Olli Immosen profiilia käytettiin tuhotöiden ihannointiin: "Tuollainen julkaisu kansanedustajan seinällä ei ole hyvä"

Kansanedustaja Olli Immosen (ps.) Facebook-profiilista löytyi reilun puolen vuorokauden ajan teksti, jossa ihannoitiin pakolaisten vastaanottokeskuksiin kohdistuvaa ilkivaltaa.

Tekstissä muun muassa ylistettiin henkilökohtaisien riskien ottamista vastaanottokeskuksien eliminointitehtävissä sekä suunnitteilla olevien keskuksien tuhoamisessa.

Tekstin lopussa kysyttiin olisiko kansalaistoimintaa syytä laajentaa muun muassa pahimman vihollisen Suomen Punaisen Ristin suuntaan.

Immonen ei ollut itse kirjoittanut tekstiä, vaan sen oli laatinut voimanostajana ja voimailualan yrittäjänä tunnetuksi tullut Ano Turtiainen.

Facebookissa tekstin voi tägätä eli merkitä sen toisen profiiliin, mutta täysin huomaamatta se ei sinne päädy.

– Tägääminen eli merkitseminen on mahdollista asetuksista riippuen. Julkaiseminen ei tässä tapauksessa vaadi välttämättä profiilin haltijan hyväksyntää, mutta ilmoitus hänelle menee joka tapauksessa aivan varmasti, sosiaalisen median asiantuntija Oskari Uotinen selvittää.

– Puoli vuorokautta tuollainen julkaisu kansanedustajan seinällä ei ole hyvä. Jokaisen poliitikon tulisi määritellä yksityisyysasetuksensa niin, ettei kukaan voi esimerkiksi tägäämällä julkaista viestejä tämän aikajanalla ilman, että julkaisu hyväksytään ensin, Uotinen lisää.

Savon Sanomat yritti tavoittaa Immosta puhelimitse tuloksetta. Kun Savon Sanomat pyysi tekstiviestillä kommentteja Facebook-profiilin tekstistä, se poistettiin sivulta nopeasti.

Turtiaisen tekstiin oli tägätty eli merkattu myös kaksi muuta perussuomalaisten kansanedustajaa, mutta Teuvo Hakkaraisen ja Laura Huhtasaaren Facebook-aikajanoilta tekstiä ei löytynyt. Postaus oli merkitty myös europarlamentaarikko Jussi Halla-aholle, mutta hänenkään aikajanalla tekstiä ei näkynyt.

Savon Sanomat tavoitti Turtiaisen, joka sanoi olevansa huonossa paikassa, eikä pysty siksi kommentoimaan asiaa. Voimailumies pyysi soittamaan uudelleen puolen tunnin päästä, jolloin hän ei enää vastannut puhelimeen.

Asia lähti etenemään somessa kovalla vauhdilla. Siitä keskusteltiin laajasti muun muassa Twitterissä.

Politiikan tutkija Erkka Railo Turun yliopistosta toteaa, että tämäkin vihapuhetapaus on mielenkiintoinen.

– Voi kysyä, onko poliitikko vastuussa siitä, mitä joku hänen sosiaalisen median sivuillaan julkaisee tai millaisessa asiassa hän on ”tägäämisen” kohteena. Näppituntumalta sanoisin, että vihapuhetta on aika vaikeata estää tai hallita, sillä somesivujen hyödyllisyys poliitikolle on kytköksissä juuri sivujen avoimuuteen. Jos pystyykin esimerkiksi Facebookin asetusten kautta kontrolloimaan ”tägäämiset”, joku voi silti laittaa suoraan sivulle jotakin sopimatonta. Kun tämä kirjoitus oli Immosen sivuilla 12 tuntia, se on mielestäni vielä normin mukainen kohtuuaika. Eri asia, jos vihapuhe olisi ennättänyt olla sivulla päiväkausia ennen kuin se poistetaan. Ei tästä voi Immosta lähteä syyttämään.

Facebookissa ja muualla somessa mukana oleminen on poliitikoille Railon mukaan vielä uusi haaste.

– Siellä on oltava aika kova sietokyky monenlaisille mielipiteille ja keskustelulle. Pitää olla ymmärrys myös siitä, että omaakin kommentointia voidaan rajattomasti jakaa eteenpäin. Ennen poliitikko saattoi olla toisessa tilaisuudessa toista mieltä kuin toisessa. Nyt se on jo vaikeaa. On varmasti vaikea ratkaista, lähteekö järjestelmällisesti kommentoimaan jokaista sivuillaan olevaa keskustelunavausta ja onko se edes mahdollista, Railo sanoo.

Riikka Slunga-Poutsalo: Facebookin kiroja