Opiskelija-asuntojen tarjonta on tänä syksynä tavallista parempi – korkeakoulujen aloituspaikkojen lisäys ja etäopetukseen siirtyminen eivät näy hakemusmäärissä

Tänä vuonna opiskelija-asuntosäätiöillä on tavallista enemmän tarjontaa suomalaisille opiskelijoille, sillä vaihto-opiskelijoita on tavallista vähemmän, säätiöiden edustajat kertovat STT:lle.

Esimerkiksi Jyväskylässä koronakriisin aiheuttama epävarmuus näkyy jonkin verran hakijamäärissä. Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiön asiakkuuspäällikkö Tiia Matilaisen mukaan viime vuonna kesä- ja heinäkuussa tuli hakemuksia yhteensä 2 631. Tänä vuonna maanantaihin mennessä hakemuksia oli tullut vain 1 461 kappaletta.

Vaihto-opiskelijoiden vähäisyyden lisäksi hakemusten määrään vaikuttaa osaltaan se, että opiskelupaikkojen valintatulokset selviävät aiempaa myöhemmin. Osa korkeakouluista ilmoittaa valinnoistaan vasta heinäkuun puolivälissä.

–  Tämä saattaa lisätä hakijamäärää heinäkuun loppupuolella, Matilainen arvioi.

 

Hakijamäärät entisellään

Suurissa opiskelijakaupungeissa koronakriisi ei näy merkittävästi opiskelija-asuntojen hakijamäärissä.

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasille on tänä vuonna tullut yli 9 000 hakemusta. Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhion mukaan tämä vuosi on poikkeuksellinen etenkin siksi, että opiskelupaikkojen valintojen tulokset julkaistaan hajautetummin kuin aiemmin.

–  Uskon, että tänä vuonna ollaan samassa tasossa kokonaismäärässä. Viime vuonna tuli enimmillään 12 000 hakemusta, Tarhio sanoo.

Turun ylioppilaskyläsäätiö Tys on saanut tänä vuonna touko–kesäkuun aikana yhteensä 2 150 asuntohakemusta. Toimitusjohtaja Risto Siiloksen mukaan hakijamäärissä ei ole havaittavissa selviä muutoksia aiempiin vuosiin.

–  Tarjontaa meillä on elokuun alusta alkaviin vuokrasuhteisiin tänä vuonna hieman vähemmän, koska elokuuksi on vapautumassa jonkin verran aiempia vuosia vähemmän asuntoja, Siilos kertoo.

Asuntotarjontaa kasvattanee Turussakin se, että kansainvälisiä vaihto-opiskelijoita tulee todennäköisesti tavallista vähemmän. Tysin asunnoista tietty osuus on varattu vaihto-opiskelijoiden käyttöön, ja nyt näitä asuntoja vapautuu muille hakijoille.

Tampereen opiskelija-asuntosäätiö Toas on saanut heinäkuun puoliväliin mennessä noin 3 800 asuntohakemusta, mikä on hieman vähemmän kuin viime vuonna. Palvelujohtaja Pia Ylimäki kertoo, että lisää hakemuksia odotetaan tulevan koko heinäkuun ajan, kun viimeisetkin opiskelijavalintojen tulokset julkaistaan.

Korkeakoulujen aloituspaikkojen lisäämisellä ei ainakaan toistaiseksi ole havaittu olevan suurta vaikutusta asuntohakemusten määrään.

 

Etäopiskelu ei vaikuta hakijamääriin

Koronaepidemian seurauksena useat korkeakoulut ovat siirtyneet etäopetukseen. Opiskelija-asuntojen hakemusmäärissä se ei ainakaan toistaiseksi näy.

–  Monelle aloittavalle opiskelijalle lähtökohtana on muuttaa opiskelupaikkakunnalle, jolloin tutustuu yliopistoon myös paremmin. Opintojen edetessä monille tärkeää on myös se, että pääkaupunkiseudulla mahdollisuudet käydä töissä ovat paremmat kuin muualla Suomessa, Hoasin Tarhio arvioi.

Vaikka opinnot alkaisivat syksyllä etänä, Tysin Siilos suosittelee siitä huolimatta hakemaan asuntoa opiskelupaikkakunnalta.

–  Ei kannata jäädä sen varaan, että hakee asuntoa vasta sitten, kun etäopiskelu päättyy, hän neuvoo.

 

Suurin osa haluaa yksiön

Opiskelija-asunnoissa selvästi suurin kysyntä on yksiöissä. Hoasin tiistaihin mennessä saamista hakemuksista 64 prosenttia kohdistui yksiöihin ja vain 18 prosenttia soluasuntoihin.

Myös Turussa valtaosa hakemuksista kohdistuu yksiöihin. Jos asunnon löytymisellä on kiire, soluasunnon hakeminen voi olla nopea vaihtoehto esimerkiksi yksiötä jonottaessa.

–  Jos haluaa varmistaa asunnon saamisen alkusyksyksi, kannattaa ensisijaisen hakukohteen lisäksi hakea myös soluasuntoa, Siilos vinkkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

THL:n pääjohtaja: Maskisuositus julkaistaan torstaina – julkiset liikennevälineet erityishuomiona, suosituksesta tulossa alueellinen

Rahtikonttiin Espoossa pyrkinyt naamioitunut joukko havitteli poliisin mukaan yli 170 kilon kokaiinilastia – aine jopa 100-prosenttista ja arvo 25 miljoonaa

Turkuun Skopjesta saapuvat matkustajat joutuvat karanteeniin sakkojen tai jopa kolmen kuukauden vankeuden uhalla – karanteenissa pysyttelyä valvotaan puhelinsoitoin

Kaustisen mönkijäturmaa tutkitaan kuolemantuottamuksena – poliisin tietojen mukaan tie oli suljettu kettingillä vain joitakin päiviä ennen turmaa

Hyvinkääläisseuran jalkapallovalmentajalle syyte alaikäisen valmennettavan seksuaalisesta hyväksikäytöstä – mies ei enää valmenna seurassa

Neuvottelut valtion ensi vuoden tuloista ja menoista alkoivat sumuisissa näkymissä

Pohjoisen rajan ylittäjistä kaikkia ei pystytä testaamaan – Ruotsiin ja takaisin liikkuvan sote-henkilöstön matkustaminen halutaan turvata

Kannelmäen juna-aseman puukotuksesta yhdelle syyte taposta –  poliisin mukaan uhri ja epäilty eivät tunteneet entuudestaan

Korona lykkää lopulliset tarjouspyynnöt hävittäjistä yli vuodenvaihteen

Suomessa on todettu 22 uutta koronatartuntaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.