pakkokeinoilla kikkailu liittyi puhelinkokeiluun

Aiemmin julkisuuteen tuli ilmi, että huumepoliisit olivat hakeneet käräjäoikeudelta televalvontalupia kännyköihin virheellisesti annetuilla tiedoilla.

Esitutkinta-aineistosta ilmenee, etteivät virheellisin tiedoin haetut luvat koskeneet poliisin ulkopuolisten henkilöiden puhelimia, vaan ainakin esitutkinta-aineiston käsittelemissä tapauksissa kyse oli huumepoliisien itse hankkimista prepaid-liittymistä.

Niiden avulla poliisit testailivat anonymisaattorin toimintaa. Televalvonnalla he saivat tulokset, joiden mukaan laitteen avulla sai salattua kahden puhelimen välisen yhteydenpidon.

Lisäksi Trevocin väki muutteli testeissä puhelinten imei-koodeja niin, että koodia vaihdettiin kymmeniäkin kertoja ja eri puhelimille saatiin vaihdettua jopa sama koodi. Imein muuttelu ei ole laitonta eikä edes poikkeuksellista, vaan sitä on tiedetty tehdyn esimerkiksi ulkomailla jo vuosia.

Esitutkinnassa avoimeksi jäi kuitenkin kiista, oliko Trevocin anonymisaattori ollut Helsingin huumepoliisilla operatiivisessa käytössä vai ei ja mihin sitä mahdollisesti oli oikein käytetty.

Esitutkinnan mukaan laite on ollut testikäyttössä, mutta Aarnio on tahallaan virheellisesti laitteesta kertomalla yrittänyt vaikeuttaa laajan huumeiden salakuljetustapauksen eli niin kutsutun tynnyrijutun tutkintaa. Aarnio kiistää tällaiset toimet.

Oikeus ottaa anonymisaattorin käyttöön kantaa ensi vuonna, kun epäilyjen käräjäoikeuskäsittely alkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliisilaitos hukkasi tärkeitä hankintapäätöksiä

Asianajaja sai salaista tietoa poliisilta

Syyttäjä vaatii Aarniolle huumehaarassa 13 vuoden vankeutta

Aarnio: En valmistellut hankintoja, en ollut päättäjä Trevocissa

Aarnio-tutkintavyyhtiin kuulusteltu kymmeniä poliiseja

Aarnio-tutkintaryhmä aloittaa tietolähdeselvityksen

Syyttäjä nosti Aarniota vastaan petossyytteet

Puolustus Ylelle: Aarnio kiistää olleensa "Pasilan mies"

Jari Aarnio pysyy vangittuna