Onks turkki hyvin, näkyyks kynnet? - Kissan terveystarkastuksen vaiheet videolla

Kaikkihan sen tietää.

Kissa on lemmikkinä söpö ja suloinen, mutta samalla itsenäinen omantiensä kulkija, joka voi syttyä sekunnissa kunnon sähinään.

– Se just on kissoissa parasta. Kissa kyllä kerjää hellyyttä, mutta samalla se on koko ajan oma itsensä, sanoo Niina Jeskanen.

Kissan hyvä hoito ei kuitenkaan ole kaikkein yksinkertaisin juttu. Oikeanlainen ruoka, madotukset, rokotukset, leikkaukset ja muutoin kissan terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtiminen ei ole pikkuhomma.

– Minä olen monesti ajatellut, että ihmisen pitäisi aina maksaa kissasta. Jos ei ole varaa tai haluja maksaa kissasta, ei todennäköisesti ole rahkeita hoitaakaan sitä kunnolla, Jeskanen pohtii.

Pohjois-Karjalan ammattiopistossa eläintenhoitoa opiskeleva Niina Jeskanen on yksi ammattioppilaitosten Taitaja-kilpailun eläintenhoidon semifinalisteista.

Hän on nyt Iisalmessa, sillä semifinaalin toinen osa pidetään Ylä-Savon ammattiopiston Peltosalmen yksikössä.

Iisalmessa Jeskanen ja muut kilpakumppanit pääsevät näyttämään kyntensä kissan perushoitotoimenpiteissä ja terveystarkastuksessa.

Kissoja on päivän aikana käsittelyssä kolme, sillä yhdelle kissalle ruljanssi olisi liian rankka.

Yksi kisuista on yhdeksänvuotias Kerttu, joka on parhaillaan asiakkaana Peltosalmen pieneläinhoitola Tassulassa. Kaksi muuta kissaa, Sylvester ja Mallu, on pyydetty lainaan omistajaltaan Kiuruvedeltä. Koekissoja ei ole valittu tietyn luonteen perusteella, vaan kukin saa olla tässäkin tilanteessa sellainen kuin on.

– Eläintenhoidossa ei muutenkaan voi vakioida kriteerejä, sanoo yksi tuomareista, Ulla Huttunen.

Salla Rintatassi Koulutuskeskus Sedusta Ilmajoelta kiittelee, että Kerttu ja muut kissat ovat olleet kiltisti testin aikana.

Jokainen niistä saa perusteellisen terveystarkastuksen. Siihen kuuluu muun muassa silmien ja korvien puhtauden tarkastus sekä hampaiden, kynsien ja turkin kunnon katsominen.

Yleisolemuksessa jännä testitilanne näkyy hieman paitsi kilpailijoissa myös kissoissa.

– Kissat on yleensäkin mukavampia kuin koirat, koska ne eivät räksytä, tuumaa Ulriikka Lehtonen Pohjois-Karjalan ammattiopistosta.

Niina Jeskasen mielestä yleisin virhe kissanhoidossa tapahtuu ruokapuolella.

– Yleisin virhe on varmaan se, että varsinkin sisäkissoja syötetään liikaa.

Jeskanen muistuttaa, että kissa tarvitsee kovaa ruokaa, että sille ei tule hammaskiveä. Myös ruuan ravintoarvot on hyvä huomioida.

– Kissan ruuan pitää olla proteiinipitoista. Kissa ei tarvitse hirveästi sitä kaikkea viljaa ja vaikkapa porkkanaa, joita valmisruuissa monesti mainostetaan olevan. Järkeä kannattaa käyttää.

Kissan käsittelyyn varsinkin lapsiperheissä kannattaa myös kiinnittää huomiota.

– Lapsille kannattaa muistuttaa, että hännästä ei saa missään nimessä nostaa tai vetää. Ja niskasta nostaminen ei ole nykypäivänä suositeltavaa, mutta löytöeläinpuolella sitä voidaan vielä käyttää.

Monella kisaajista on kotona kissoja, mutta maatiloilla kissat viettävät varsin itsenäistä elämää.

– Ei minullakaan ole hirveän läheistä kontaktia meidän kissoihin, ja ne ovat aika villejä, kertoo Ilmajoelta tullut Miia Hietaharju.

– Meillä taas kissat ovat enemmän sisällä ja ne ovatkin sitten sellaisia kivaksi ruokittuja karvaläskejä, nauraa opiskelukaveri Milla Rahikka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Lauantaina helle hellii etenkin maan länsiosaa, myös Pohjois-Savossa voi odottaa hellelukemia

Metelöivätkö naapurit tahallaan, vainoavatko sukulaiset vanhojen riitojen takia? Ikäihmisten elämää rajoittavan epäluulon syitä kannattaa selvittää

Suomi on maailman ykkönen kuminan tuotannossa – Miksi suomalaiset ovat onnistuneet paremmin kuin ruotsalaiset?

Osteoporoosi tunnistetaan Suomessa edelleen huonosti – luukatoon liittyviä luunmurtumia todetaan Suomessa vuosittain noin 30  000–40  000

Uutisvuoksi: Ex-ministeri Kimmo Tiilikainen hakee Ruokolahden kunnanjohtajaksi

Hellelukemat paukkuivat perjantaina maan länsiosissa – helleraja voi paukkua lauantaina Kuopiossakin

Etätyöhön tulisi olla lakisääteinen oikeus, toimihenkilöliitto Erto ehdottaa

Bukarestista saapuneet ohjattiin suoraan koronatestiin Helsinki-Vantaalla – Testistä voi yhä kieltäytyä, mutta tulevaisuudessa viranomaiset voivat määrätä matkustajia menemään suoraan testiin

SDP:ssä halutaan kansalaisille mahdollisuus esittää keskustelualoitteita päätöksentekijöille – aloitteita voisi tehdä kunta-, maakunta-, eduskunta- ja EU-tasolla

Mannerheimin salonkivaunu töhrittiin Mikkelissä, spraymaali imeytyi ainutlaatuisen vaunun puupaneeleihin –  Museojohtaja: "Kyllä tässä aika suuri vahinko on tehty"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.