"On totta, että lukion rahoitus on aivan kipurajalla" - ministeri lupailee lisärahoitusta

Hallitus lupasi viime viikon budjettiesityksessään jotain kaikelle koulutukselle varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin, mutta yksi puuttui joukosta: lukio.

– On totta, että lukion rahoitus on aivan kipurajalla. Yksikköhinta on painunut 6 000 euroon per oppilas. Onneksi monet kunnat ovat panostaneet sen päälle, myöntää opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok).

Hänen mukaansa lukioilta ei tästä syystä ole leikattu koko hallituskauden aikana ja suunnan pitäisi olla ylöspäin. Ei kuitenkaan vielä tänä vuonna. Syynä on Grahn-Laasosen mukaan lukiouudistus, josta hallitus päätti kevään puoliväliriihessään.

– Se on tämän syksyn suurin asia omalla työpöydälläni. Sen yhteydessä keskustellaan myös lukiorahoituksesta. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa ensi keväänä eduskunnalle. Siinä yhteydessä ikään kuin ensin toteutetaan rakenneuudistus ja sen jälkeen tiedämme, miten lukiorahoitus tulisi tulevaisuudessa järjestää, sanoo Grahn-Laasonen.

Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen on samoilla linjoilla.

– Se on mielekäs järjestys, että katsotaan ensin, mitkä ovat ne asiat, joihin halutaan panostaa, ja katsotaan sitten, mitä resursseja tarvitaan.

Opetus- ja kulttuuriministeriö aloitti jo kesällä 2016 kehittämisohjelman Uusi lukio – Uskalla kokeilla. Ohjelmaan kuuluu muun muassa lukioiden kehittämisverkosto, jossa on mukana 84 lukiota.

Millainen sitten on tulevaisuuden lukio?

– Se on se, mitä tällä hetkellä mietitään. Voi kuitenkin sanoa, että ammatillisen koulutuksen osaamispohjaisuudessa voi olla sellaisia elementtejä, joita voitaisiin lukiopuolella hyödyntää, sanoo Heinonen.

Tämän enempää konkretiaa ei irtoa ministeristäkään.

– Tavoitteena on vahvistaa lukion yleissivistävää tehtävää, uudistaa lukion toimintatapoja ja varmistaa sujuvat siirtymät korkea-asteelle, kertoo Grahn-Laasonen.

Uusimmat

Kotimaa

Asiantuntijat hallitusneuvotteluiden taloustavoitteista: "Kuulostaa epärealistiselta, mutta olen mielelläni väärässä"

"Laittoman maahantulon paine itärajalla korkea, mutta raja pitää hyvin Venäjän puolella"

Tutkimus: Yksi ja sama geenivirhe aiheuttaa kolmelle suositulle koirarodulle niiden ominaisen ulkonäön ja pitkän listan vakavia terveysongelmia

Halla-aho osasta PS-nuoria: "Nämä ihmiset ovat väärässä puolueessa"

Rinne: Talousraami lähes selvillä, hallituksen valmistuminen mennee ensi viikkoon

Suonenjoen Pia Pentikäinen lähtee perussuomalaisten puoluesihteerikisaan

Kansalaisjärjestö: Eurooppa hukkuu valheelliseen informaatioon eurovaalien alla

Miestä syytetään lapsensa kaappauksesta Irakiin – yritti kiristää syyttäjän mukaan puolisoaan hankkimaan hänelle oleskeluluvan

Palomiehet turvasivat hävittäjän laskun Kuopion lentokentälle

Lapinlahti on riskialuetta, ja osa on huolissaan – "Viime kesänä oli vähän yhdellä ja toisella punkkeja"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.