Omaisten järkyttävät kertomukset: Näkövammainen dementikkokaan ei saa hoitopaikkaa

Kuopiolaisnaisen 91-vuotias, alzheimeria sairastava sotaveteraani-isä sairastui norovirukseen ja liukastui omaan ulosteeseensa kotonaan. Mies loukkasi itsensä ja joutui sairaalaan. Hän sai olla Harjulan sairaalassa akuuttiosastolla pari viikkoa, mutta sen jälkeen hänet kotiutettiin takaisin Mäntylän palvelutaloon, jossa ei ole ympärivuorokautista valvontaa.

Isänsä omaishoitajana toimivan naisen mukaan hänen isänsä on sokea eikä ymmärrä, missä milloinkin on. Nainen kertoo, että myös lääkärien mukaan hän tarvitsisi paikan palvelukeskuksesta, jossa on ympärivuorokautinen valvonta. Kuopion kaupungilla ei kuitenkaan ole tarjota isälle hoitopaikkaa.

– Isäni ei tällä hetkellä edes jonota hoitopaikkaa. Häntä ei laitettu jonoon, koska katsottiin, että hän pystyy itse liikkumaan ja käymään vessassa. Ollenkaan ei huomioitu sitä, että isäni ei yhtään ymmärrä, missä hän on. Hän ei muista syödä eikä juoda. Harjulassa isä on voinut hyvin, kun häntä on syötetty ja juotettu.

Naisen mukaan sairaalasta kotiuttaminenkaan ei sujunut suunnitelmien mukaan, sillä palvelutalosta ei tullut kotiutukseen mukaan kotiutustiimiä, vaikka näin oli luvattu. Naisen mukaan kotipalvelun työntekijöillä on jatkuva kiire, hoitajat ovat välillä huonosti perehdytettyjä ja vaihtuvat usein. Hän ei kuitenkaan halua syyttää hoitohenkilökuntaa, vaan Kuopion kaupungin vanhustenhoitoon kohdistamien resurssien riittämättömyyttä.

Naisen mukaan hänen isälleen ei löytynyt hoitopaikkaa edes lyhyeksi ajaksi, kun nainen suunnitteli lähtemistä miehensä mukaan työkomennukselle viideksi viikoksi.

– Hoitokäyntejä isä saa Mäntylässä jo nyt maksimimäärän. Olen palkannut Muistiliitosta lisäapua omalla rahalla, ja siivousapua saa Veteraaniliitosta. Yökäynteihin ei kuitenkaan saa lisäapua oikeastaan edes omalla rahalla.

Mäntylän palvelutalossa asuvan isän kotona käy hoitaja useita kertoja päivässä, mutta omaisten huolena on se, ettei Mäntylässä ole yöaikaan henkilökuntaa paikalla. Naisen mukaan miehelle on asennettu ovipuhelin, joka antaa hälytyksen, jos mies yrittää yöllä ulos. Mäntykampukselta käy myös hoitaja kerran yössä tarkastamassa tilanteen.

– Turvaranneketta isä ei osaa käyttää. Hän ottaisi sen itse pois.

Naisen mukaan Kuopiossa on kotihoidossa sellaisiakin vanhuksia, jotka eivät pääse edes vessaan ilman apua eivätkä asu edes palvelutalossa, vaan aivan yksin.

– Minun isäni tapausta traagisempia tarinoitakin tästä kaupungista löytyy monta.

Kuopiolainen Riitta Ruuskanen kertoo Mäntylän palvelutalossa asuvasta 97-vuotiaasta tädistään, joka joutui Karttulan vuodeosastolle sairastuttuaan keuhkokuumeeseen. Sen jälkeen tätiä on siirrelty välillä Kuopion yliopistolliseen sairaalaan ja välillä taas Karttulaan. Lähiaikoina täti aiotaan kotiuttaa palvelutaloon, mitä Ruuskanen ei pidä hyvänä ajatuksena, sillä hän pelkää tätinsä joutuvan pian taas sairaalaan.

Ruuskanen arvostelee tätinsä pompottelua edestakaisin. Hänen mielestään täti ei pärjää palvelutalossa, koska siellä ei ole ympärivuorokautista valvontaa. Hänen mielestään hoitajien käynnit muutaman kerran päivässä eivät riitä valvonnaksi, sillä hänen tädillään on tapana lähteä liikkumaan yksin, vaikka hänen liikkumiskykynsä on huono. Ruuskanen toivoisi, että hänen tätinsä saisi olla sairaalassa siihen saakka, kun paikka ympärivuorokautisesti valvottuun palvelutaloon vapautuu.

– Tehostetun palveluasumisen paikkoja ei vain yksinkertaisesti ole. En ymmärrä tätä säästölinjaa. Tuleeko yhteiskunnalle halvemmaksi pompotella vanhuksia sinne tänne? Se tulee vanhukselle myös kalliiksi, kun he ovat välillä pitkiäkin aikoja sairaalassa, mutta maksavat samalla vuokraa palvelutaloon.

Kehittämisrahasta toivotaan apua

Perusturvan ja terveydenhuollon talousarvion määrärahoja on jouduttu pienentämään valtuuston määrittelemän talousarvioraamin pohjalta 7,13 miljoonaa euroa, josta 4,71 miljoonaa kohdistuu perusturvaan.

Säästötarve on arvioitu sillä oletuksella, että kaupunginhallitus myöntää kehittämisrahasta kaksi miljoonaa euroa perusturvan alueelle.

Kaupunginhallitus pyysi perusturva- terveyslautakunnalta tarkennuksia siitä, mihin toimintoihin kehittämismääräraha kohdennetaan.

Lautakunta aikoo kohdistaa vanhusten hoivapalveluihin 850 000 ja kotihoidon henkilöstökuluihin 110 000 euroa. Loput aiotaan käyttää kehitysvammaisten palveluihin ja erityisryhmien asumiseen.

Henkilöstömitoitusta aiotaan tiukentaa Kuopiossa