Opiskelijanaisella keuhkotuberkuloosi Etelä-Karjalassa – mahdollisia tartuntoja jäljitetään

Lappeenrannassa on todettu tarttuva keuhkotuberkuloosi alle 30-vuotiaalla opiskelijanaisella. Terveysviranomaiset ovat käynnistäneet selvityksen mahdollisten tartuntojen jäljittämiseksi, tiedotti Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote torstaina.

Tuberkuloosiin sairastunut ei aiheuta enää tartuntavaaraa muille, kertoi Eksoten ylilääkäri Sami Raasakka STT:lle. Tartunta todettiin joulukuun puolivälin tienoilla.

Sairastunut opiskelee Saimaan ammattikorkeakoulussa. Tuberkuloosille syyskuun alun ja joulukuun puolivälin välisenä aikana altistuneet opiskelijat ja koulun työntekijät on kartoitettu ja kutsuttu tarvittaviin tutkimuksiin.

Yhden sairastuneen lisäksi Etelä-Karjalassa ei ole löytynyt tapaukseen liittyen muita tartuntoja, Raasakka kertoi.

Mahdolliselle tartunnalle altistuneilta otetaan ylilääkärin mukaan keuhkokuva viikon kuluessa. Tarvittava verikoe puolestaan voidaan ottaa aikaisintaan kahden kuukauden kuluttua viimeisestä altistumisesta, tässä tapauksessa helmikuun puolivälissä.

Saanut tartunnan ehkä jo lapsena

Tuberkuloosiin sairastunut nainen ei ole Raasakan mukaan enää eristettynä. Nainen on kuitenkin vielä sairaalahoidossa.

Sairastunut on Raasakan mukaan todennäköisesti voinut saada tuberkuloositartunnan jo varhaislapsuudessaan, mutta tauti puhkesi vasta nyt.

Tuberkuloosi on hengitysteitse tarttuva sairaus, joka paranee hyvin lääkityksellä. Lyhyeen tapaamiseen tai yhdessäoloon ulkoilmassa tartunnan saaneen kanssa ei liity merkittävää tartuntavaaraa.

Suomessa todetaan vuosittain runsaat 200 uutta tuberkuloositapausta. Niistä alle kolmannes voi aiheuttaa tartunnan muille.

Etelä-Karjalassa tuberkuloositapauksia löydetään vuosittain 6–8.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.