Opettajien kiusaaminen yltyi epidemiaksi - oppilaat ärsyttävät tahallaan kännykät valmiina

Opettaja ja juristi Nina Lahtinen on tänä syksynä saanut vastata lukuisiin kysymyksiin kouluissa tapahtuvasta kiusaamisesta. Kuohunta alkoi, kun oppilaiden videoima opettajan raivokohtaus Lahden Kärpäsen koululta levisi netissä.

Sitten tuli julki Helsingin Töölön alakoulun oppilaiden "ope ragee" -haaste, jossa opettaja yritettiin saada raivostumaan. Oppilaiden kännykkäkamerat olivat valmiina.

Opetusalan Ammattijärjestön OAJ:n kehittämispäällikkönä työskentelevä Lahtinen toisti kyselijöille moneen kertaan, että opettajan on pysyttävä kaikissa tilanteissa rauhallisena.

Kännykät ovat vain yksi tapa kiusata. Opettajat joutuvat kuulemaan "vitun huora" -tyyppistä huutelua ja ilkeää nimittelyä. "Sä et osaa edes opettaa" -kommenteilla kyseenalaistetaan ammattitaito. Kuminpalaset lentelevät luokissa, ja joskus opettajia jopa lyödään.

– Kiusaamista on ollut aina, mutta parin viime vuoden aikana tilanteet ovat kärjistyneet monissa kouluissa. Tässä tilanteessa ei auta se, että päätettäisiin ottaa lapsilta kännykät pois – silloin sanottaisiin hyvästit myös digioppimiselle. Pitää pureutua asioihin, jotka ovat kiusaamisen ja pahan olon takana, Lahtinen sanoo.

Opettajalla on oikeus puuttua kännyköiden käyttöön luokissa. Tunneilla kännyköitä saa käyttää vain silloin kun opettaja antaa luvan.

– Viime vuosina olen opettajille luennoidessani aina kysynyt yleisöltä, kuka on harjoitellut kännykän pois ottamista oppilaalta. Yleensä kukaan ei ole. Tällaisia asioita pitäisi kuitenkin tehdä siinä missä paloharjoituksiakin.

Lahtinen neuvoo, ettei kännykkää pidä lähteä repimään oppilaan kädestä vaan pyytää oppilas tuomaan se opettajan pöydälle. Jos oppilas ei tottele, opettaja voi pyytää oppilasta soittamaan vanhemmalleeen.

– Usein tämä riittää. Opettaja voi myös soittaa oppilaan huoltajalle, jos oppilas ei soita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.