Onko sinulla astma? Muista ulkoliikunta myös talvella

Moni astmaa sairastava arastelee talviliikuntaa astmaoireiden pelossa. Allergia- ja astmaliitto muistuttaa, että liikunta on tärkeä osa astman hoitoa eikä siitä siksi pidä luopua talvellakaan. Myös astmaatikot voivat nauttia talvesta, kunhan oireet ovat hallinnassa.

Liitto neuvoo, että liikkeelle pitää lähteä oman kunnon ja tuntemusten mukaan ja hyvillä varusteilla.

– Kylmä ilma rasittaa hengitysteitä, ja jotkut oireilevat jo pikkupakkasessa. Siksi hengitystiet pitää suojata hyvin ennen ulos lähtöä, opastaa asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.

Suojauksessa auttaa hengitysilman lämmitin tai lämmin huivi. Lämmitin kiinnitetään sille tarkoitettuun fleecekauluriin, huiviin tai kypärämyssyyn. Se lämmittää ja kosteuttaa sisäänhengitettävän ilman. Hengittämisestä tulee hieman raskaampaa, mikä on hyvä huomioida liikuttaessa.

Avaavaa lääkettä voi ottaa jo etukäteen, ja se on hyvä pitää mukana joka tapauksessa. Vuorenmaan mukaan sumutemainen lääke pidetään ulkoillessa lämpimänä kehon lähellä vaikkapa rintataskuun käärittynä, koska lääkkeen aerosoli ei kestä pakkasta.

Alkulämmittely herättää kehon liikuntaan. Jos astma alkaa oireilla liikunnan aikana, kannattaa ottaa avaavaa lääkettä ja palata kotiin.

Vuorenmaan mukaan jos talvikelit tympivät, hyvä vaihtoehto astmaatikolle on esimerkiksi uinti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.