Opiskelijajärjestöt OAJ:n ehdotuksesta: "Kunnianhimoton ratkaisu ei tartu todellisiin ongelmiin"

Opiskelijajärjestöt tyrmäävät kannanotossaan Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n esityksen, jossa ehdotetaan oppivelvollisuuden pidentämistä ja esikoulun alkamista jo viisivuotiaana.

– Mekaaninen ratkaisu on kunnianhimoton, eikä tartu todellisiin ongelmiin. Vuonna 2016 vain noin 50 perusasteen päättänyttä jätti hakematta yhteishaussa toiselle asteella, joten tarvetta pakottaa nuoria koulutuksen pariin ei ole. Ongelmana on toisen asteen keskeyttäminen, joka taas johtuu monista syistä, Suomen Lukiolaisten Liiton SLL:n puheenjohtaja Alvar Euro kommentoi tiedotteessa.

Opiskelijajärjestön mukaan yksi ongelma on heikko kouluviihtyvyys perusopetuksessa. Vuoden 2015 PISA-tutkimuksessa selvisi, että 15 prosenttia suomalaisista oppilaista kokee itsensä ulkopuoliseksi kouluyhteisössään.

Finlands Svenska Skolungdomsförmundin (FSS) puheenjohtaja Bicca Olin huomauttaa, että koulutustason lisäksi keskustelua pitäisi olla myös osaamistasosta.

– Huolenamme on, että mekaanisella pakottamisella heikennetään opiskelumotivaatiota. Heikko motivaatio taas johtaa heikompiin oppimistuloksiin. Ylioppilaslakin tai ammattipätevyyden pitää kertoa hankituista tiedoista ja taidoista, ei pelkästään läsnäolovelvoitteen täyttämisestä, Olin sanoo tiedotteessa.

SLL, FSS ja Suomen Opiskelija-Allianssi OSKU pitävät tärkeänä, että kaikilla on mahdollisuus suorittaa toisen asteen tutkinto. Oppivelvollisuusiän nostamisen sijaan järjestöt kannattavat kuitenkin muita toisen asteen suorittamisen mahdollistavia toimia, ja ovat esimerkiksi mukana maksutonta toista astetta tavoittelevassa kansalaisaloitekampanjassa.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

OAJ pidentäisi oppivelvollisuutta ja laittaisi viisivuotiaat esikouluun

Uusimmat

Kotimaa

Leppä torjuu maito- ja lihakiellot: "Asiassa ollaan hakoteillä, jos kieltoja perustellaan ilmastosyillä."

Ulkomailta tuoduille henkilöille hankittiin suomalaiset henkilötunnukset, näiden nimiin otettiin pikavippejä ja luottokortteja – epäillyllä huijauksella saatiin yli 700  000 euroa

Poliisi kaipaa havaintoja valkotakkisesta miehestä Espoossa – epäillään yrittäneen napata 9-vuotiaan pojan

Korkein oikeus perui vartijan murhanneen vangin vapauttamisen – Vanki oli liittynyt vankilassa UB-jengin täysjäseneksi

Poliisi saanut kiinni etsimänsä nuoren naisen Harjavallassa – etsittiin epäiltynä väkivaltarikoksesta

Täyteen vuokratut ostarit houkuttelevat pois keskustoista maakunnissa, pääkaupunkiseudun kauppakeskuksissa liiketiloja on tyhjillään

Ravitsemusterapian professori Ursula Schwab torjuu maito- ja lihakiellot: "Kiellot johtavat aina ongelmiin"

Maaseudun Tulevaisuus: Enemmistö ei karsisi lihaa ja maitoa koulujen ja päiväkotien ruokalistoilta

Lähestymiskieltojen määrä vajosi alemmas kuin koskaan – Kansainvälinen asiantuntijaryhmäkin ihmettelee Suomen alhaisia lukuja

Länsi-Balkanin laajentuminen repii jäsenmaita – EU-johtajat päättivät kokouspäivän ilman tulosta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.