Omaa terveydentilaa halutaan seurata älylaitteilla – tulevaisuudessa tietoja voitaisiin hyödyntää myös terveydenhuollossa

Suomalaiset ovat kiinnostuneita mittaamaan omaa terveyttään ja hyödyntämään tuloksia sosiaali- ja terveydenhuollossa, selviää Kestävä terveydenhuolto -hankkeen teettämästä kyselytutkimuksesta.

Jopa kaksi kolmasosaa kansalaisista mittaa tai on kiinnostunut mittaamaan omaa terveyttään terveysteknologian avulla. Yli tuhannesta vastaajasta valtaosa tahtoisi terveystietojensa myös kertyvän yhteen paikkaan.

Tutkimustuloksia on esitelty terveydenhuollon ammattilaisille. Väestön myönteisyys terveyttään koskevan tiedon keruuseen ja käyttämiseen on hieman yllättänytkin lääkärikuntaa.

–  Terveydenhuollossa tulisi paremmin pystyä hyödyntämään asiakkaidemme omaa aktiivisuutta ja itsemittauksen tuloksia, sanoo Heikki Pärnänen Lääkäriliitosta.

Älyranneke ja päiväkirjat käytössä

Vastaajat seurasivat tai halusivat seurata omaa fyysistä aktiivisuuttaan esimerkiksi älyrannekkeella. Tämä päti tutkimuksen kaikissa ikäluokissa.

Ikäjakauma tutkimuksessa on 15-vuotiaista yli 65-vuotiaisiin. Vanhimpia vastaajia oli eniten eli 23 prosenttia. Nuorimpien ikäluokasta 15–24-vuotiaista vastasi vähiten 11 prosenttia ja muista ikäluokista tasaisesti kaikista 18 prosenttia. Ammatit tai elämäntilanteet, asuinalueet ja sukupuolet jakautuivat suhteellisen tasaisesti.

–  Mittaamiskohteet ja motiivit ymmärrettävästi vaihtelevat iän mukaan, Pärnänen lisää.

Terveysteknologian laitteista ja sovelluksista älyrannekkeen avulla on kerätty tietoa fyysisestä aktiivisuudesta, palautumisesta tai unen laadusta. Muuten on käytetty esimerkiksi sähköisiä ruoka- ja oirepäiväkirjoja.

Mittausten myönteisimmät vaikutukset ovat olleet vastaajien mielestä fyysisen aktiivisuuden lisääntyminen ja liikuntasuoritusten paraneminen.

Tiedot tallentuvat jo Kantaan

Nytkin tavallinen asiakas pystyy kytkemään esimerkiksi sykemittarinsa sovelluksen sosiaali- ja terveydenhuollon digitaaliseen Kanta-palveluun ja tallentamaan esimerkiksi aktiivisuustietojaan Kantaan.

Toistaiseksi Kantaan tallentuvat hyvinvointitiedot ovat kuitenkin vain asiakkaan käytettävissä, mutta lainsäädännön tulevaisuudessa asiakas voisi suostumuksellaan jakaa niitä myös häntä hoitaville ammattilaisille.

Tulevaisuudessa erilaiset kaupalliset sovellukset saattavat näin saada täydentävän roolin terveydenhuollossa.

Tietosuoja ja yhdenvertaisuus huomioitava

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio totesi Suomi-Areenan keskustelussa, että julkisessa terveydenhuollossa teknologian käytön yhteydessä on pidettävä huoli palveluntuottajien läpinäkyvästä toiminnasta ja avoimuudesta tietojen käytön osalta.

–  Yhteiskunnan pitää osaltaan valmistautua, etteivät ne kaikki tuhannet sovellukset, joita meille tarjotaan, ole aivan roskaa ja johda meitä vääriin lopputuloksiin, Aarnio muistutti.

Suomen sosiaali- ja terveys ry:n (SOSTE) johtaja ja varapääsihteeri Anne Knaapi pitää puolestaan tärkeänä, että yhdenvertaisuusnäkökulma huomioidaan terveysteknologian käytössä julkisen terveydenhuollon puolella, ja tulevaisuudessa kaikille annetaan sekä mahdollisuuksia että opastusta mitata omaa terveyttään.

Tähän mennessä vain 15 prosenttia kyselytutkimuksen vastaajista on hyödyntänyt mittaamaansa tietoa terveydenhuollon käynnin yhteydessä.

Kestävä terveydenhuolto -hankkeen teettämän kyselytutkimuksen toteutti Kantar TNS toukokuussa 2019. Tutkimukseen vastasi 1021 henkilöä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

EU:n elpymispakettia puidaan tänään eduskunnan ajankohtaiskeskustelussa – paketti parhaillaan EU-ministerivaliokunnassa

Lapin tulvatilanne näyttää hyvältä – vain Tornionjokilaaksossa huippu saavuttamatta

Koulutuslakeihin esitetään mahdollisuutta vuorotteluun lähi- ja etäopetuksen välillä koronavirustilanteen vaatiessa

Työllisyyden kuntakokeilusta hallituksen esitys – kokeilu alkamassa koronan takia vasta tammikuussa

Vantaan Koivukylän tapon taustalla oli epäily rannekellovarkaudesta – uhria lyötiin vasaralla ja kuristettiin johdolla

Hallitus kertoo syksyn koulutusta koskevista suunnitelmista koronan varalle – seuraa tiedotustilaisuutta

Suomessa ei yhtään uutta varmistettua koronavirustapausta eilisen jälkeen

Hamppua viljeltiin kiinteistöillä syrjäseuduilla, rahat päätyivät pääosin Serbiaan – Oulun käräjäoikeus langetti ehdottomia ja ehdollisia vankeustuomioita

Euroopan päätöksentekijöiden joukossa etniset vähemmistöt ovat aliedustettuina, eikä tietoa puutteiden korjaamiseksi ole tarpeeksi

Koronaviruksen jäljitystä helpottavan mobiilisovelluksen käyttäjä päättää itse, jakaako tiedon sairastumisesta – sovellus tarkoitus saada käyttöön elokuussa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.