Omaishoito leikkaa vanhempien päivärahaa - Kelakin pitää tilannetta kohtuuttomana

Omaishoitajien vanhempainpäivärahan suuruus on noussut kiistelyn aiheeksi. Kela teki asiasta uuden tarkentavan ohjeistuksen syyskuun alkupuolella.

Lakimies Eva Ojala Kelan etuuspalvelujen lakiyksiköstä kertoo, että ohjeen muutos nähtiin tarpeelliseksi, koska tähän saakka säännöstä on tulkittu Kelan sisällä eri tavoin.

– Aiempi ohjeistus oli liian epäselvä ja tulkinnanvarainen. Tuli esiin, että ohjetta sovellettiin vähän eri tavoilla, mikä ei yhdenvertaisuuden kannalta ole hyvä.

Tarkennus liittyy vanhempainpäivärahan suuruuteen. Tavallisesti päivärahan suuruus perustuu verotuksessa todettuihin työtuloihin, mutta jos päivärahaa saadessaan tekee ansiotyötä, putoaa päiväraha minitasolle, joka on 23,73 euroa päivässä. Omaishoito on nyt tarkennettu ansiotyöksi.

Esimerkiksi vammaisen lapsen omaishoitajana toimiva vanhempi ei siis voi saada ansiotuloon perustuvaa äitiys- tai isyysrahaa, ellei hän lopeta omaishoidon tukea.

Erikoiseksi tilanteen tekee se, että 22. syyskuuta Kelan nettisivuilla kerrottiin, että uudistetun ohjeen täytäntöönpano on toistaiseksi keskeytetty. Sivuilla kirjoitetaan säännöksen saattavan johtaa ”epäoikeudenmukaisiin ja jopa kohtuuttomiin tilanteisiin, kuten omaishoitajien kohdalla nyt on.”

Lisäksi todetaan, että omaishoidon tukea saavissa perheissä ”tuentarve ei luonnollisesti vähene mihinkään tilanteessa, jossa oikeus vanhempainpäivärahaan alkaa. Jotta asia korjaantuisi, lainsäädäntöä tulisi muuttaa. Kela on jo ollut tästä epäkohdasta yhteydessä sosiaali- ja terveysministeriöön.”

Ojalan mukaan mitään korvaavaa ohjetta ei ole kuitenkaan annettu.

– Eihän asiantila voi pysyvästi olla näin, hän toteaa.

Ratkaisu tehdään Kelassa todennäköisesti tällä viikolla. Vaikka säännöksen katsotaan voivan johtaa epäoikeudenmukaisiin tilanteisiin, Ojala ei näe juuri vaihtoehtoja.

– Voi olla muitakin tilanteita, joiden voidaan katsoa joidenkin kohdalla johtavan kohtuuttomaan lopputulokseen, mutta etuustyössä täytyy noudattaa etuuslakeja, eikä Kela voi lähteä tekemään sellaista harkintaa, että joku säännös on kohtuuton. Se on lainsäätäjän asia muuttaa lakia. Toki Kela viestittää ongelmista tai epäkohdista eteenpäin ministeriöön, kuten tästäkin asiasta.

Ansiotyötä ja vanhempainpäivärahaa koskeva säännös voi aiheuttaa ongelmia muillekin ryhmille kuin omaishoitajille. Laki ei huomio perhe- tai työtilanteiden eroja, vaan ansiotyöstä seuraa aina minimipäiväraha.

– Säännöksen ongelma on, että se ei rajaa ansiotyön tekemisen kestoa tai sitä, minkä verran siitä maksetaan palkkaa tai palkkiota. Sekin voi johtaa hassuihin tilanteisiin, että jos tekee yhden tunnin työkeikan, niin siltä päivältä saa minimipäivärahan, Ojala sanoo.

Hallitusneuvos Pekka Humalto sosiaali- ja terveysministeriöstä toteaa, että laissa pitäisi ehkä avata sitä, mitä ansiotulolla tarkoitetaan.

– Omaishoidon tuki on Kelassa tulkittu ansiotuloksi, koska laissa ei ole mitään määritelmää siitä, mitä ansiotulolla tarkoitetaan, Humalto sanoo.

– Henkilöllä joka siitä saa päätöksen, on oikeus valittaa sosiaaliturvan muutoksenhakulautakuntaan. Muutoksenhakulautakunta katsoo sitten, onko omaishoidontuki sellainen tulo, joka katsotaan ansiotuloksi.

Ministeriö seuraa lain toimeenpanoa ja ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin, jos siihen katsotaan aihetta olevan, Humalto toteaa.

– Odotamme yleensä, että asiasta annetaan muutoksenhakuasteen päätös. Sitten katsotaan, onko lakia tarvetta muuttaa.

Ansiotyöstä seuraa minimitaso

Vanhempainpäiväraha kattaa äitiys-, isyys- ja vanhempainrahan. Päivärahan suuruus määräytyy yleensä verotuksessa todetuista työtuloista.

Sairausvakuutuslaki määrittelee tilanteet, joissa päiväraha maksetaan vähimmäismääräisenä. Ansiotyö on yksi niistä.

Laki ei kuitenkaan määrittele ansiotyön käsitettä.

Omaishoitoa pidetään ansiotyönä, sillä siitä maksetaan veronalaista ansiotuloa ja sen perusteella kertyy eläkettä.

Lisäksi omaishoidon palkkio otetaan huomioon työtulona vanhempainpäivärahaa laskettaessa, jos vanhempi ei jatka omaishoitajan työtä päivärahakaudella.

Lähde: kela.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kuopiolainen omaishoitaja: "On kohtuutonta asettaa perheet valitsemaan omaishoidon tuen ja etuuksien välillä"

Uusimmat

Kotimaa

Leppä torjuu maito- ja lihakiellot: "Asiassa ollaan hakoteillä, jos kieltoja perustellaan ilmastosyillä."

Ulkomailta tuoduille henkilöille hankittiin suomalaiset henkilötunnukset, näiden nimiin otettiin pikavippejä ja luottokortteja – epäillyllä huijauksella saatiin yli 700  000 euroa

Poliisi kaipaa havaintoja valkotakkisesta miehestä Espoossa – epäillään yrittäneen napata 9-vuotiaan pojan

Korkein oikeus perui vartijan murhanneen vangin vapauttamisen – Vanki oli liittynyt vankilassa UB-jengin täysjäseneksi

Poliisi saanut kiinni etsimänsä nuoren naisen Harjavallassa – etsittiin epäiltynä väkivaltarikoksesta

Täyteen vuokratut ostarit houkuttelevat pois keskustoista maakunnissa, pääkaupunkiseudun kauppakeskuksissa liiketiloja on tyhjillään

Ravitsemusterapian professori Ursula Schwab torjuu maito- ja lihakiellot: "Kiellot johtavat aina ongelmiin"

Maaseudun Tulevaisuus: Enemmistö ei karsisi lihaa ja maitoa koulujen ja päiväkotien ruokalistoilta

Lähestymiskieltojen määrä vajosi alemmas kuin koskaan – Kansainvälinen asiantuntijaryhmäkin ihmettelee Suomen alhaisia lukuja

Länsi-Balkanin laajentuminen repii jäsenmaita – EU-johtajat päättivät kokouspäivän ilman tulosta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.