Opettajien työaikauudistus kaatui kiistaan - OAJ pitää palkankorotusväitteitä julkeina

Perusopetuksen opettajien vuosityöaikakokeilu ei ala ensi syksynä. Opettajien ammattijärjestön (OAJ) ja Kuntatyönantajien (KT) neuvottelut työaikakokeilusta kariutuivat erimielisyyksiin.

– Ei kokeilu ehdi enää millään ensi syksyksi, aika loppuu. Vaikka keskusjärjestötasolla pääsisimme sopimukseen, niin paikallisesti ei ehditä enää, OAJ:n neuvottelupäällikkö Pekka Pankkonen sanoo.

Kokeilun piti alkaa 1. elokuuta 2017 osassa Jyväskylän, Vantaa ja Vaasan peruskouluja.

Osapuolilla on täysin erilaiset käsitykset siitä, miten tilanne ajautui umpikujaan. KT on tiedottanut verkkosivuillaan omasta näkemyksestään, jonka mukaan OAJ hylkäsi kaikki tehdyt tarjoukset.

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen puuttuikin keskusteluun jo muutamia viikkoja sitten blogissaan ja syytti neuvotteluiden ongelmista kokeiluun valittuja kaupunkeja. Maanantaina OAJ:n Pekka Pankkonen kertoi näkemyksensä neuvotteluiden päättymisen syistä OAJ:n verkkosivuilla.

– Aika erilaiset meidän näkemykset kyllä on, ei tämä mennyt minusta niin kuin OAJ väittää, KT:n neuvottelupäällikkö Hannu Freund kommentoi.

OAJ ja KT eivät päässeet yhteisymmärrykseen vuosityöaikakokeilun toteuttamisen ehdoista. Neuvottelujen suurin kompastuskivi oli opetuksen suunnitteluun ja jälkityöhön käytettävän ajan määrä.

KT:n näkemyksen mukaan opettajalta kuluu valmisteluihin ja jälkitöihin yhtä oppituntia kohti 0,3 tuntia eli noin 20 minuuttia aikaa. Työnantajaosapuoli päätyi aika-arvioon työaikaseurannalla, johon osallistui 350 opettajaa.

OAJ:n mielestä arvio oli pahasti alakanttiin. OAJ:n mukaan seuranta osui normaalia vähemmän kuormittavaan ajanjaksoon, jonka vuoksi KT korjasi arviotaan lähemmäksi 25 minuuttia. Opettajajärjestön mielestä sekin oli liian vähän.

Kun neuvottelut kariutuivat, KT tiedotti, että ”palkankorotukset eivät kelvanneet OAJ:lle”. KT:n tulkinnan mukaan opettajat olisivat saaneet palkankorotuksen, jos suunnitteluun ja jälkitöihin olisi varattu noin 25 minuuttia opetustuntia kohti. OAJ:n mielestä väite palkankorotuksista oli julkea.

– Työnantaja oletti, että osa opettajista ei nykyisin tee vuodessa näin paljoa töitä, Pankkonen sanoo.

Järjestöt ovat samaa mieltä siitä, että opettajien työaika- ja palkkauskäytännöt vaativat uudistamista. Vuosityöaikaan siirtymisestä onkin väännetty vuosien ajan.

– Tarkoituksena on, että kaikki työ tulisi palkanmaksun piiriin ja olisi samanarvoista. Iso ongelma on se, että opettajille on tullut hirveästi lisätöitä. Nykysopimuksessa ei ole oikein pykälää, mikä korvaisi lisätyöt, Pankkonen sanoo.

Neuvottelut ovat nyt jäissä.

– Tällä hetkellä ei edetä mihinkään suuntaan. Meillä on tarkoitus käydä tämä vielä läpi ja miettiä, että jatketaanko neuvotteluita ja miten jatketaan, Freund sanoo.

Vaikka perusopetuksen puolella neuvottelut päättyivät tuloksettomina, alkaa kokeilu elokuun alussa osassa ammatillisista oppilaitoksista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.