Onko Sipilä vaalikauden merkittävin vaikuttaja?

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on noussut hallituksen ulkopuolelta tämän vaalikauden merkittävimmäksi suomalaiseksi poliittiseksi vaikuttajaksi, jos on uskominen kansanedustajille suunnatun kyselyn tuloksia.

Savon Sanomien kyselyyn vastanneista kansanedustajista 18 prosenttia nosti Sipilän ykköseksi. Kaikki olivat keskustalaisia.

Kyselyssä toiseksi tuli tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Kyselyyn vastanneista 16 prosenttia nimesi puolestaan Niinistön merkittävimmäksi vaikuttajaksi.

Niinistölle kertyi mainintoja laajemmalla skaalalla kuin Sipilälle. Niinistön maininnat tulivat kokoomuksen, perussuomalaisten ja SDP:n kansanedustajilta.

Kaikilta kansanedustajilta kysyttiin sähköpostitse, kuka on heidän mielestään tämän vaalikauden merkittävin poliittinen vaikuttaja. Kysymykseen vastasi 55 kansanedustajaa, joista 11 ei osannut tai halunnut nimetä yhtä muita merkittävämmäksi. Vastaukset ovat ajalta 26.11.–1.12.

Sipilän merkittävyyden perusteiksi nostetaan monessa vastauksessa uudenlaisen poliittisen kulttuurin tuominen eduskuntaan. Toinen toistuva peruste on sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen pohjaksi syntynyt sote-sopu.

– Hän jo vaikuttanut eduskunnan poliittiseen kulttuuriin tavalla, jota tuskin kukaan muu poliitikko oppositiossa ollessaan on pystynyt tekemään. Hän myös oli avainasemassa ratkaisemassa sote-ongelmaa lähtiessään oppositiosta käsin rakentamaan ratkaisua, joka kelpasi lopulta pääministeripuolueellekin, Simo Rundgren (kesk.) muotoilee.

Niinistön merkitystä korostaneet kiittelevät tätä esimerkiksi presidentti-instituution arvostuksen palauttamisesta ja presidentin profiilin nostamisesta.

– Sauli Niinistö nosti presidentin profiilia ansiokkaasti, Pirkko Mattila (ps.) perustelee.

 

---

Toisin kuin grafiikassa väitetään, kansanedustaja Mika Kari (sd.) ei pidä europarlamentaarikko Jussi Halla-ahoa (ps.) tämän vaalikauden merkittävimpänä poliittisena vaikuttajana. Mika Kari ei vastannut kyselyyn lainkaan. Karin nimiin on erehdyksessä kirjattu kansanedustaja Mika Raatikaisen (ps.) mielipide. Virhe on korjattu grafiikasta. Toimitus pahoittelee virhettä.