Opettajat ja lukiolaiset haluavat alv-alennuksen myös digitaalisiin oppimateriaaleihin

Opetusalan Ammattijärjestö (OAJ) ja Suomen Lukiolaisten Liitto (SLL) haluavat, että mahdollinen arvonlisäveroalennus ulotetaan myös digitaalisiin oppimateriaaleihin.

Euroopan komission linjaus antaa jäsenmaille mahdollisuuden laskea digilehtien ja e-kirjojen arvonlisäveron printtimedian tasolle, ja pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on ilmaissut suhtautuvansa asiaan myönteisesti. Suomessa digilehtien ja digitaalisten oppimateriaalien arvonlisävero on 24 ja printtilehtien ja -kirjojen kymmenen prosenttia.

– Nykytilanne on kummallinen: verotuksella tuetaan printissä pitäytymistä, vaikka koulutuksen digitalisaation etenemisen kannalta laadukkaiden ja kohtuuhintaisten digimateriaalien yleistyminen on aivan olennaista, sanoo OAJ:n erityisasiantuntija Olavi Arra.

Digitaalisten oppimateriaalien yleistymisen on toivottu pienentävän opiskelijalle koituvia kustannuksia. Lukiolaisten mukaan säästö ei ole ollut merkittävä.

– Lukion kustannukset lukiolaiselle ovat jo yli 2 600 euroa – kipuraja on ylitetty aikoja sitten. Arvonlisäveron alennuksen siirtyminen kuluttajahintoihin olisi palvelus myös lukiokoulutuksen saavutettavuudelle, sanoo SLL:n puheenjohtaja Elli Luukkainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.