Opettaja saa kertoa tappelusta ja rangaistuksesta

Kuopiolaiskoulussa tapahtunut 10-vuotiaan tytön pahoinpitely on herättänyt paljon keskustelua ja kysymyksiä sosiaalisessa mediassa.

Savon Sanomat kertoi keskiviikon lehdessä, että helmikuun alussa kaksi nelosluokkalaista poikaa oli iskenyt 10-vuotiaan tytön päätä seinään välitunnilla. Tyttö joutui vammojen vuoksi KYSiin hoitoon kahdeksi päiväksi.

Koulun rehtori kommentoi asiaa hyvin niukasti. Hän kertoi, että asia on koulun taholta selvitetty, eikä koulu käy asiaa läpi julkisuudessa.

Yksittäisen oppilaiden asioiden kertominen on kouluille haastavaa. Mitä rehtori saa kertoa oppilaiden vanhemmille tai tiedotusvälineille, jos koulun oppilaat ovat pahoinpidelleet koulun oppilaan?

OAJ:n kehittämispäällikkö Nina Lahtinen ei tunne Kuopion koulussa sattunutta väkivaltatapausta, mutta kommentoi koulun tiedottamismahdollisuuksia yleisesti.

Rehtori tai opettaja voi kertoa julkisuuteen henkilötietoja kertomatta, että koulussa on ollut väkivaltatapaus ja miten sen suhteen on toimittu, ellei opetuksen järjestäjä ole nimennyt jollekin tietylle henkilölle tiedotusvastuuta.

– Pääsääntöisesti rehtori voi kertoa kaikkea, mitä ei ole säädetty lailla salassa pidettäväksi. Salassa pidettävää ovat muun muassa oppilaan terveystiedot, tiedot perheoloista tai että oppilas on erityisen tuen oppilas.

Lahtisen mukaan opettajat yleensä tiedottavatkin luokkansa oppilaiden vanhemmille, jos esimerkiksi jotkut ovat tapelleet luokassa ja muut luokassa olleet ovat sen nähneet.

– Vanhemmille voi kertoa myös tapelleiden lasten nimet. Myös annetut mahdolliset rangaistukset voi kertoa. Siten vanhemmat saavat tiedon, että asia on hoidossa.

Lahtinen muistuttaa, että lieväkin pahoinpitely on aina virallisen syytteen alainen rikos. Kuka tahansa voi tehdä siitä rikosilmoituksen poliisille.

Koulun omat keinot puuttua väkivaltatapauksiin ovat kasvatuskeskustelu, jälki-istunto, kirjallinen varoitus tai määräaikainen erottaminen.

Kuopion vanhempainyhdistysten alueyhdistyksen puheenjohtaja Tiina Viljakainen ei kommentoi kuopiolaiskoulussa sattunutta väkivaltatapausta, mutta yleisellä tasolla hän toivoisi, ettei yksittäistapauksia käsiteltäisi mediassa.

– En ymmärrä, miksi tämä tapaus on saanut sellaisen mittakaavan.

Viljakainen on alueyhdistyksen puheenjohtajana tutustunut moniin kuopiolaiskouluihin.

– Kiusaamistapauksiin puututaan kouluissa nykyisin hyvin. On tärkeää, että tieto kulkee asianosaisten välillä. Koulun rehtori voi viestiä asiasta isommalle joukolle, jos hän näkee sen tarpeelliseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

OAJ: Välituntivalvojien tuplaaminen ei välttämättä estäisi väkivaltaa

Koulupahoinpitelyn taustalla ilmeisesti kiusaamista

IL: Pojat hakkasivat kuopiolaistytön välitunnilla sairaalaan

Uusimmat

Kotimaa

Syöpään uusia hoitomahdollisuuksia lääkeseulonnalla ja geenisaksilla, kertoo suomalaistutkimus

Kela-huijauksissa annettu kymmeniä ehdottomia vankeustuomioita – väärinkäytösepäilyjen kokonaissumma kasvoi yli 11 miljoonaan

Yli puolet suomalaista katsoi jääkiekon MM-kisojen finaalia

Hävittäjätarjoukset salaisia loppuun asti – professorin mukaan kilpailun vaarantuminen ei ole salassapitoperuste

Yön poikkeuksellinen lämpöpiikki kipusi yli yhdeksän asteen muttei rikkonut ennätystä – aamulla sää on yötä viileämpää

Niinistö aloittaa vierailun Israelissa, osallistuu myös holokaustin muistojuhlaan

Hornetien seuraajaehdokkaiden testivuorossa Dassault Rafale – Suomi odottaa valmistajilta vastauksia tarkennettuun tarjouspyyntöönsä kuun loppuun mennessä

Kokkolan sinikettujen siirrosta oli tehty ennakkoilmoitus, mutta eläinten lastauksen aloittamisesta ei ollut ilmoitettu

Yli 70-vuotias mies tuomittiin vankilaan vuosikausia jatkuneesta seksuaalisesta väkivallasta – käytti hyväkseen kolmea tyttöä Pohjois-Karjalassa

Kahden viikon lakko toisi työnantajan mukaan lähes miljardin euron menetykset metsäteollisuudelle – sovittelut jatkuvat tällä viikolla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.